Jelenlegi hely

Online vs offline a pszichológusnál

A technika lehet izgalmas, elvonhatja a figyelmet, vagy elbizonytalaníthat

Az utóbbi hetekben a Corona-vírus miatt mindent, amit csak tudunk, megpróbálunk a fizikai helyett az online térben folytatni. 

Szerző: 

Kezdünk hozzászokni ehhez a környezethez és felfedezni, hogy mennyi minden lehetséges itt is, mi működik másképp, milyen új lehetőségeket rejt az új tér. Az alábbiakban összeszedtem néhány dolgot, ami a pszichológiai tanácsadásnál, terápiánál fontos és más az online térben. Ezek akár lelkileg, akár technikailag segíthetnek megkönnyíteni az online beszélgetést a pszichológussal.

Helyszín

Az offline találkozásnál a helyszínt a pszichológus, illetve az intézmény (pl. egy klinika vagy családsegítő központ) határozza meg. Ezáltal ez egy semleges, nyugodt hely, ahol zavartalanul lehet beszélgetni, ahol a kliens biztonságban érezheti magát, meg tud nyílni, és némi távolságból látja a saját helyzetét.

Az online találkozásnál a kliens sokkal aktívabban alakít(hat)ja a helyszínt. Meghatározhatja, hogy mennyit mutat meg a saját személyes teréből. Ez lehet semleges, mint a dolgozószoba egy sarka, vagy akár egy fehér fal. Bizonyos programoknál, pl. Zoom, be lehet állítani egy háttérképet, ami lehet egyszínű, vagy egy kép, pl. egy tájkép vagy egy zöld leveles háttér. De a háttér mutathat többet is, például ha nem volt idő rendet rakni, vagy nem vettük észre, hogy ott maradt valami – ezekre érdemes odafigyelni, hogy ne a beszélgetés közben tűnjön fel hirtelen.

Vannak aztán dolgok, amiket csak bizonyos mértékig tudunk otthon befolyásolni. Még egy intézményben is előfordulhat, hogy pont egy zeneterápiás csoport van a szomszéd teremben. Ez otthon lehet egy tévét néző szomszéd, egy busz az ablak alatt – ezeket nehéz befolyásolni. Sokszor azt is nehéz megoldani, hogy a gyerekek ne hangosan kiabálva játsszanak a szomszéd szobában. Amennyire lehet, ezekre érdemes odafigyelni. Nemcsak azért, hogy a családtagok ne zavarjanak, hanem azért is, hogy ők se hallják a beszélgetést, hogy szabadon lehessen róluk is beszélni a pszichológussal. Még ha nem is hallják, más érzés lehet úgy beszélni valakiről, hogy az illető a szomszéd szobában van. Ilyenkor meg lehet kérni, hogy arra az időre időzítsen egy bevásárlást, sétát, vagy esetleg újságolvasást az autóban. Ha ezt nem lehet megoldani, akkor érdemes ezt a pszichológussal való beszélgetés elején tisztázni.

Kép és hang

Offline találkozásnál a pszichológus mindig odafigyel arra, hogy a kliens jól lássa és hallja. Ha egy térben vannak, ez általában magától értetődő. Nem így az online beszélgetésnél. Itt sokat jelent, hogy ki mennyire szokott hozzá a mikrofonhoz, kamerához, milyen minőségűek ezek, mennyire jó az internetkapcsolat. Még a beszélgetés előtt érdemes beállítani ezeket, és még így is előfordulhat, hogy időnként akadozik, megáll, újra be kell kapcsolni. A technika lehet izgalmas, elvonhatja a figyelmet, vagy elbizonytalaníthat – ezt érdemes előre kikísérletezni. Ha híváson alapul a program (pl. telefon, WhatsApp), meg kell beszélni, hogy ki hívja a másikat. Más programok (pl. Zoom) egy közös online teret használnak, ahová egy linken keresztül lehet belépni – ha gond van a hívással, itt mindkét fél külön-külön tud ki- és belépni.

A kép- és hangminőség miatt a reakciók késhetnek, ez is igényel némi hozzászokást – azért reagál lassan a másik, mert nem érti, amit mondok, vagy csak az internetkapcsolat lassú? Egy pszichológus általában kevesebbet beszél, mint a kliens, sokszor csak finoman reagál, jelzi, hogy figyel és hallgatja őt. Ezért fontos, hogy hallatszik-e a hümmögés, halkabb hangok is? A pszichológusnak is fontos, hogy hallatszik-e pl. a lélegzetvétel, hogy „szeretnék valamit mondani, csak kell hozzá vennem egy nagy levegőt”. Ezek a finomabb jelek sokszor a testtartáson, tekinteten keresztül érkeznek. Érdemes odafigyelni, hogy a kamera ezeket is mutatja-e, vagy csak épp csak az arc látható.

Csend

A pszichológusnál a csend sokszor ugyanolyan fontos – vagy még fontosabb –, mint a beszéd. A csend sok mindent jelenthet. Lehet együtt hallgatás, elgondolkodás, de lehet elakadás is, jelezheti, hogy valamiről nem könnyű beszélni, vagy lehet a távolság jele. Online találkozásnál ezt a jelentést sokszor nehezebb beazonosítani, főleg, ha a halkabb hangok, pl. lélegzetvétel, testtartás változtatása, nem hallatszanak. Sőt, itt a csend akár annak a jele is lehet, hogy akadozik az internetkapcsolat – ez irritációt okozhat, valamit be kell állítani, újraindítani, fontos, hogy ezután megint fel lehessen venni a fonalat.

Kényelem

A pszichológusnál, a rendelőben vagy a konzultációs szobában a helyzet adottságai a kényelem szempontjából is sok minden meghatároznak. Általában kéznél van a zsebkendő, néha van a szobában egy kancsó víz, esetleg kávé a várószobában vagy egy közeli büfében.

Az online találkozásnál megint csak a kliens maga teremti meg a saját környezetét. Ő dönti el, hogy bekészít-e a beszélgetéshez egy pohár vizet vagy egy bögre teát, papírzsepit vagy naptárt, jegyzetfüzetet. Az sem evidens, hogy ugyanabban az „utcai” ruhában ül le a kamera elé, amiben a pszichológushoz menne, vagy a szokásos otthoni ruhában. Érdemes ilyen szempontból is „felkészülni”, végiggondolni: hogyan lenne számomra kényelmes a beszélgetés, mire van szükségem? A bizalommal teli légkör megengedi, hogy a kliens szabadjára engedje az érzelmeit, akár sírjon is, erre is érdemes gondolni, és zsebkendőt bekészíteni. Az elmélyültebb beszélgetést segíti, ha nem kell közben felállni, nincs más dolog, ami elvonja a figyelmet.

A beszélgetés előtt és után

Az offline találkozásnál általában van némi „átmenet” a beszélgetés előtt és után. A várószobában a kliens kifújhatja magát a hétköznapok hajszájából, belül lecsendesülhet, lelkileg felkészülhet arra, hogy a következő egy órában saját magáról gondolkodjon. A beszélgetés után is van lehetősége tovább gondolkodni, esetleg megnyugodni, ha felkavaró témákról volt szó, mielőtt visszatér a hétköznapi működésmódhoz.

Ez az átmeneti tér és idő az online találkozásnál akár nullára is lecsökkenhet, pl. ha rögtön utána van egy következő hívás. Érdemes észben tartani, hogy a pszichológussal való beszélgetés előtt és után időre van szükség, hogy át tudjunk kapcsolni, más dolgokra tudjunk koncentrálni. Érdemes ügyelni arra, hogy a saját személyes szférát tudjuk óvni, ne kelljen kínos kérdésekre válaszolni, pl. munkatársaktól, ügyfelektől. Otthon, a családban szintén érdemes erre odafigyelni, akár megkérni a családtagokat, hogy hagyjanak egy kis átmeneti időt, ne faggatózzanak, hogy miről szólt a beszélgetés – ez hosszú távon nekik is jó lehet, hogy a fontos dolgokat akkor beszélik meg, amikor a kliens is lelkileg felkészült rá. Az is előfordulhat, hogy a környezet nem tud a pszichológusról. Ilyenkor fontos odafigyelni, hogy ez ne véletlenül, kontrollálatlanul derüljön ki. Vannak olyan programok, amikkel a pszichológussal való beszélgetést a számítógépen vagy telefonon nem lehet követni, nehogy véletlenül olyasmi derüljön ki, amit a kliens nem szeretne, akár a beszélgetés ténye is.

Share

Ez is érdekelhet

Milyen pszichés sajátosságai és következményei vannak a gazdi és a macska együttélésének?

A megfelelő étrend összefüggésbe hozható a COVID-19 által okozott súlyos akut tünetek megjelenésének mérséklésével is.

Bő egy év telt el a COVID-19-járvány világméretűvé válása óta, amely hatalmas terhet ró az egészségügyre, a politikai

Egyre több magyar fordul mentálterapeutához poszt-Covid-szindróma miatt.

A járvány egy éve alatt rendkívüli nyomás nehezedett az egészségügyben dolgozókra.

Nem ritka, hogy a betegek saját magukban keresik a „bűnöst”, vagy épp a környezetük sugallja számukra, hogy ők tehetn