Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Share

Válás előtt állunk, 16 hónapos kisfiammal gyeden vagyok otthon. Milyen esélyekkel indulhatok én, a gyeden lévő anyuka, hogy ha bíróságra kerül a dolog, ne vegyék el tőlem a gyermekemet? Van egy 87 nm-es családi házunk.

Van egy fiam aki 4 éves. Össze voltunk nőve az első 4 évében, mindent mindig együtt csináltunk... szimbiózisban éltünk az apja állítása szerint. Ő állandóan dolgozott így nem foglalkozott a gyerekkel. Egy éve elváltunk.

Huszonéves lány vagyok. Nincs egzisztenciám, félek elmenni pszichológushoz, mert a szüleim szerint ha róluk beszélek, az nem marad titokban, lesz valami következménye. ...Meg amúgy sem lenne rá pénzem.

Pár nappal ezelőtt regisztráltam egy oldalra, ahol férfiakkal szerettem volna ismerkedni, egy pár emberrel jól elbeszélgettem, de aztán eszembe jutott, hogy megnézem a másik oldalt is, és megrökönyödve tapasztaltam, hogy a nők is szépek.

10 éve vagyok együtt a párommal. Sok minden történt velünk, de én már nem érzek iránta semmit. Szexuálisan sem kívánom. Egyszer már elköltöztem, de visszamentem hozzá. Szó szerint irreálisan nehezen viselem a jelenlétét is.

Van egy 12 éves lányom, aki nagyon zárkózott. Az édesapjával 2,5 éves kora óta nem élünk együtt, élettársi viszonyban élek, akivel nem mondható jónak a kapcsolata. Sajnos ha kérdezek valamit tőle, előrenéz és nem szól semmit.

23 éves vagyok és most éppen az ágyamban fekszem, mint mindig. Sok lehetőség állt előttem az életben, sokan azt mondták, hogy tehetséges vagyok.

26 éves vagyok, és úgy érzem sokszor, hogy nincs kedvem élni. Pár évig dolgoztam, hogy összegyűjtsek pénzt arra a képzésre, amit kinéztem magamnak.

Egy 27 éves fiatalember ügyében kérem a tanácsát. Másfél éve küzd depresszióval, igénybe vette mind pszichiáter, mind pszichológus segítségét.

Ha egy ember nem tud célokat elérni, akkor az milyen mentális zavar tünete? Mármint vannak céljaim, például egy jogosítvány, de elérni nem tudom. Nem értek semmihez, ezért segédmunkázom általában.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.