Jelenlegi hely

Távterápia járvány idején

Távterápia már évek óta létezik, sőt egyre elterjedtebb a világban

A koronavírus miatt az iskolák, egyetemek átálltak a távoktatásra és sok munkahelyen igyekeznek távmunkában foglalkoztatni a dolgozókat. 

És a pszichológusok? A klienseikkel való személyes találkozás helyett ők is átváltanak távterápiára?

Talán többek számára meglepő, de távterápia már évek óta létezik, sőt egyre elterjedtebb a világban, és már Magyarországon is igénybe vehető. A távterápiának – vagy online terápiának – jó néhány gyakorlati előnye van. Könnyebb időpontot egyeztetni, a kliensnek nem kell időt szánnia az utazgatásra, ha a pszichológus rendelője távolabb esik tőle, és a szolgáltatás olyan kisebb településeken is elérhető, ahol egyébként nem volna könnyű pszichológust találni. Ráadásul a távterápia olcsóbb is, mint a hagyományos. Az előnyök közé szokták még sorolni, hogy ha a terápia nem videohívással, hanem e-mailben zajlik, akkor a kliens akár névtelenül is igénybe veheti, és van, akinek a számára ez megkönnyíti, hogy szakemberhez forduljon.

A távterápia legnagyobb hátránya, hogy a pszichológus a videobeszélgetés során sokkal kevesebb információt tud leszűrni kliense testbeszédéből, gesztusaiból, mint a személyes találkozás alkalmával. Zavaróak lehetnek a technikai gondok, például az internetkapcsolat megszakadása, és különösen kell ügyelni a beszélgetés során elhangzó személyes információk védelmére is.

Természetesen a legfontosabb kérdés az, hogy az online terápia lehet-e olyan hatékony, mint a hagyományos módszer. Nos, a távterápia nem jó mindenre, súlyos esetekben – például öngyilkossági késztetés vagy pszichózis fennállásakor – nem alkalmazható. Azonban több kutatás is azt mutatta, hogy depresszió, pánikbetegség és szorongásos zavarok esetén ugyanolyan hatékony lehet, mint a személyes találkozásokon alapuló kezelés.

A járványügyi veszélyhelyzet idején a távterápia szükségmegoldásként kerül előtérbe, de lehet, hogy sokan – pszichológusok és kliensek egyaránt – éppen most fognak rájönni, hogy számukra ez a legpraktikusabb kezelési forma.

 

 

 

Share

Ez is érdekelhet

Jelentkezés két kattintással!

Néha úgy hozza az élet, hogy költözés vagy más családi változások miatt egy gyermek új környezetbe kerül, ez pedig a legtöbb esetben megviseli őket.

Gyakori tünetei közé tartozik a menstruációs ciklus zavara vagy elmaradása, a nehezített teherbeesés, a petefészek po

Nem feltétlenül jelent betegséget, ha egy 2-3 hétig jól alvó, nyugodt csecsemő síróssá válik, és látszólag indokolatl

Milyen pszichés sajátosságai és következményei vannak a gazdi és a macska együttélésének?