Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Share

Feleségem egyik napról a másikra teljesen elhidegült tőlem. Ha a problémáról beszélgetést kezdeményezek, másra figyel, nem ad választ vagy faképnél hagy. Illetve kéri, hogy hagyjam őt békén. 6 éve vagyunk házasok, 5 éves a gyermekünk.

4 éves kislánnyal kapcsolatban szeretnék kérdezni. A páromnak van egy kislanya. Mi a kedvesemmel 4 éve ismerjük egymást, 1 éve vagyunk együtt és most 4 hónapja össze is költöztünk.

1,5 éve élek kapcsolatban. A kapcsolatunk sajnos nem indult a legszebben, mind a kettőnknek volt párja, amikor egy céges rendezvényen elcsattant az első csók.

A problémám a családommal van, legelső sorban középkorú szüleimmel.

A férjem több mint egy éve veszítette el a munkáját. Ez után megindult a lejtőn, bezárkózott, semmi nem érdekli. Se én, se a gyerekek. Nem keres munkát, már nem is beszél velem, a házaséletünk nulla.

2017 októberében a munkahelyemen megismertem Tamarát. Ő akkor 17 volt, én 30. Nagyon nagy szerelem lett belőle. Sokat utaztunk együtt, többek között szép külföldi helyekre is. 2020 márciusában eljegyeztem.

A kisfiam 4 éves lesz nemsokára. A nap nagy részében én vagyok vele itthon. Egy ideje feltűnt, hogy az erőszakos dolgokat, játékokat részesíti előnyben. Pl.

13 éves lány vagyok. Én is hallottam anyámat és annak élettársát, engem nagyon felzaklatott, mert még nem hallottam őket. Örülök, hogy boldogok, csak meglepődtem. Apukámtól 4 éves koromban költöztünk el. Anya élettársához most költöztünk ide.

Kislányom a napokban lesz kétéves. Van egy lassan 5 hónapos húga, akivel kicsit többet kell foglalkozni (refluxos és tejfehérje-allergiás). A kétévesem eléggé temperamentumos gyermek. De hát mi, a szülei is eléggé temperamentumosak vagyunk.

Nem tudom, hogyan tovább... Tavaly év végén úgy nézett ki, hogy végre azzal foglalkozhatok, amivel szeretnék, de ez nem jött össze, sőt a jelenlegi munkám is válságba került, de mostanában már egyébként sem lelem benne örömöm.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.