Hirdetés
Dr. Tárnok Zsanett
Dr. Tárnok Zsanett
klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, Vadaskert Alapítvány, Kórház és Szakambulancia, a Mindennapi Pszichológia Magazin főszerkesztője

Internetfüggő a gyerekem?

A szülők általában két dolog miatt aggódnak: az egyik, hogy gyermekeik túl sok időt töltenek valamilyen képernyő előtt, illetve hogy ellenállnak, ha ezt az időt a szülők csökkenteni próbálják. Egyre nehezebbnek tűnik rávenni a fiatalokat, hogy menjenek ki a szabadba, készítsék el a házi feladatot, vagy egyszerűen jöjjenek vacsorázni, anélkül hogy a „még ezt a játékot befejezem”, „erre az üzenetre még válaszolok” vagy „most nincs kedvem, benne vagyok a sorozatban” mondatok el ne hangoznának.

Internetfüggő a gyerekem?

A vacsoránál persze ott pittyeg tovább a mobiltelefon, a kinti séta alatt pedig félpercenként rá kell nézni valamelyik közösségimédia-felületre. Valljuk be, ez sajnos nemcsak a kamaszokra, de a felnőttekre is igaz.Valójában nem létezik olyan betegség, hogy internet- vagy telefonfüggőség. Van problémás internethasználat – ezt 1995-ben írták le először, a kóros játékszenvedélyhez hasonlítva a jelenséget –, de ez nem számít önálló diagnózisnak, inkább a kényszerek, impulzuskontroll-problémák közé illeszkedik. Ennek ellenére vajon jogos a szülők aggodalma, hogy a gyerekek képernyő előtt töltött ideje már függőségnek számít? Több más tanulással, mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésre is megtalálja a választ a Mindennapi Pszichológia 2023/3. számában.


Az alábbi lapszám(ok)ban megtalálható:

2023-03

2023-03

Hirdetés
Hirdetés