Jelenlegi hely

Boldog Covid-nemzedék?

A világjárvány vajon milyen nyomot hagy majd a mostani gyerekek életén?

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy negatívak – jelentősen befolyásolják az ember egész további életét. 

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy negatívak – jelentősen befolyásolják az ember egész további életét. Ráadásul nemcsak a személyiségfejlődést érintő következményekről van szó; az új kutatások egyre több területen mutatják ki a boldog vagy boldogtalan gyermekkor hatásait. Ezzel kapcsolatban felmerül a nagy kérdés: a lassan másfél éve tartó világjárvány vajon milyen nyomot hagy majd a mostani gyerekek életén?

Logikusnak tűnik, hogy a stresszes gyermekkor a személyiségvonások alakítása által, közvetetten hat a fizikai állapotra, az egészségre, ám egy új kutatás jóval szorosabb összefüggésre mutat rá. A nemrég közzétett tanulmány, mely sok-sok korábbi kutatás eredményeit vetette egybe, arra a következtetésre jutott, hogy azok a gyerekek, akik fizikai fenyegetésnek, erőszaknak voltak kitéve, biológiai értelemben gyorsabban öregszenek, mint társaik. A kutatók a gyerekeket érő negatív hatásokat két nagy csoportba sorolták. Az egyikbe a fenyegetettséggel kapcsolatos stresszhatások kerültek, így a bántalmazás és az erőszak, a másik kategóriát pedig a nélkülözés különféle fajtái alkották, a fizikai vagy érzelmi elhanyagolás és a szegénység. Az adatokból az a különös eredmény rajzolódott ki, hogy azok a gyerekek, aki fenyegetést jelentő stresszhatásoknak voltak kitéve, korábban kezdtek serdülni, a sejtöregedésük felgyorsult... A nélkülözés okozta stressz nem idézte elő ezeket a jelenségeket, azonban elmondható, hogy a bántalmazásba és erőszakba a gyerekek szó szerint beleöregszenek.

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2021. 3. számában olvasható

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. december–2022. januári számában
ezekről olvashat:

2021 december–2022. január

 • Megérteni az érthetetlent

 • Miért égessük el a régi naplóinkat – avagy miért ne?

 • KÖRVONAL

  A rockzenészek között pszichológus, a pszichológusok között rockzenész
  Beszélgetés dr. Kőváry Zoltánnal

 • A „Kell” és a „Lehet” családok – 1.

  Boldog karácsonyt!

 • A jó apa pénzt keres, míg anya babázik?

 • Matekon is talpig sminkben

  Kamaszok és a „képernyő-én”

 • MIPSZICSKE – Gyakorlati útmutató szülőknek

  Ajándékozzunk! De hogyan?

 • Találkozás a kísértetekkel

 • Agyi sérülés és viselkedésváltozás – Phineas Gage esete

 • Mi kell a sportolónak?

  Az elégtelen edző-sportoló kommunikáció hátulütői

 • Figyelsz te egyáltalán?

 • A valóság vékony fonalán függve

  Virtuális valóság alkalmazása függő betegek kezelésében

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

A fejlődéslélektani kutatásokban a nyolcvanas évektől kezdve a bevonódó, gondozó apák kapták a főszerepet.

Ha egy gyors felmérést készítenénk arról, hogy ez az időszak kinél mekkora szorongással jár, láthatnánk, hogy a karácsonyi kivilágítással együtt a szorongás és...

A „KELL” szülő környezetében nincs lazulás, kikapcsolódás, nincs szórakozás, ott csak feladatok vannak.

Lehet-e konfliktusok, balhék nélkül felnőni? Lehet-e csendesen átvészelni a serdülőkort úgy, hogy sem a gyerek, sem a család nem tépázódik meg benne?

Jelentkezés két kattintással!