Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Az alábbi rovatunkban pszichológusaink válaszolnak az Önök által feltett majdnem ezer kérdésre a gyermeknevelés, párkapcsolati problémák, önismeret és számos más nehézség tematikáját érintve. A beérkezett kérdések és válaszok a címekre kattintva olvashatók.

Share

Egy 2,5 éves fiúgyermek édesapja vagyok, s a gyermek apához való ragaszkodása nagyon erős.

18 hónapos fiam egyik napról a másikra nem alszik a kiságyban. 2 hete költöztünk új lakásba. A szobáját azonnal felismerte a kis bútorai és játékai miatt. Első pár nap semmi gond nem volt.

Túl sokat várnék? Őneki nem fontos minden este és reggel a jóéjt vagy jó reggelt puszi, ő egy sziával képes lerendezni - hogy hihetném el, hogy szeret?

Nagyon-nagyon aggódom. Tavaly étkezési zavarom volt (sikerult kikecmeregni belole). Még mindig nem barátkoztam meg a testemmel. Van egy nagyon jó és komoly párkapcsolatom, de

A 15 hónapos kisfiam ügyében szeretnék kérdezni. Párom két hete elhunyt. Kisfiunkat nagyon megviselte az elmúlt három hónap, apukája sokat volt kórházban, keveset otthon. Láthatóan megszenvedte azt, hogy ilyen megtörténhet.

Én 49 vagyok, a férjem 55, a szerető 69. Mindenki által példás, irigyelt családi életünk volt, gyermekeink 30 és 26 évesek. Soha nem voltak veszekedések, nagyon jó kapcsolatunk volt anyóssal, apóssal. Mint kiderült, a férjem kb.

A 6,5 éves kisfiammal van probléma. Nem akarja elfogadni és betartani a szabályokat az oviban. Egyátalán nem eszik ott soha és nem is alszik ott. Dühkitötései vannak, ha valamit ott ráerőltetnek vagy nem úgy történik valami, ahogy ő akarja.

A problémám talán butaságnak tűnik, ugyanis felmerült bennem, hogy probléma-e, ha nincs vita kettőnk között? Már lassan egy éve vagyok együtt a barátommal és még egyszer sem vitatkoztunk. A felmerülő problémák általában félreértésből származóak.

2,5 éves fiam kapcsán kerestem fel. Úgy érzem, nem megfelelően kötődik a szüleihez, és ezzel kapcsolatban kérnem a véleményét. Általanosságban elmondható, hogy bárhol, játszótéren, bevásárlóközpontban stb.

Válás előtt állunk, 16 hónapos kisfiammal gyeden vagyok otthon. Milyen esélyekkel indulhatok én, a gyeden lévő anyuka, hogy ha bíróságra kerül a dolog, ne vegyék el tőlem a gyermekemet? Van egy 87 nm-es családi házunk.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.