Jelenlegi hely

Szeretetnyelv

Az ölelés védelmet, összetartozást fejez ki

Egy kapcsolat sikerét nagymértékben meghatározza, hogy a pár azonos szeretetnyelven beszél-e? Fájdalmas csalódáshoz vezet, ha a szeretetet nem az általunk megszokott formában kapjuk. 

Egy kapcsolat sikerét nagymértékben meghatározza, hogy a pár azonos szeretetnyelven beszél-e? Fájdalmas csalódáshoz vezet, ha a szeretetet nem az általunk megszokott formában kapjuk.

A házaspárnál a férfi elismerésre áhítozott, de mindhiába, nem tudta kicsikarni feleségétől, ám kapott helyette örökös gondoskodást: még a teát is megkavarta helyette. A feleség pedig elvárta volna, hogy férj ugyanolyan szolgálatkész legyen, mint ő – helyette gáláns ajándékokat kapott, amit viszont nem értékelt.  Vagyis mind a ketten más-más nyelvet beszéltek, s mind a ketten úgy élték meg, hogy párjuk nem szereti őket, miközben csak az történt, hogy más formában fejezték ki szeretetüket, mint ahogy azt a másik várta volna…

A szeretet kifejezésének talán legősibb formája a testi kontaktus. Kutatások bizonyítják, hogy azok a majomcsecsemők, akiket fajtársaiktól külön neveltek, felnőttkorukban képtelenek voltak megfelelő szexuális és utódápolási tevékenységre. A testi kontaktus ma már nem létfontosságú – de mégis lelki biztonságunk alapköve maradt. Az ölelés védelmet, összetartozást fejez ki, mégsem képes mindenki zavartalanul adni és kapni – talán mert gyerekkorában nem volt alkalma ezt megtapasztalni. Társunk önbizalmát erősítjük, ha hangot adunk elismerésünknek. A nőknek különösen fontos a párjukkal együtt töltött idő, ami természetesen nem merül ki az egy légtérben való tartózkodásban, hanem aktív, közös tevékenységet jelent, ami lehet akár közös munka, de lehet egy jó beszélgetés is. A lelki higiénia alapvető tényezője a másik emberre való odafigyelő, együttérző meghallgatás. Az ajándékozás is a szeretetnyelv egy formája – odafigyelést igényel, hogy kitaláljuk a másik ember rejtett vágyait.

Valójában arra lenne szükségünk, hogy társunktól valamennyi kifejezési formában megkapjuk a szeretetet. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a párunk minden szükségletünkre, testi-lelki jóllétünkre odafigyel. A mindennapi életben azonban általában több embertől kapjuk meg – részenként – a szeretetet, hiszen mindenki más szeretet-kifejezési formát hozott otthonról.

Mi a megoldás? Megtanulni egymás szeretetnyelvét. Sokan ezen felbuzdulva mindjárt azzal kezdenék, hogy a párjukat megtanítsák arra, hogyan kell őket szeretni – ez azonban nem a legszerencsésebb kiindulópont. Inkább gondolkozzunk el azon, vajon a párunknak mire lenne szüksége, miben szenved hiányt – tanuljuk meg azt adni, amire vágyik. S ne feledjük: párunk „betanításánál” nem működnek a direkt módszerek: a panaszkodás, a szemrehányás, a követelőzés. Ellenben működik vágyaink kifejezése… Ha csak megfogalmazzuk érzéseinket, óhajainkat, igényeinket, de nem kérjük-követeljük kielégítésüket, a másiknak szabadságában áll eldönteni, hogy megadja-e nekünk? Így önként, s nem kényszerből teszi meg.

Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. december–2021. januári számában
ezekről olvashat:

2020 október–november

 • Az eltűnt ember nyomában, avagy az indulatkezelés művészete

 • Van-e önmagunkkal szemben kötelességünk?

 • Miénk-e a sorsunk?

 • Amikor csak a bizonytalanság biztos

 • Mire termett az ember?

 • „Nem tudok élni nélküle”? A passzív-agresszív partner

 • Az evés rejtett örömei

 • Csak a kezemet figyeljék! Mi a közös a pszichológusokban és a bűvészekben?

 • Hogyan hat a zenetanulás gyermekem agyára?

 • Hopp, most épp jól érzed magad! A well-being terápia

 • Álmodozni jó? A fantáziavilág fogságában

 • „Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?” Oktatás a járvány közepén

 • Életünk a korona idején

  Beszélgetés Kozma-Vízkeleti Dániellel és Kapitány-Fövény Mátéval

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy csak akkor jutott eszünkbe, igazából mit is kellett volna válaszolnunk valakinek

„Papíron” még gondolhatjuk is, hogy jogunk van elbaltázni a saját életünket, de sokan és sokszor mégsem érezzük ezt valóságos válasznak...

Gondoltál már arra, hogy amikor dühösen rákiabálsz valakire, valójában főnököddé teszed az indulatodat – indulatoddal

A lelki gondokat nemcsak a testi adottságokkal való elégedetlenség okozhatja! Vannak, akik ruházatuk és hajviseletük miatt érzik kellemetlenül magukat, mert társaik ezekért...

Korunk jellegzetes vonásai erősen befolyásolják a járványhoz való viszonyulásunkat, hétköznapjainkat, sőt, egymáshoz való viszonyulásainkat is.

Hogyan is állunk a „valósággal”? Miért szeretünk néha olyasmiben hinni, aminek kétes a valóságtartalma?