Jelenlegi hely

Egy hétig nincs szex, ha ma este elmész! - Az érzelmi zsarolás

Momentán Fröccs - Tudom, hogy nem is szeretsz!

Már nem úgy nézel rám! Láttam, hogy flörtöltél azzal a nővel! Nem lesz szex, hogyha…! Bezzeg az exeddel...! Ezekkel a mondatokkal rövid úton ki tudjuk készíteni egymást, és persze magunkat. A(z általában a) nők részéről elhangzó aduászról nem is beszélve: Ha szeretnél, kitalálnád, amit gondolok! 

De nemcsak párkapcsolatokban működtetünk ilyen érzelmileg manipuláló/zsaroló mondatokat. Alig ettél, kicsikém, nem ízlik? Biztos nem is szeretsz, ha nem hívsz annyit!

A Momentán Társulat áprilisi Fröccs előadása F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus kommentárjaival az érzelmi zsarolást járta körbe, a szeretetéhség kapcsán kialakuló manipulatív játszmákat.

Ha megsértődsz, az a te hibád, ha megsértelek, abban mindketten benne vagyunk. Ha viszont megzsarollak, akkor sarokba vagy szorítva és én irányítok. Röviden ezek a definíciók hangzottak el. De az ítéletet kimondani egy szituációról könnyebb, mint benne lenni.

Például amikor az anyád azt hiszi, hogy nem szereted, mert nem eszed meg a harmadik tányér halászlevet. Amikor a csajod a fejedhez vágja, hogy nem szereted, mert nem találtad ki magadtól, hogy születésnapi meglepetést kéne szervezned neki. Vagy amikor a pasid megfenyeget, hogy egy hétig nem szexel veled, ha este nem maradsz otthon. És ha nem veszed komolyan a fenyegetőzést, akkor két hét.

De érdemes komolyan venni a zsarolót? Lehet azt mondani, hogy drágám, nagyon szeretlek, de elmegyek a barátnőimmel. És pont. Vagy a hisztéria/fenyegetőzés/balhé végéig várni, hátha lehiggad a másik. Vagy elviccelni az egészet. De egy odavetett Majd szólj, ha kisértődtél/kihisztizted magad! nem mindig jön jól, főleg, ha továbbra is együtt szeretnénk élni a másikkal. Vagy ha történetesen a zsaroló fél az anyánk. A kérdésre elég konkrét választ kapunk: NEM! Nem érdemes komolyan venni az érzelmi zsarolást, sőt, jó leállítani még a nulladik lépésnél.

Hogyha meg akarunk bántódni valamin, akkor meg is tudunk. Erre néhány praktikus példát ad a Momentán Társulat:

  • Jó ez a farmer. - Azt hiszed, hogy megerősítésre van szükségem, mert szerinted nem vagyok elég menő, mi? Hát nem kell a megerősítésed!
  • Hogy vagy? - Ilyen szarul nézek ki?!
  • Felkelt a nap. - Köszi, nézzél teljesen hülyének, hogy még egy égi jelenséget sem észlelek…!

Hétköznapi mondatokat fordíts személyes támadásba, és egyértelmű lesz, hogy a másik nem szeret igazán! Ennyi a lényeg. Vagy mégsem?

Ideális esetben az igény, hogy mások kitalálják, amit szeretnénk, három-hatéves kor között elmúlik, és megtanuljuk kimondani a vágyainkat. Nem ideális esetben viszont pórul járunk kisgyerekként, amikor kifejezzük az igényeinket (“mit képzelsz magadról, hogy ilyesmi eszedbe jut?”, “ne irigykedj!”). Vágyak viszont vannak bennünk, így visszatérünk a néma követelőzés és számonkérés szintjére.

Mert ahogy F. Várkonyi Zsuzsa fogalmaz, “minden igény legális, csak nem minden megoldás fogadható el”.

Az előadásról készült filmek az alábbi linkeken tekinthetők meg: https://drive.google.com/open?id=0B_t_93E8KXA1SmdsejRNcndEX00

Share

Ez is érdekelhet

Van, aki dokumentációs célból írja, hogy nyomot hagyjon, van, aki azért, hogy kiadja magából az őt foglalkoztató, fes

Van, aki egy vizsgahelyzet előtt torpan meg, van, aki társas helyzetekben feszeng, van, akinek az intim

87 éves korában meghalt Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, aki a boldogság kutatásáról, a flow fog

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell

A jó szándékú kritika, a negatív tartalmú vélemény megfogalmazása és elfogadása fontos szerepet játszik kapcsolataink

A pszichológiában C. G. Jung honosította meg az árnyék fogalmát. Mit is jelent az analitikus pszichológiában a lélek sötét oldala, és mit lelkünk „fényes” oldala, a perszóna –...