Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Share

15 éves lány vagyok. Egy éve, hogy új suliba kerültem és szeretnék barátokat szerezni, de nem megy, nem tudok beszélni velük, nem tudom, mit kéne mondjak, vagy hogyan kellene elkezdenem.

19 éves vagyok, és van egy legjobb barátnőm akivel nagyon sok időt töltök. Most ő elment 3 hétre egy terápiára és valószínűleg maradni fog még tovább. (Hétvégente

Lányom 10 éves, és van egy újdonsült barátnője, egyben osztálytársnője is. A baj, hogy még iskola után is, mikor hazajön, egyfolytában hívogatja messengeren.

Éppen egy olyan szakításon megyek keresztül, amilyenen szoktam. A kapcsolataim rendszerint ugyanúgy indulnak, barátságból fejlődnek ki, és egy ideig nagyon odavagyok az adott férfiért.

Ha közösségbe kerülök, a szemem kiszárad, kényelmetlenül érzem magam, deperszonalizáción is keresztülmegyek. Gyakran kapom meg a "Mosolyogj!"mondatot, noha egyedül semmi gondom sincs azzal.

3 éves kislányomról szeretnék kérdezni. Tudom, hogy a dackorszak nehéz időszak, főleg ha temperamentumos a gyermek. Azonban lenne pár kérdésem arra vonatkozólag, hogy normálisnak tekinthető-e, amiket csinál.

A gyermekem 20 éves lány. Elégedetlen önmagával, vagdossa a csuklóját (amit sajnos mástól is hallok, a mai fiatalok állítólag ezt csinálják), folyamatosan kedvetlen, semmit nem akar csinálni, utálja az embereket.

Fiam 14 éves. Nincsenek barátai, magányos, így csak a szobájában internetes játékokkal játszik. Hiányoznak neki a barátok, tudom, hogy menne.

Nem tudom, mitévő legyek. 2 éve van egy kapcsolatom. Én 25 vagyok, a párom 42. A korkülönbség ellenére nagyon jól kijövünk. A válása nem miattam történt, már külön élt, amikor megismertem.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.