Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Az alábbi rovatunkban pszichológusaink válaszolnak az Önök által feltett majdnem ezer kérdésre a gyermeknevelés, párkapcsolati problémák, önismeret és számos más nehézség tematikáját érintve. A beérkezett kérdések és válaszok a címekre kattintva olvashatók.

Share

Egy igen extrém szituációban élek: párom tíz évvel fiatalabb nálam, ő húsz, én harminc éves vagyok. Hogy miért vele vagyok?

Soha nem voltam sikeres vagy népszerű a lányok, később a nők körében, ezért mindig nehezen jött össze egy-egy párkapcsolat az életemben, ezek fél év, éves időtartamú kapcsolatok voltak és mindegyikben érzelmileg nagyon kötődtem a párjaimhoz, így a

Nemrég váltam el. Van egy új kapcsolatom, ami távkapcsolat. A barátom elég őszintének tűnik, néha kicsit nyersen.

Lassan 22 éves leszek, 3 hónapja szakítottam a barátnőmmel. Ez egy 4 és fél éves kapcsolat volt (az első, és az egyetlen eddig).

A párommal két gyermekünk van, egy 3,5 éves kisfiú és egy 8 hónapos kislány.

Párkapcsolati problémában kérném a véleményét és tanácsát! 40 éves férfi vagyok, a barátnőm 26 éves nő, egy éve ismertük meg egymást mint barátok.

20 éves lány vagyok. Olyan 1 hónapja érzem azt, hogy nincs kedvem nagyon semmihez, nem tudok annyira boldog lenni, mint régebben, általában szomorú vagyok és sokszor gondolok az elmúlásra. A koronajárvány miatt hazajöttem a munkából a barátommal.

Valószínűleg valami enyhébb lefolyású depresszióm van, ami már lassan 1 éve tart, hol jobb a kedvem, hol rosszabb. Tudok jókedvű lenni és örülni dolgoknak, nevetni és az emberekkel minden gond nélkül kommunikálni.

Feleségemmel 21 éve vagyunk házasok. 3 gyerekünk van. Kiderült, hogy feleségemnek viszonya van az egyik ismerősünkkel. A megcsalássorozat kiderülése után a feleségem nem tudja, vagy nem akarja lezárnia  külső kapcsolatát.

Van egy 23 hónapos kisfiam, életvidám, társaságkedvelő, eléggé önálló, 2 hónapja bölcsis, ami elég jól megy neki. Nagyszülőkkel, munkából kifolyólag a bébiszitterel nagyon jól elvan. Viszont van egy kishúga, 5 hónapos, jól fogadta, szereti.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.