Jelenlegi hely

Pszichés zavarokkal élők a karanténban

ebben a helyzetben a pszichés betegséggel élők nagyon szélsőséges érzelmeket élnek át

A pszichés zavarokkal élők a járványhelyzet miatti szorongásnak még kiszolgáltatottabbak, mint a zavarokkal nem élő embertársaik. A pánikbetegek megtanulták jól kezelni a fokozott szorongást, de a kényszerbetegek, függők most nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. Dr. Gerber Erika belgyógyásszal, pszichoterapeutával beszélgetünk.

Szerző: 

Pánikbetegek, kényszerbetegek, hipochonderek – ugyanúgy érvényes rájuk mindaz, ami zavarokkal nem küzdő társaikra, de sokkal érzékenyebbek minden rezdülésre. A terápiás tapasztalatok szerint ebben a helyzetben a pszichés betegséggel élők nagyon szélsőséges érzelmeket élnek át. Minden pszichés betegség alapja a szorongás.

Megfigyelhető, hogy a kényszerű összezártságban élő pároknál az egészséges fél is megbetegszik. Vannak olyan szkizofrén betegek, akik tartós együttélés, összezártság idején oly módon hatnak a párjukra, hogy ők is szkizofrén tüneteket kezdenek produkálni. Ilyen esetben elegendő, ha izolálják a betegtől, és még gyógyszer sem szükséges, az izoláció önmagában elmulasztja a pszichés tüneteket.

Az egyensúlyban lévő pánikbetegek azok, akik tipikusan jól kezelik a tüneteket, a felfokozott szorongással járó helyzeteket. Akik nincsenek egyensúlyban, azok mernek most segítséget kérni, hiszen maga a betegség, a pánik olyan természetű, hogy muszáj azonnal feloldani.

A kényszerbetegek úgy csökkentik a szorongásukat, hogy kényszeres dolgokat gyakorolnak rituálisan, amibe rendszerint bevonják a családot is. Ez a feladat teljesen ki tudja meríteni a család energia-tartalékait, és ebben a helyzetben ráadásul fokozódhatnak is a tünetek.

Nagyon veszélyes a családjára ilyenkor az az erősen szorongó beteg, aki alapból nem tudja kezelni az indulatait, és ezt túlzott alkoholfogyasztással még fokozza is. A családon belüli agresszió már a karantén kezdetét követő hetekben megnőtt. Elveszett a külső kontroll, nem látja a tanár az iskolában a gyereken a jeleket, nem tudnak beavatkozni, ami óriási veszélyt jelent. Fontos lenne, hogy akár a szomszédok, akár a helyzetet ismerő családtagok nagyon figyeljenek ezekre a családokra, és merjenek szólni, bejelenteni. Rajtuk most nagyon nagy a felelősség.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Share

Ez is érdekelhet

Az elsődleges cél nem önmaga bemutatása, hanem a másik érzékeny pontjainak becserkészése.

Az ilyen emberekre jellemző a grandiózus, egocentrikus gondolkodás, a kiváltságosság-tudat és a dominancia. Úgy gondolják, felsőbbrendűek másokhoz viszonyítva...

Sok helyzetet meg lehet oldani „házon belül”, ám ajánlatos külső szakemberhez fordulni, ha azt tapasztalja a család, hogy nem képes megoldani a felmerülő problémákat.

A major depresszió a mentális zavarok közé tartozik, mely a gyermekek 1-2 százalékát, a serdülők 4-8 százalékát, míg

Általában a perfekcionista emberről azt feltételezzük, hogy kívül-belül rendben van: tökéletes a ruházata, lakásában

Népbetegségről van szó, világszerte becslések szerint 300 millió, Európában pedig nagyjából 40 millió ember érintett.