Jelenlegi hely

Hogyan kezeljük a honvágyat karácsonykor külföldön élő magyarként?

Koronavírus és lelki egészség - A pszichológus tippjei
Idén se mondjunk le az ünnepi szokásainkról!

A karácsony sokak számára egyébként is ellentmondásos érzések időszaka, azonban idén a koronavírus-járvány is beárnyékolja az ünnepet.  

Szerző: 

Több százezer külföldön élő magyar valószínűleg nem fog tudni hazatérni a családjához, a különböző országokban bevezetett korlátozások miatt. Ezért a vírus által szétszakított családoknak 2020-ban be kell érniük a ”digitális karácsonnyal”, ám a külföldön rekedt magyaroknak a következő néhány ötlet is segíthet honvágyuk csillapításában. Nézzük, mit tehet, aki a szeretteitől távol kénytelen tölteni az idei ünnepeket!

 • Beszélj a honvágyról! Többségünk élete során legalább egyszer érez honvágyat, amely bárkit megérinthet, aki huzamosabb ideig távol él a hazájától és családjától. Nem véletlen, hogy a honvágy érzésének ábrázolására számos művészeti alkotás látott már napvilágot, és a hétköznapi nyelvhasználatban is hangsúlyosak a származási hely erős érzelmi vonatkozásai, például amikor anyaföldről, szülővárosról vagy édes otthonról beszélünk. A honvágy tehát természetes érzés, s ha őszintén kimutatjuk, kiderülhet, hogy más, külföldre szakadt ismerősünk is hasonlóan érez, vagy érzett valamikor. Így megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül, és megértésre lelhetünk, vagy éppen mi magunk nyújthatunk támogatást a hasonló cipőben járó társainknak - teszi hozzá a szakember.
 • Írj levelet! A levelek - különösen a kézzel írottak -, segíthetnek abban, hogy közelebb érezzük magunkat szeretteinkhez. Az ünnepi jókívánságok, üdvözlőlapok megfogalmazása ráadásul nemcsak a saját honvágyunk leküzdését könnyítheti meg, hanem a másik fél arcára is mosolyt csalhat. Ne feledkezzünk meg azokról a családtagjainkról, barátainkról és ismerőseinkről sem, akik egyedül töltik a karácsonyt!
 • Iktass be extra virtuális találkozókat! A telefonálás vagy a videócsevegés jó lehetőséget kínál a rendszeres kapcsolattartásra, de találhatunk kreatívabb módszereket is a másokkal való együttlét élményének megélésére. Például nézhetünk filmet vagy sorozatot egyszerre, miközben vonalban vagyunk egymással, de társasjátékozhatunk is online vagy szervezhetünk virtuális találkozókat is ünnepi étkezésekre, ajándékbontásra.
 • Ápold a számodra kedves karácsonyi hagyományokat! A karácsonyi szokások és családi hagyományok követése ismerős ünnepi légkört teremthet számunkra, mely különösen fontos, ha most először töltjük a karácsonyt távol a családunktól. Ha például az előző években mindig 24-én díszítettük a fát, ha nem hiányozhatott az asztalról a bejgli vagy a halászlé vagy ha számunkra a karácsonyi készülődés csak az adventi gyertyagyújtástól volt az igazi, akkor idén se mondjunk le az ünnepi szokásainkról!
 • Gyakorold a hasi légzést! A relaxáció a stresszkezelést és a lelki egyensúly helyreállítását segítő önellazításos módszer. Ennek egyik legegyszerűbb formája a hasi légzés, amelynél a következőkre figyeljünk: teremtsünk nyugodt körülményeket magunk körül, majd vegyünk jó mély levegőket, és a belégzéskor nyomjuk kifelé a hasunkat, hogy a rekeszizmunkat megdolgoztatva mélyebbre jusson a levegő. A belégzések során mondjuk magunkban, hogy „A testem megtelik nyugalommal”, míg a kilégzések alkalmával azt, hogy „A testem kiengedi a feszültséget”. Ismételjük meg ezt ötször egymás után, lassan és kényelmesen!
 • Keress örömteli otthoni programokat! Tegyünk lépéseket a pozitív érzések előmozdítása érdekében: koncentráljunk azokra az örömteli tevékenységekre, amiket otthon is végezhetünk, legyen ez hobbi, projektek, bármi, amire már régóta időt keresünk, valami új vagy valami kreatív. Emellett kényeztethetjük magunkat vagy elterelhetjük a figyelmünket például egy forró fürdővel, egy jó könyvvel, jó hangulatú filmekkel és tévéműsorokkal is.
 • Mozgásra fel! A rendszeres testmozgásnak általános hangulatjavító hatása van. Tehetünk például tempós sétát egy csendes helyen, hiszen a fák vagy a víz közelsége segíthet felfrissülni és helyreállítani lelki egyensúlyunkat. De aki inkább az otthoni tornára vagy a szobabiciklire esküszik, az is megtapasztalhatja a mozgás jótékony hatásait.
 • Használd tudatosabban a közösségi médiát! Bár érdemes tájékozódni és időről időre nyomon követni a friss információkat, nem szerencsés hagyni, hogy ezek elárasszanak bennünket. Figyeljünk arra is, hogy a közösségi médiát inkább csak kapcsolattartásra, ne pedig mások ünnepi fotóinak böngészésére használjuk.

Természetesen a honvágy kezelésére nincsenek tuti tippek vagy biztos receptek, ám ha kipróbáljuk ezt a néhány ötletet, akár saját megoldási utat is kidolgozhatunk. Mert bár egyikünk sem vágyik arra, hogy az otthonától és a szeretteitől távol töltse az ünnepeket, ettől még törekedhetünk arra, hogy minél jobban érezzük magunkat az év utolsó hetében. (Forrás: a szerző blogja)

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. április–májusi számában
ezekről olvashat:

2021 áprils–május

 • Mit kockáztatunk, mit kockázathatunk?

  Erkölcsi dilemmák járvány idején

 • Yalom és a pandémia

  avagy egzisztenciális kérdések napjaink krízishelyzetében

 • Fény és árnyék a személyiségben

 • Szex a karantén alatt

  avagy hogyan hat szexuális életünkre a pandémia?

 • „Most jót akarsz nekem vagy rosszat?”

  Szándéktulajdonítás a párkapcsolatokban

 • Az egyik fülemen be… és a másikon is!

  Testvérkonfliktusok

 • Mi történt a zenével?

 • „Csak akarnod kell, és meggyógyulsz!”

  A beteghibáztatás csapdája és a kiút keresése

 • Elveszett és megtalált realitás

  A virtuális valóság alkalmazásának lehetőségei a demencia elleni harcban

 • Újrakezdők

  Szingli apák, akik újra párt keresnek

 • Az agy folyton mesterkedik valamiben

 • Siker, csillogás – és ami mögötte van…

  A divatipar egészségkárosító hatásai

 • Macskapszichológia a karantén idején

 • Ha egyszer vége lesz…

  A járvány hatásairól – Tari Annamária, dr. Demetrovics Zsolt, Dr. Gyarmathy Éva, dr. Vizin Gabriella

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

A járvány egy éve alatt rendkívüli nyomás nehezedett az egészségügyben dolgozókra.

Nem ritka, hogy a betegek saját magukban keresik a „bűnöst”, vagy épp a környezetük sugallja számukra, hogy ők tehetn

A hétköznapjainkat megkeserítő vitás helyzeteket sokszor magunk próbáljuk megoldani – több-kevesebb sikerrel.

Hogyan kerülhetjük el, hogy úrrá legyen rajtunk a reménytelenség, az aggodalom?

Az üzleti modell annak a terve, hogy az adott cég miként hoz létre értéket és teszi azt elérhetővé a

Minden vállalkozás egy befektetés. A befektető (tulajdonos) a jelenleg rendelkezésre álló, de nélkülözhető erőforrásokat, anyagi javakat nem éli fel ma, hanem elteszi a...