Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Share

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy a 16 éves lányomat folyamatosan hazugságokon kapom, velünk és a barátaival szemben is. Ha kérdőre vonom, akkor a válasza annyi, hogy "jól van".

10 éves kisfiammal kapcsolatban szeretném tanácsát kérni. Babának elég sírós volt, a hozzátàplálásig elég ehezen evett, bár nekem sem volt elegendő tejem és szinte azonnal pótolni kellett tápszerrel. Mindig nehezen aludt el.

Egy gyermekfelügyeleti pernél szükség van igazságügyi szakértőre az egész családnak? Én mint apa felperes vagyok, van valami mód felkészülni, vagy ilyen elbeszélgetésre nem lehet felkészülni? Vagy mi történik egy ilyen beszélgetésnél?

Egy igen extrém szituációban élek: párom tíz évvel fiatalabb nálam, ő húsz, én harminc éves vagyok. Hogy miért vele vagyok?

Férjem 2 hónappal ezelőtt öngyilkos lett, itthagyott a most 13 hónapos kisfiunkkal. Borzalmasan megszenvedem a történteket, nagyon szerettem a férjem, felfoghatatlan, ami történt. Jómagam pszichológushoz járok az eset óta.

Márciusban megismertem egy nálam hat évvel fiatalabb srácot. (25 éves, én 31. Vicces, mert ugyanazon a napon születtünk) Eredetileg úgy indult a dolog, hogy csak meg akartam nézni, hogyan is néz ki.

Csináltam egy pszichoterápiát, ami nem jól alakult. A terápia hatására szétestem, több ülès után  elkezdtem melegséget érezni a mellkasomban, majd megváltozott az identitásom, úgy éreztem, hogy meleg vagyok...

Több hónapig ismerkedtem egy férfival, és vele kapcsolatban van egy kérdésem. A munkahelyemen kezdett el ő is dolgozni, és amikor először megláttam, egyáltalán nem tetszett.

Van egy pasi, akivel úgy kezdődött, hogy szex, aztán úgy éreztem, kialakul valami köztünk - legalábbis én szerelmes lettem, és ő úgy gondoltam, az, hiszen azt mondta, majd szeretne gyermeket tőlem. Én 34, ő 42 éves.

Egy régóta fennálló konfliktussal fordulnék Önhöz. Anyám rendszeresen nehezményezi, hogy én és apukám nem segítünk neki a házimunkában. Ő azt találja ezen viselkedésünk okának, hogy fárasztó dolog és lusták vagyunk hozzá.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.