Jelenlegi hely

Az anyagi bizonytalanság hatásai az egészségre

nem segít „a pénz nem boldogít” hamis elégedettséget ígérő ismételgetése

Az anyagi biztonságunk elvesztése okozta érzések egészen mély szorongásérzettel kísért félelmek. 

Az egzisztenciális biztonság és az egzisztenciális félelem kapcsolata

Neked milyen az egzisztenciád? Erre a kérdésre legfeljebb felkapjuk a fejünket és megrökönyödünk az indiszkrét kérdésen, odabökünk valami semleges választ – de ha mélyen belegondolunk a kérdésbe, a legkülönbözőbb érzéseket élhetjük át, attól függően, mennyire érezzük magunkat biztonságban anyagilag, vagyis milyen az anyagi stabilitásunk, a megélhetésünk, a jövőnk, mit hagyományozhatunk gyermekeinkre? Ennek megfelelően biztonságot vagy bizonytalanságot, elégedettséget vagy elégedetlenséget, hatalmat vagy kiszolgáltatottságot élhetünk át.

Az érzések nem elsődlegesen a pillanatnyi anyagi helyzetünkre utalnak, nem annyira a megélhetés kérdéseire vonatkoznak, sokkal inkább a stabilitásra, a hosszú távú anyagi biztonságra. Az anyagiak állandó centizése, mások helyzetéhez méregetése stresszben tart, időről időre kibillenti pillanatnyi biztonságérzetünket.

A pénz nem boldogít

Ez az állandó feszültség, még ha nem is éljük át tudatosan, egy krónikus stressz állapotában tart. Ezen nem segít „a pénz nem boldogít” hamis elégedettséget ígérő ismételgetése, legbelül marnak a kétségek. A testünket nem tudjuk ámítani, nem hagyja magát becsapni. Neki nem az számít, amit mondunk, hanem az, amit mi magunk sem akarunk meglátni: a félelem.

Az egészség boldogít

„Nézd, alig van valamije, és mégis milyen boldog!” vagy „Emlékszel, mennyire boldogok voltunk, amikor még csak a kis Trabantunk volt?” Na, ez már közelíti az elégedettségérzéssel párosítható egészség érzését – kár, hogy nem saját magunkról beszélünk, és kár, hogy ha mégis, akkor csak múlt időben…

A megbúvó feszültségeink okozta tartós stresszállapot nemcsak a lelki egyensúlyérzetünket billenti meg, hanem az egész szervezetünk (immun- és hormonrendszerünk) egyensúlyi állapotát is. Kis testi nyavalyáink lesznek, ezek visszahatnak a közérzetünkre, és észrevétlenül belecsúszunk a lelki és testi disztressz állapotába. Fáradtnak érezzük magunkat, kialvatlannak, fizikailag gyengébbnek (ilyenkor támad fel bennünk a wellnesshétvége iránti igény), ingerlékenyebbek vagyunk, mint máskor, elkezd hullani a hajunk, letörölhetetlen ráncok jelennek meg a szemöldök vonalában. Idegesítően visszatérnek és makacsul gyógyulnak a herpeszes hólyagok, allergiás tüneteink lesznek, ízületi fájdalmaink, romlik a koncentrációnk, veszélybe kerülhet az állásunk. Félni kezdünk.

Mi lesz velünk, ha…? Az anyagi biztonságunk elvesztése okozta érzések egészen mély szorongásérzettel kísért félelmek.

A pánikbetegségre hajlamos emberek körében megfigyelhető, hogy az extra felelősség okozta megfelelési bizonytalanság a tünetek kiváltó tényezője. Előléptetések, új főnök, a szakítást követő „csak magamra számíthatok” helyzete aktiválják bennünk a megfelelés igényével kapcsolható szorongásérzést.

Mivel előzhetjük meg a bizonytalanságérzés okozta szorongást? Mi segít?

  • alapértékeink újraértelmezése,
  • lehetőségeink ésszerű felmérése, döntések arról, hogy akarunk élni, „mennyi az elég”?
  • kapcsolataink átgondolása, lelki barátok megválasztása,
  • mindig legyenek jövőre vonatkozó, lépésenként elérhető céljaink,
  • próbáljunk meg anyagilag több lábon állni, merjünk és tanuljunk meg segítséget kérni, legyen az akár kölcsönfelvétel, például gyorskölcsön
  • keressük a derűt az élet minden szegletében.

(PR cikk)

     

Share

Ez is érdekelhet

Az extrém vékony szépségideálnak való megfelelésért a modellek komoly árat fizetnek…

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete a járványhelyzet miatt megváltozott fizikai aktivitás egészségre gy

Bő egy év telt el a COVID-19-járvány világméretűvé válása óta, amely hatalmas terhet ró az egészségügyre, a politikai

Egyre több magyar fordul mentálterapeutához poszt-Covid-szindróma miatt.

A járvány egy éve alatt rendkívüli nyomás nehezedett az egészségügyben dolgozókra.

A pandémia és a szigorú korlátozások alaposan felforgatták megszokott életünket, így markáns hatással bírnak a szexualitásra is.