Jelenlegi hely

Pszichés zavarokkal élők a karanténban

ebben a helyzetben a pszichés betegséggel élők nagyon szélsőséges érzelmeket élnek át

A pszichés zavarokkal élők a járványhelyzet miatti szorongásnak még kiszolgáltatottabbak, mint a zavarokkal nem élő embertársaik. A pánikbetegek megtanulták jól kezelni a fokozott szorongást, de a kényszerbetegek, függők most nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. Dr. Gerber Erika belgyógyásszal, pszichoterapeutával beszélgetünk.

Szerző: 

Pánikbetegek, kényszerbetegek, hipochonderek – ugyanúgy érvényes rájuk mindaz, ami zavarokkal nem küzdő társaikra, de sokkal érzékenyebbek minden rezdülésre. A terápiás tapasztalatok szerint ebben a helyzetben a pszichés betegséggel élők nagyon szélsőséges érzelmeket élnek át. Minden pszichés betegség alapja a szorongás.

Megfigyelhető, hogy a kényszerű összezártságban élő pároknál az egészséges fél is megbetegszik. Vannak olyan szkizofrén betegek, akik tartós együttélés, összezártság idején oly módon hatnak a párjukra, hogy ők is szkizofrén tüneteket kezdenek produkálni. Ilyen esetben elegendő, ha izolálják a betegtől, és még gyógyszer sem szükséges, az izoláció önmagában elmulasztja a pszichés tüneteket.

Az egyensúlyban lévő pánikbetegek azok, akik tipikusan jól kezelik a tüneteket, a felfokozott szorongással járó helyzeteket. Akik nincsenek egyensúlyban, azok mernek most segítséget kérni, hiszen maga a betegség, a pánik olyan természetű, hogy muszáj azonnal feloldani.

A kényszerbetegek úgy csökkentik a szorongásukat, hogy kényszeres dolgokat gyakorolnak rituálisan, amibe rendszerint bevonják a családot is. Ez a feladat teljesen ki tudja meríteni a család energia-tartalékait, és ebben a helyzetben ráadásul fokozódhatnak is a tünetek.

Nagyon veszélyes a családjára ilyenkor az az erősen szorongó beteg, aki alapból nem tudja kezelni az indulatait, és ezt túlzott alkoholfogyasztással még fokozza is. A családon belüli agresszió már a karantén kezdetét követő hetekben megnőtt. Elveszett a külső kontroll, nem látja a tanár az iskolában a gyereken a jeleket, nem tudnak beavatkozni, ami óriási veszélyt jelent. Fontos lenne, hogy akár a szomszédok, akár a helyzetet ismerő családtagok nagyon figyeljenek ezekre a családokra, és merjenek szólni, bejelenteni. Rajtuk most nagyon nagy a felelősség.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Share

Ez is érdekelhet

Ha valaki statisztikát készítene arról, milyen gyakorisággal szerepelnek a köznyelvben a mentális zavarok megnevezései, a depresszió dobogós helyen végezne. Olyan sokféle...

Adatközlőink a szakítás indokaként egy igen prózai okot neveztek meg; azt, hogy szerelmüktől nem kaptak kódot okostelefonja képernyőzárjának feloldásához.

A tökéletességre törekvés lehet motíváló hatású, amíg megmarad a törekvések szintjén.

A nárcisztikus szülő a gyermekére mint önmaga meghosszabbítására, személyisége „kihelyezett tagozatára” tekint, nem v

A Mentális Egészség Világnapját 1992 óta rendezik meg minden év október 10-én, a Lelki Egészség Világszövetsége kezde

 A szorongás ugyanis kismértékben megmenti az életet, még ha nagymértékben rettenetesen meg is tudja keseríteni.