Jelenlegi hely

Várandósság a társas támasz hiányában

nem tudnak találkozni más anyákkal, sorstársakkal, akikkel megoszthatnák mindennapi gondjaikat

A társas támogatás a várandósság idejétől kezdve a gyermek önállósodásáig elengedhetetlenül szükséges a mentális és fizikai egészség szempontjából egyaránt, érkezzen az a nő párjától, a nő anyjától, a családtól, a barátoktól vagy szakemberektől.

Sok várandós anya jelzi vissza az elmúlt hetekben, hogy mennyire nehezen élik meg a bezártsággal járó elszigetelődést. Vannak köztük, akik már otthon voltak egy babával vagy kisgyermekkel, s most azzal szembesülnek, hogy nem tudnak találkozni más anyákkal, sorstársakkal, akikkel megoszthatnák mindennapi gondjaikat, legalább egy séta erejéig. A játszóterek már hetekkel ezelőtt bezártak, megszűnt a társas érintkezésnek az a tere, amely a kisgyermekes anyák számára elsődleges. Aktívan dolgozó, első gyermeküket váró nők számára is ugyanilyen nehéz megélni ezt az időszakot, nekik még emlékeik, élményeik sincsenek arról, hogy egy újszülöttel otthon töltött első pár hét is hasonló elszigeteltségben telhet. A frissen szült, gyermekágyas nők pedig azok, akik számára a család támogatásának, a nőtársak, nőrokonok segítő jelenlétének hiánya a legfájóbb lehet. Számukra a fizikai felépülés, a baba ritmusához történő alkalmazkodás, a felborult hormonrendszer okozta pszichés terheltség önmagukban is kihívást jelenthetnek. Sokszor az apák ugyanúgy igénylik az összeszokáshoz szükséges időt, amelyet a rokonok, barátok támogatása tud megteremteni egy-egy ebéd megfőzésével, háztartási munkák átvállalásával.

Szinte közhely már, hogy egy gyermek felneveléséhez egy egész falura van szükség. A perinatális szakemberek ezt pontosan tudják, látják: az anyák nem arra lettek teremtve, hogy egyedül lássák el gyermeküket, elszigetelten, négy fal közé zárva. A társas támogatás a várandósság idejétől kezdve a gyermek önállósodásáig elengedhetetlenül szükséges a mentális és fizikai egészség szempontjából egyaránt, érkezzen az a nő párjától, a nő anyjától, a családtól, a barátoktól vagy szakemberektől. Ennek hiányával és következményeivel szakemberként sokszor találkozunk. A családi kapcsolatok fellazulása például a várandósság időszakában fokozott stresszt jelent az anyáknak, de a szülést követő egy év kiemelten sérülékeny időszakában is óriási jelentősége van annak, hogy az anyát milyen mértékben támogatja a család, a barátok és különösen a nőtársak. A társas támogatás mértéke, illetve az azzal való megelégedettség pozitívan korrelál a szülői hatékonyság érzésével, facilitálja a perinatális kötődést, de a posztpartum depresszív tünetek megjelenését is csökkentheti.

Antropológusok a vadászó-gyűjtögető társadalmakról készült leírások alapján megbecsülték, hogy egy gyermek felneveléséhez 13 millió kalóriára van szükség, amit az utód optimális fejlődése érdekében sok társadalomban nem egy-két szülő biztosít (mivel ez szinte lehetetlen is lenne), hanem a közösség együtt neveli fel őket. Számos preindusztriális társadalomban a babák néhány hetes koruktól kezdve összességében nézve több időt töltenek a közösség nőtagjainak karjában, mint a saját anyjuk ölében. A külföldi szakirodalomban az “alloparenting” fogalmával hivatkoznak arra a jelenségre, amikor a gyermekeket egy közösség neveli fel.

A COVID-19 okozta járványügyi korlátozások sajnos fokozzák az amúgy is magas izolációt a perinatális időszakban (azaz a várandósság hónapjaiban és a szülést követő időben). Az ún. szociális távolságtartás mindannyiunkat sérülékennyé tesz, a várandós és kisgyermekes anyákat pedig különösképpen érinti. Míg normális esetben arra ösztönözzük a leendő anyákat, hogy vegyenek igénybe minél szélesebb körben társas segítségnyújtást, most nem tudjuk ezt tanácsolni nekik. Maradnak tehát az online lehetőségek, önsegítő körök, amelyek esetében érdemes odafigyelni arra, hogy az információk hitelessége változó lehet. Vannak helyzetek, amikor kifejezetten szakember segítségét javasoljuk: dúlák elérhetők telefonon is, ahogy szoptatási és perinatális tanácsadók is. Pszichológusok néhány alkalmas ingyenes konzultációt is vállalnak a pandémia idején. Érzelmi támogatás végett érdemes családunkkal, barátainkkal rendszeresíteni az online videós beszélgetéseket. Ha a gyermekágyi időszakban pedig nem tud otthon lenni a férj, érdemes végiggondolni, hogy a családból ki az az alacsony rizikójú rokon, aki jelen tud lenni legalább időnként, hogy fizikai segítséget nyújtson. A legfontosabb pedig, hogy néha kapcsoljuk ki a telefonunkat és ne keressük mások társaságát, hanem figyeljünk a bennünk növekvő vagy már megszületett babánk rezdüléseire!

Share

Ez is érdekelhet

Lehet-e konfliktusok, balhék nélkül felnőni? Lehet-e csendesen átvészelni a serdülőkort úgy, hogy sem a gyerek, sem a család nem tépázódik meg benne?

A nárcisztikus szülő a gyermekére mint önmaga meghosszabbítására, személyisége „kihelyezett tagozatára” tekint, nem v

Ma közel 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. További 140 ezer gyereket bármikor elvehetnek a szüleitől.

Inkább az fontos, hogy mi magunk találjuk meg a saját megoldásainkat – így válunk majd elég jó szülőjévé gyermekeinkn

A nagymamák kulcsfontosságú szerepet játszanak az unokák fizikai és pszichés jóllétét – és végső soron túlélését – illetően. 

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata ér