Jelenlegi hely

Munkafüggők a karanténban

nem azért dolgoznak, mert élvezik a munkájukat, hanem azért, hogy elkerüljék a belső kellemetlen érzéseket

A munkafüggőségre szokás pozitív addikcióként tekinteni, mert egy társadalmilag hasznos tevékenységgel kapcsolatban alakul ki. 

Szerző: 

Gyakran találkozni azzal a hozzáállással, hogy tipikusan ők azok, akik sokat keresnek, támogatják a családjukat – vagy épp csak nagyon szeretik a munkájukat. A kutatások ezeket nem támasztják alá, sőt, ha valaki éppen a munkahelyére menekült az otthoni élet elől, ott most még feszültebb helyzet alakulhat ki családi kapcsolataiban. Ezzel folytatjuk a beszélgetést dr. Kun Bernadette-tel, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusával.

A fizikai határok eltolódása eleve fennáll egy munkafüggő életében, a laptopon, telefonon végzett munka nincs helyhez kötve, így például egy bolti eladónál kevésbé tud kialakulni a munkaalkoholizmus, mint egy irodai dolgozónál. Az otthonról dolgozó munkafüggők ebben a helyzetben kvázi felhatalmazást kapnak arra, hogy ne legyenek határok otthon és munkahely között. Így az ő esetükben még inkább figyelni kell, hogy valahogy próbáljanak a munka és az egyéb tevékenységek között élesebb határokat húzni. Nehezítő tényező, hogy az érintettek úgy érezhetik, mivel képesek mindenre azonnal reagálni, jobbak, sikeresebbek a többieknél, ezzel pedig elkerülhetik a szégyenérzetet, a kudarcot, a leégést. Fontos hangsúlyozni, hogy a munkafüggők – bár van erre is példa – nem azért dolgoznak, mert élvezik a munkájukat, hanem azért, hogy elkerüljék a belső kellemetlen érzéseket, mint a szorongás, a bűntudat és a szégyen.

A kiégést sokszor összemossák a munkafüggéssel. Ugyan sok szempontból hasonló, de a kiégésnél depresszív tünet jelentkezik, a másik helyzetben ez kevésbé érhető tetten, hiszen a késztetés folyamatosan jelen van, a kiégés tehát inkább következménye lehet a munkafüggésnek.

Aki a kialakult helyzet miatt elveszíti a munkáját, elképzelhető, hogy olyan csapásnak éli ezt meg, ami az ő személyisége miatt történik, tehát önostorozó hozzáállás keletkezhet. Ha egy munkafüggő elveszíti a munkáját, és ráadásul egyedül él, ő most nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, ezért fontos lehet, hogy igénybe vegye azokat az ingyenes, online lehetőségeket, amiket pszichológusok nyújtanak, nagyon fontos, hogy tudjanak valakivel beszélgetni. Az is elképzelhető, hogy ilyenkor másfajta tünet jelentkezik, alkoholhasználat, vagy pl. online játékszenvedély, szorongásos, depresszív tünetek. De ezek függenek a munkafüggőség súlyosságától és az embert körülvevő környezettől.

Jó megoldás lehet, ha a munkafüggő végigveszi azokat a tevékenységeket, amiket korábban szeretett, de az utóbbi időben elhanyagolta őket. Ez lehet akár olvasás, biciklizés, akár társasjátékozás a barátokkal – ezeket a karanténban is meg lehet valósítani, és ajánlott is annak érdekében, hogy könnyebben túl tudják élni a nehéz időszakot.

Hogyan érdemes átkeretezni a dolgokat, és hogyan fordíthatják előnyükre a munkafüggők a túlélés időszakát? A teljes beszélgetésből ez is kiderül.

A podcastot itt tudod meghallgatni

Share

Ez is érdekelhet

Mi kell a férfinak? A kerekded, gömbölyű szépség, aki magán viseli a nemzőképesség külső jegyeit?

A várandós nők gyakran értetlenkedve mesélik, milyen könnyen kerülnek szélsőséges érzelmi állapotba, akár annak ellen

Egyre szorongatóbb az érzés, hogy lehet, hogy valamit nem jól csinálunk, mert mindenki más már tud sikereket felmutat

Mintha egy láthatatlan ujj márciusban hirtelen stop gombot nyomott volna ezeken a folyamatokon.

A világ legjobban megszervezett rendszerei sem voltak felkészülve egy ilyen mértékű járványra.

De az a dráma valóban, ha e trauma idején nem tanulunk meg kínaiul és nem teszünk föl reggelre kelve ropogószsemle-fo