Jelenlegi hely

Boldog Covid-nemzedék?

A világjárvány vajon milyen nyomot hagy majd a mostani gyerekek életén?

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy negatívak – jelentősen befolyásolják az ember egész további életét. 

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy negatívak – jelentősen befolyásolják az ember egész további életét. Ráadásul nemcsak a személyiségfejlődést érintő következményekről van szó; az új kutatások egyre több területen mutatják ki a boldog vagy boldogtalan gyermekkor hatásait. Ezzel kapcsolatban felmerül a nagy kérdés: a lassan másfél éve tartó világjárvány vajon milyen nyomot hagy majd a mostani gyerekek életén?

Logikusnak tűnik, hogy a stresszes gyermekkor a személyiségvonások alakítása által, közvetetten hat a fizikai állapotra, az egészségre, ám egy új kutatás jóval szorosabb összefüggésre mutat rá. A nemrég közzétett tanulmány, mely sok-sok korábbi kutatás eredményeit vetette egybe, arra a következtetésre jutott, hogy azok a gyerekek, akik fizikai fenyegetésnek, erőszaknak voltak kitéve, biológiai értelemben gyorsabban öregszenek, mint társaik. A kutatók a gyerekeket érő negatív hatásokat két nagy csoportba sorolták. Az egyikbe a fenyegetettséggel kapcsolatos stresszhatások kerültek, így a bántalmazás és az erőszak, a másik kategóriát pedig a nélkülözés különféle fajtái alkották, a fizikai vagy érzelmi elhanyagolás és a szegénység. Az adatokból az a különös eredmény rajzolódott ki, hogy azok a gyerekek, aki fenyegetést jelentő stresszhatásoknak voltak kitéve, korábban kezdtek serdülni, a sejtöregedésük felgyorsult... A nélkülözés okozta stressz nem idézte elő ezeket a jelenségeket, azonban elmondható, hogy a bántalmazásba és erőszakba a gyerekek szó szerint beleöregszenek.

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2021. 3. számában olvasható

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. június–júliusi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • Téged is figyelnek!

  A „világfalu” árnyoldala

 • A számok tényleg nem hazudnak?

  Önvédelem a statisztikai adatokkal szemben

 • Vakfoltjaink reflektorfényben

  Segítenek vagy megbántanak az őszinte vélemények?

 • A megalázottak és a megszomorítottak

  Ki és miért tart ki bántalmazója mellett?

 • Apák és lányaik

 • Boldog Covid-nemzedék?

 • A hiszékenység nyomora

 • Futni valami elől – vagy futni valamiért?

  Gondolatok a futás népszerűségéről és a futásban rejlő erőről

 • A fehér és a fekete farkas

 • Nem csak a fülünkkel hallunk: a rejtett halláscsökkenés

 • Időgazdálkodás – tényleg csak egy technika?

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Ahhoz, hogy egy nőnek egészséges önbizalma, stabil identitása és megfelelő önbecsülése legyen, elengedhetetlen az apától kapott értékelés és elismerés.

A szingli szó hallatán sokan a nagyvárosban élő, diplomás, anyagilag független, 30-as, 40-es éveikben járó nőkre gond

A legtöbb – 89% – szülő úgy gondolja, hogy a kisgyerekeknek otthon és az iskolában egyaránt kell megtanulniuk a kiber

Sok helyzetet meg lehet oldani „házon belül”, ám ajánlatos külső szakemberhez fordulni, ha azt tapasztalja a család, hogy nem képes megoldani a felmerülő problémákat.

Ez az időszak kitörölhetetlen nyomot hagy mindannyiunk életében.

Kérdés, hogy még meddig és egyáltalán: miért?