Jelenlegi hely

Hogyan kezeljük a honvágyat karácsonykor külföldön élő magyarként?

Koronavírus és lelki egészség - A pszichológus tippjei
Idén se mondjunk le az ünnepi szokásainkról!

A karácsony sokak számára egyébként is ellentmondásos érzések időszaka, azonban idén a koronavírus-járvány is beárnyékolja az ünnepet.  

Szerző: 

Több százezer külföldön élő magyar valószínűleg nem fog tudni hazatérni a családjához, a különböző országokban bevezetett korlátozások miatt. Ezért a vírus által szétszakított családoknak 2020-ban be kell érniük a ”digitális karácsonnyal”, ám a külföldön rekedt magyaroknak a következő néhány ötlet is segíthet honvágyuk csillapításában. Nézzük, mit tehet, aki a szeretteitől távol kénytelen tölteni az idei ünnepeket!

 • Beszélj a honvágyról! Többségünk élete során legalább egyszer érez honvágyat, amely bárkit megérinthet, aki huzamosabb ideig távol él a hazájától és családjától. Nem véletlen, hogy a honvágy érzésének ábrázolására számos művészeti alkotás látott már napvilágot, és a hétköznapi nyelvhasználatban is hangsúlyosak a származási hely erős érzelmi vonatkozásai, például amikor anyaföldről, szülővárosról vagy édes otthonról beszélünk. A honvágy tehát természetes érzés, s ha őszintén kimutatjuk, kiderülhet, hogy más, külföldre szakadt ismerősünk is hasonlóan érez, vagy érzett valamikor. Így megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül, és megértésre lelhetünk, vagy éppen mi magunk nyújthatunk támogatást a hasonló cipőben járó társainknak - teszi hozzá a szakember.
 • Írj levelet! A levelek - különösen a kézzel írottak -, segíthetnek abban, hogy közelebb érezzük magunkat szeretteinkhez. Az ünnepi jókívánságok, üdvözlőlapok megfogalmazása ráadásul nemcsak a saját honvágyunk leküzdését könnyítheti meg, hanem a másik fél arcára is mosolyt csalhat. Ne feledkezzünk meg azokról a családtagjainkról, barátainkról és ismerőseinkről sem, akik egyedül töltik a karácsonyt!
 • Iktass be extra virtuális találkozókat! A telefonálás vagy a videócsevegés jó lehetőséget kínál a rendszeres kapcsolattartásra, de találhatunk kreatívabb módszereket is a másokkal való együttlét élményének megélésére. Például nézhetünk filmet vagy sorozatot egyszerre, miközben vonalban vagyunk egymással, de társasjátékozhatunk is online vagy szervezhetünk virtuális találkozókat is ünnepi étkezésekre, ajándékbontásra.
 • Ápold a számodra kedves karácsonyi hagyományokat! A karácsonyi szokások és családi hagyományok követése ismerős ünnepi légkört teremthet számunkra, mely különösen fontos, ha most először töltjük a karácsonyt távol a családunktól. Ha például az előző években mindig 24-én díszítettük a fát, ha nem hiányozhatott az asztalról a bejgli vagy a halászlé vagy ha számunkra a karácsonyi készülődés csak az adventi gyertyagyújtástól volt az igazi, akkor idén se mondjunk le az ünnepi szokásainkról!
 • Gyakorold a hasi légzést! A relaxáció a stresszkezelést és a lelki egyensúly helyreállítását segítő önellazításos módszer. Ennek egyik legegyszerűbb formája a hasi légzés, amelynél a következőkre figyeljünk: teremtsünk nyugodt körülményeket magunk körül, majd vegyünk jó mély levegőket, és a belégzéskor nyomjuk kifelé a hasunkat, hogy a rekeszizmunkat megdolgoztatva mélyebbre jusson a levegő. A belégzések során mondjuk magunkban, hogy „A testem megtelik nyugalommal”, míg a kilégzések alkalmával azt, hogy „A testem kiengedi a feszültséget”. Ismételjük meg ezt ötször egymás után, lassan és kényelmesen!
 • Keress örömteli otthoni programokat! Tegyünk lépéseket a pozitív érzések előmozdítása érdekében: koncentráljunk azokra az örömteli tevékenységekre, amiket otthon is végezhetünk, legyen ez hobbi, projektek, bármi, amire már régóta időt keresünk, valami új vagy valami kreatív. Emellett kényeztethetjük magunkat vagy elterelhetjük a figyelmünket például egy forró fürdővel, egy jó könyvvel, jó hangulatú filmekkel és tévéműsorokkal is.
 • Mozgásra fel! A rendszeres testmozgásnak általános hangulatjavító hatása van. Tehetünk például tempós sétát egy csendes helyen, hiszen a fák vagy a víz közelsége segíthet felfrissülni és helyreállítani lelki egyensúlyunkat. De aki inkább az otthoni tornára vagy a szobabiciklire esküszik, az is megtapasztalhatja a mozgás jótékony hatásait.
 • Használd tudatosabban a közösségi médiát! Bár érdemes tájékozódni és időről időre nyomon követni a friss információkat, nem szerencsés hagyni, hogy ezek elárasszanak bennünket. Figyeljünk arra is, hogy a közösségi médiát inkább csak kapcsolattartásra, ne pedig mások ünnepi fotóinak böngészésére használjuk.

Természetesen a honvágy kezelésére nincsenek tuti tippek vagy biztos receptek, ám ha kipróbáljuk ezt a néhány ötletet, akár saját megoldási utat is kidolgozhatunk. Mert bár egyikünk sem vágyik arra, hogy az otthonától és a szeretteitől távol töltse az ünnepeket, ettől még törekedhetünk arra, hogy minél jobban érezzük magunkat az év utolsó hetében. (Forrás: a szerző blogja)

Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. december–2021. januári számában
ezekről olvashat:

2020 október–november

 • Az eltűnt ember nyomában, avagy az indulatkezelés művészete

 • Van-e önmagunkkal szemben kötelességünk?

 • Miénk-e a sorsunk?

 • Amikor csak a bizonytalanság biztos

 • Mire termett az ember?

 • „Nem tudok élni nélküle”? A passzív-agresszív partner

 • Az evés rejtett örömei

 • Csak a kezemet figyeljék! Mi a közös a pszichológusokban és a bűvészekben?

 • Hogyan hat a zenetanulás gyermekem agyára?

 • Hopp, most épp jól érzed magad! A well-being terápia

 • Álmodozni jó? A fantáziavilág fogságában

 • „Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?” Oktatás a járvány közepén

 • Életünk a korona idején

  Beszélgetés Kozma-Vízkeleti Dániellel és Kapitány-Fövény Mátéval

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

A major depresszió a mentális zavarok közé tartozik, mely a gyermekek 1-2 százalékát, a serdülők 4-8 százalékát, míg

Szűk pesti utcán találkoztam velük, a fiatal anyukával és 3-4 éves forma kisfiával - amikor beértem őket, talán már a

Ebben a helyzetben könnyen elveszítjük lelki egyensúlyunkat, mert nem tudunk menekülni előle.

Íme, néhány ötlet, hogyan találkozhatunk a természettel akkor is, amikor nincs lehetőségünk egy teljes, háromórás pro

Hallgasd meg a Jazzy Rádió dr. Kollár Jánossal, „A házasságok 7 hazugsága” című könyvünk szerzőjével készített beszélgetését!