Jelenlegi hely

Hogyan küzdj meg lelkileg a túlsúllyal?

Még akkor sem látja magát szépnek, szerethetőnek, ha leadja a plusz kilókat

Mi kell a férfinak? A kerekded, gömbölyű szépség, aki magán viseli a nemzőképesség külső jegyeit? Vagy inkább a huszonegyedik századi női magazinok mintáira kopírozott nő? 

Mi kell a férfinak? A kerekded, gömbölyű szépség, aki magán viseli a nemzőképesség külső jegyeit? Vagy inkább a huszonegyedik századi női magazinok mintáira kopírozott nő? Anyatípus legyen, vagy szexistennő?

Mi kell a nőnek? A biztos támaszt adó száz kg fölötti férfi, vagy a kockahasú, kigyúrt férfiideál?

Az ideális testsúly mindig is a kor divatjának függvénye volt. Ezenfelül a testsúly viszont nemcsak divat kérdése, hanem egy, az egészség fogalmával társítható kategória is.  Ennek megfelelően normál súlyú az az egyén, akinek a testtömegindexe (BMI = Body Mass Index) a normál tartományban van. BMI = testsúly/testmagasság négyzete.

 • Soványság: 18,5 kg/m2 alatt
 • Normál: 18,5-25 kg/m2
 • Túlsúly: 25-30 kg/m2
 • Elhízás: 30 kg/m2 fölött

Ezek olyan mérőszámok, amelyek segítenek bennünket a „normalitáshoz” való viszonyulásban. A testkép megítélése, az elfogadás/elutasítás azonban egy nagyon is szubjektív, mérésektől, kategóriáktól független helyzet.

A kövérség miatti szégyenérzés gyerekkorban alakul ki. A szeplős, szemüveges, kövér gyerek, aki lemarad a többiek mögött, felnőttkorában sem felejti ezeket az érzéseket. Ő egész életében olyan akar lenni, mint mások, akiket szeretnek, akik büszkék lehetnek magukra. Van, akinek ez a vágy örök életében beteljesületlen marad. Mert még akkor sem látja magát szépnek, szerethetőnek, ha leadja a plusz kilókat, vagy/és sportolással izmosodik. Ekkor sem fogja tudni szeretni magát. A túlsúllyal küzdő emberekről elmondhatjuk, hogy alacsony az önbizalmuk, kevés az önbecsülésük, ezért egy folyamatos kontrollal próbálják valós vagy vélt testi hibáikat korrigálni.

Mi nehezíti a túlsúllyal való érzelmi megküzdést?

 • a gyerekkorban kialakult étkezési szokások és a testmozgást nélkülöző életmód 
 • a média által kínált modellek
 • a túlsúllyal szemben kritikus szülők, házas- vagy élettársak,  barátok, munkahelyi közösség
 • az a szemlélet, amely a túlsúlyt a betegséggel azonosítja (betegségtudat, bűntudat)

Itt szeretném eloszlatni azt a hiedelmet, miszerint a túlsúly egyfajta betegség lenne. A mozgásszegény életmód melletti fölösleges kilók valóban hajlamosítanak bizonyos betegségek kialakulására, de ez egy állapot, amin bármikor változtathatunk. Vigyázat! A drasztikus fogyókúra veszélyes lehet! Egy tudatos, nagymértékű fogyás orvosi, illetve dietetikus konzultáció mellett történjen! 

Mi segít a túlsúllyal való megküzdésben?

 • a kapcsolati élet rendezése. Vegyük körbe magunkat olyan emberekkel, akik pozitív életszemlélettel bírnak, akikből árad az önmaguk és mások elfogadásának érzése
 • a régi rossz kapcsolatok pszichés feldolgozása, ha lehet, terápiás segítséggel
 • önelfogadás-gyakorlatok: meditáció, jóga, mindfulness
 • tánc, akkor is, ha úgy érezzük, nem tudunk táncolni, nincs ritmusérzékünk. A tánc során akár olyan blokkok is megnyílhatnak bennünk, amik a régi szégyeneket is fel tudják oldani, és ezáltal felfedezhetjük saját testünk rejtett értékeit.
 • a fogyásnak mindig legyen célja. Legyen egy hozzá kapcsolható pozitív kép saját magunkról
 • ha úgy érezzük, nem megy, keressünk és kérjünk hozzá segítőket (barátokat, szakembereket, családtagokat)

Végül egy jó tanács: sose csábítsuk evésre a fogyni vágyókat!     

(PR-cikk)  

Share

Ez is érdekelhet

Ha egy kisgyermek azt látja, hogy a szülőnek a biztonságot a mobilja jelenti, akkor hiába mondja neki anya vagy apa, hogy ne kütyüzzön, valószínűleg ő is nagyon akarja majd azt...

Ön gondolkodott már a szülői posztolás kockázatairól?  A gyerekekről való meggondolatlan posztolás súlyosan sértheti a magánélethez való jogukat, és sajnos gyakran alapot adhat...

A kétezres évek eleje óta a férfiaknál csaknem öt, a nőknél három évvel nőtt a születéskor várható élettartam

A sikeres alkalmazkodás során új képességekre tehetünk szert, nagyobb önismeretet és komoly sikerélményt nyerhetünk.

Kimaradt éveket, meg nem élt érzelmi évtizedeket nem lehet instant módon pótolni...

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is...