Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Share

Egy tinédzser lány vagyok, aki nem tudja, mit tegyen. Nem szeretek élni, semmi szépet nem látok sajnos benne, és elég sokat gondolkozom (sajnos egyre többet), hogy a halál az egyetlen megoldás rám.

A barátnőmmel 3 éve vagyok együtt, és nem volt semmi baj eddig, de ezen a héten gyökeresen megváltozott a kapcsolatunk. Ez úgy indult, hogy szereztem neki munkahelyet, kb.

A párommal pár hónap híján 17 éve vagyunk együtt. A kapcsolatunk ez idő alatt rengeteg hullámvölgyet megélt, rengetegszer kerültünk a szakítás szélére. Van egy 14 éves gyermekünk. Sokat veszekszünk.

Kérdésem annyi lenne, 5 éves unokám viselkedése mire utalhat. Szülők válnak. A kisfiú minden keze ügyébe esőt kiszórt az utcára. Rendőrség azt hitte, felügyelet nélkül van a gyermek. Folytatta gyújtogatással alvás helyett.

16 éves lányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Egyre inkább azt látom rajta, hogy bármit mondok, ideges, utána azonnal átvált másmilyen hangulatba.

Van egy óvodás kislány, aki hatodik életévét tölti majd májusban. Visszamarad az oviiban, mert még játékos. Napi szinten találkozom vele, mivel a családban van. Aranyos, szeretetéhes kislány. Apuka-anyuka külön élnek. Van még egy 9 éves fiú.

Segítséget szeretnék kérni. 3 gyermekünk van, 10 és 8 évesek, és egy 21 hónapos kislányunk.

A problémám kicsit összetett. A párommal külön vagyunk lassan egy éve, van egy 5 éves kislányunk. Most lett barátnője az apukának, amikor először találkozott a lányom a nővel, együtt is aludtak hárman egy ágyban.

2017. év végén elváltam a feleségemtől. Van egy 7 éves kislányunk, akit közös felügyelet mellett, heti váltásban nevelünk, valamint azokon a heteken, amikor a másik szülővel van a gyermek, lehetőség van további láthatásra heti 2 alkalommal.

Anyukánk egy olyan férfit szeret, aki gyilkossággal fenyegetőzik, egy családtagot megfenyegetett azzal, hogy agyonüti és elássa a kertben.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.