Jelenlegi hely

Hello Spectry! Átkódoljuk az autista gyermekek világát

úgy tanítja meg a programozást az érdeklődők számára, hogy közben az érintettek szociális készségei is formálódnak.

Úgy tanítja meg a programozást az érdeklődők számára, hogy közben az érintettek szociális készségei is formálódnak.

A Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait. Mindezt úgy, hogy a kódolást és a játékon keresztüli tanulást hívja segítségül. Az alapítvány Spectry nevű, ősszel induló, ingyenes webes platformját teljes mértékben az érintett gyermekek és szüleik igényeihez fogja igazítani, és úgy tanítja meg a programozást az érdeklődők számára, hogy közben az érintettek szociális készségei is formálódnak.

Hogyan érik ezt el? A projekt egyedüli támogatója a LEGO Csoport és a LEGO Foundation, amelynek sok évtizedes tapasztalata van a Learning through Play (LtP), azaz Játékon keresztüli tanulás módszertanával. Ezt a tematikát ötvözi a Skool a saját oktatási szisztémájával, amelyet 2014 óta használ sikeresen, és amelynek segítségével eddig több mint 5000 gyermeknek mutatta meg a programozás izgalmas világát. Élményalapú oktatási modellje a tervezői gondolkozást lépésről lépésre osztja meg a gyerekekkel, igazodva egyéni tanulási ritmusukhoz. A tanulási folyamat során különböző kalandos feladatokat teljesítenek majd a családok, miközben a karakterek olyan hétköznapi helyzetekbe kerülnek, amelyek megoldása az autizmussal élő gyermekek számára az átlagosnál nagyobb kihívást jelent. A Spectry megalkotásában az ötlet pillanatától kezdve érintett családok is részt vesznek, szakmai partnerként pedig a Symbo Alapítvány gyógypedagógusai segítik szakértelmükkel a Skool csapatát abban, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen novemberre.

A világ egy nagy társasjáték, amit együtt játszunk, és amelynek összetettsége néha fel sem tűnik egy átlagos ember számára. Az autizmussal élő embertársaink viszont úgy vesznek részt ebben a „játékban”, hogy nem mondták el nekik a szabályokat. A Spectry-nek köszönhetően egy könnyen használható, ingyenes, bármikor elérhető megoldáscsomagot adunk, ami sok-sok szituációs helyzetben segítséget ad az érintett családok számára – mondta Koleszár Szilvi, a Skool társalapítója, ügyvezetője.

A LEGO Csoport a „Játékon keresztüli tanulás” filozófiájának híve. Abban hiszünk, hogy az értelmes, vidám, interaktív és aktívan bevonó tanítási módszerek segítenek a gyerekek olyan alapvető készségeinek fejlesztésében, mint a problémamegoldás, a kreativitás, a kommunikáció, az önbizalom – és mindezt a leghatékonyabb és legintuitívabb módon teszik, amit ismernek: a játékon keresztül. A játékos szociális programok, mint amilyen a Skool megoldása, segítenek csökkenteni az olyan negatív következményeket, mint a társadalmi elszigeteltség és a mentális problémák, valamint hozzájárulnak az autizmus társadalmi ismertségének és elfogadásának erősítéséhez – nyilatkozta Siket Lóránt, a LEGO kommunikációs vezetője.

Amennyiben érdeklődő családként, vagy gyógypedagógusként szeretne a projekthez kapcsolódni, most megteheti. További információ, jelentkezés: https://www.spectry.org/

A Skool 2014 óta segíti a gyermekek bekapcsolódását a számítógépes kódolás világába, és újszerű technológiai foglalkozásait a tech szektor meghatározó vállalataival együttműködésben a kezdetektől fogva ingyenesen biztosítja. Az elmúlt években számos egyedülálló kezdeményezés révén gyermekotthonokba és hátrányos helyzetű térségekbe is eljuttatta a programozást, a leginnovatívabb technológiákat, célközönsége és az induláskori misszió – a lányok programozási oktatása – folyamatosan bővül. A LEGO Csoporttal és a LEGO Foundationnel közös együttműködésük 2020-ban indult a Kockamóka programsorozattal, amelynek keretén belül több mint 5000 fiatalt értek el a programozáshoz kapcsolódó ingyenes, online és offline aktivitásokkal.

Amennyiben érdeklődő családként, vagy gyógypedagógusként szeretne a projekthez kapcsolódni, most megteheti. További információ, jelentkezés: https://www.spectry.org/

 

Spectry felmérés - programozás és érdeklődési körök

Kedves Kitöltő!

Az alábbi linken található űrlap azt méri fel, hogy az autista gyerekeket milyen témák érdeklik, mi az, ami lefoglalja őket és mi az, ami teljesen lekapcsolja a külvilágot körülöttük. Arra is keressük a választ, hogy mi az, amit nem szeretnek. Természetesen tudjuk, hogy ez minden gyerek esetében más és más lehet, azonban szeretnénk képet kapni arról, hogy mi az, ami motiválja és támogatja őket a tanulásukban.
 A célunk a válaszokkal, hogy a Spectry tematikáját úgy hangoljuk, hogy számukra a lehető legjobb legyen. Ehhez van szükségünk a gyerekek véleményére.

Arra kérünk téged, kedves felnőtt, hogy a környezetedben lévő autista gyerekkel együtt töltsd ki ezt a kérdéssort (több gyerekkel külön-külön kitöltve). Esetenként lehet, hogy szükség lehet átfogalmazásra is. Ebben számítunk az együttműködésedre.

 
 
 
Kepgaleria: 
Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. augusztus–szeptemberi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • Mindenért az anya a hibás?

  „Elég jó” és „elég rossz szülők” – a terápia tükrében

 • Illúziók fogságában

 • Mi az, ami még értékes?

 • KANAPÉ

  „Nem kell mindig mindent tudni”

  Interjú dr. Németh Dezsővel

 • Csodagyerekek

 • Nagyi, a szuperhős

  „Egy humán „rejtély” evolúciós magyarázata

 • A rendes ember mítosza

 • Transzgenerációs minták a párkapcsolatban

 • Mérgező pozitivitás ¬– avagy hello kittys ragtapasz a lábtörésre

 • A kóros nárcizmus a személyiségzavarok erdejében

 • Szorongás: rosszból is megárt a sok

 • VRelaxáció – avagy a semmittevés művészete

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

A nagymamák kulcsfontosságú szerepet játszanak az unokák fizikai és pszichés jóllétét – és végső soron túlélését – illetően. 

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata ér

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell

Az akár évtizedekig is elhúzódó, súlyos szociális izolációval járó állapotot, az ezzel járó sajátos viselkedést – és

Ahhoz, hogy egy nőnek egészséges önbizalma, stabil identitása és megfelelő önbecsülése legyen, elengedhetetlen az apától kapott értékelés és elismerés.

A hétköznapjainkat megkeserítő vitás helyzeteket sokszor magunk próbáljuk megoldani – több-kevesebb sikerrel.