Jelenlegi hely

Egyszülős és kétszülős családok konfliktusai a karanténban

Képesek vagyunk-e lenyugtatni magunkat és odafigyelni egymásra?

Folytatjuk beszélgetésünket Majoros Andrea gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológussal – ezúttal az egyedülálló szülők kihívásairól és a kétszülős családok konfliktusairól. Persze megoldásokat is keresünk arra, hogyan lehet az összezártságban minőségi időt kialakítani.  

Szerző: 

Az összezártságban kialakuló feszítettség változóan van jelen a családok életében. Függ a gyerekszámtól, attól, hogy egyedülálló-e a szülő, vagy ha ketten is vannak, milyen közöttük az érzelmi viszony, és hogyan tudják egymást közt elosztani a feladatokat.

Mindenkire érvényes jó tanácsot adni ebben a helyzetben nehéz, az viszont Majoros Andrea szerint biztos, hogy ordibálással túlélni a dolgokat nem lehet, és egymás meg nem értésével csak még mélyebb sebeket okozunk. De vajon képesek vagyunk-e lenyugtatni magunkat és odafigyelni egymásra? A saját érzelmeinkkel való szembenézés segít a cselekvésben és a megoldásban. Ha erre nincsenek technikáink, egy ilyen helyzet rendkívül nehéz lesz.

Az egyedülálló szülők kénytelenek most az összes felmerülő szerepet betölteni. Munkavállaló, szülő, tanár, játszótárs - ez akkora igénybevételt jelent, amiben muszáj találni egy kis időt, amikor megállhatunk. Erre lehet hasznos egy közös lenyugvó idő kijelölése. Legyen egy negyed óra, amikor nem csinálunk semmi mást, csak egyszerűen együtt vagyunk a gyerekkel. Érdemes megfigyelni, hogy mit érzünk ilyenkor, amikor nem kell csinálni semmi hasznosat. Egy másik dolog, amivel nyugodt és minőségi időt tudunk tölteni a gyerekkel, ha együtt játszunk. Tologassuk bátran mi is a plüssöket, a játékbabákat, a lényeg, hogy a játék ne a versengésről szóljon. Ezt nem mellesleg jutalomként is beépíthetjük a napba, amivel kikerülhetjük az egész napot igénybe vevő alkudozást a gyerekkel.

A kétszülős családoknak is megvannak a maga problémái. Gyakran előfordul, hogy a saját frusztrációnkat a másik hibájának tudjuk be. Ahol egyenlőtlen a munkamegosztás, a feladatok értékelése nem jól működik, ott nagyon nehéz az együttműködés ebben a helyzetben. Ahol pedig nehézkes az együttműködés, ott még több konfliktus keletkezik. A konfliktuskezelési minták sok esetben azonban hiányoznak, ami miatt egyre tovább nő a konfliktusok száma a családokban. Most is lehet persze segítséget kérni, annak ellenére, hogy terápiát online elkezdeni kihívást jelent.

A teljes beszélgetésből az is kiderül, hogyan érdemes a digitális eszközöket kreatívan felhasználni, és például, hogy hogyan élik meg a tinédzserek az online térben való létezést? Elég a család társasága és az online kapcsolattartás a barátokkal?

A beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Share

Ez is érdekelhet

Hogyan éltük meg az utóbbi időszakot, sikerült jól hozzászokni a helyzethez?

A társas támogatás a várandósság idejétől kezdve a gyermek önállósodásáig elengedhetetlenül szükséges a mentális és fizikai egészség szempontjából egyaránt, érkezzen az a nő...

Normál keretek között hatékonyabb otthonról dolgozni, mert sok zavaró tényezőt ki lehet iktatni - de mi a helyzet

Mindannyiunk feladata és felelőssége a pontos tájékozódás és tájékoztatás, de a jótékony hatásukon túl ne feledkezzünk meg a szavak félelemkeltő erejéről sem!

Mindez nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is fokozott terhet ró ránk, ezért a Magyar Pszichológiai Társaság szervez

Jóval előbb és megrázó hirtelenséggel azokkal a kérdésekkel megküzdeni a leendő szülőknek, amelyek korábban a várandósság kilenc hónapjában szép fokozatosan jelentek meg, s...