Jelenlegi hely

Boldog Covid-nemzedék?

A világjárvány vajon milyen nyomot hagy majd a mostani gyerekek életén?

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy negatívak – jelentősen befolyásolják az ember egész további életét. 

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy negatívak – jelentősen befolyásolják az ember egész további életét. Ráadásul nemcsak a személyiségfejlődést érintő következményekről van szó; az új kutatások egyre több területen mutatják ki a boldog vagy boldogtalan gyermekkor hatásait. Ezzel kapcsolatban felmerül a nagy kérdés: a lassan másfél éve tartó világjárvány vajon milyen nyomot hagy majd a mostani gyerekek életén?

Logikusnak tűnik, hogy a stresszes gyermekkor a személyiségvonások alakítása által, közvetetten hat a fizikai állapotra, az egészségre, ám egy új kutatás jóval szorosabb összefüggésre mutat rá. A nemrég közzétett tanulmány, mely sok-sok korábbi kutatás eredményeit vetette egybe, arra a következtetésre jutott, hogy azok a gyerekek, akik fizikai fenyegetésnek, erőszaknak voltak kitéve, biológiai értelemben gyorsabban öregszenek, mint társaik. A kutatók a gyerekeket érő negatív hatásokat két nagy csoportba sorolták. Az egyikbe a fenyegetettséggel kapcsolatos stresszhatások kerültek, így a bántalmazás és az erőszak, a másik kategóriát pedig a nélkülözés különféle fajtái alkották, a fizikai vagy érzelmi elhanyagolás és a szegénység. Az adatokból az a különös eredmény rajzolódott ki, hogy azok a gyerekek, aki fenyegetést jelentő stresszhatásoknak voltak kitéve, korábban kezdtek serdülni, a sejtöregedésük felgyorsult... A nélkülözés okozta stressz nem idézte elő ezeket a jelenségeket, azonban elmondható, hogy a bántalmazásba és erőszakba a gyerekek szó szerint beleöregszenek.

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2021. 3. számában olvasható

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. október–novemberi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • A nagy Ő nyomában

  „Álom vagy – vagy valóság?

 • Megbízom benned, de ugye adsz kódot a telódhoz?!

  „Alacsony önértékelés – kóros féltékenység?!

 • KÖRVONAL – „Valahogy mindig azt érzem, hogy a végén helyükre kerülnek a dolgok”

  „Beszélgetés dr. Tárnok Zsanettel

 • A stílus maga a… mi is?

 • MIPSZICSKE – Gyakorlati útmutató szülőknek!

  „Szorong az iskolától – hogyan segítsünk gyermekünknek?

 • A jól (félre)ismert depresszió

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Jelentkezés két kattintással!

Néha úgy hozza az élet, hogy költözés vagy más családi változások miatt egy gyermek új környezetbe kerül, ez pedig a legtöbb esetben megviseli őket.

Idén júliusban jelent meg a hír, hogy Laurent Simons belga-holland csodagyerek 11 éves korában fizikusi alap

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata ér

Ahhoz, hogy egy nőnek egészséges önbizalma, stabil identitása és megfelelő önbecsülése legyen, elengedhetetlen az apától kapott értékelés és elismerés.