Jelenlegi hely

Psychocafe: Kávéházi csevegés a változásról

Az állandó döntéskényszer nagyon jó dolog, mert megedzi az embert, hogy minden változásra gyorsan tudjon reagálni

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 A  krízis, a beszűkült állapot a distressznek, vagyis a súlyos stressznek olyan formája, amikor átéljük a tehetetlenséget, és eljutunk egy olyan pillanatig, amikor már a dolgok nem rajtunk múlnak, mi már nem tudunk mit tenni abban a helyzetben. Valóban kiszolgáltatottak lettünk, külső erők függvényei lettünk és nem segít senki. És ebben a nagyon kritikus helyzetben egyszerűen elindulnak olyan lelki folyamatok, segítő mechanizmusok, amelyek általában az énhez, az én-szerkezeti „akarókához” köthetők, az én-szerkezettel összefüggők: mit szedtem össze a felnövekedés során, mit láttam a szüleimtől, mit tettem magamévá belőle. A másik a problémaorientált megküzdés: felmérem az adott helyzetet, mindent számba veszek: ez eddig így volt, s tudatosan döntök, hogy most én nagy változást viszek véghez az életemben. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Kétfajta jellemző személyiségvonás létezik: külső kontrollos vagy belső kontrollos. A belső kontrollos ember magában hordja azokat a mércéket, amelyekhez minden életlépését viszonyítja. Döntéseiben eléggé autonóm, kevésbé befolyásolják a külső hatások, noha alkalmazkodó és nagyon is tud illeszkedni a külső elvárásokhoz. De a döntéseiben, életváltozásaiban mindig belső iránytűje vezérli. Például egy belső kontrollos nem csábul el egy olyan hatásra, ami pillanatnyilag nagyot ígér pénzben, ebben-abban, mert sokkal jobban meghatározza minden gondolatát és cselekedetét az, hogy ő ki – és máris az identitás fogalmához jutottunk.  Az identitás arra a kérdésre válaszol, ki vagyok én, hol a helyem a világban? Hova tartozom? Hol vannak a gyökereim? Merre tartok? Bármilyen szelek fújnak körülöttem, az én zászlómat egy szél lobogtatja… Ez az, ami lelki értelemben az ember gerincét adja. Tehát nagyon fontos a kontrollra és a felelősségre való nevelés. Az elmúlt 20-25 év pedagógiájának szabadelvű világában a kontroll kisebb volt, a felelősségre nevelés is kisebb volt, ezek ártalmait sajnos már látjuk... Na de milyen a külső kontrollos ember? Nagyon függ a külső hatásoktól, hogy őróla mit mondanak, milyen véleményt alakítanak ki. Sajnos, ennek az a veszélye, hogy állandóan keresi az őt minősítő közegeket, s ha nem kap visszajelzéseket arról, hogy most éppen ki ő, akkor nehéz lesz az élete.

 

A Mindennapi Pszichológia szervezésében június 4-6. között megrendezett Pszichofesztivál egyik kiemelkedő eseménye volt a Psychocafe. A „kávéházi disputa”  keretében Veiszer Alinda beszélgetett Bagdy Emőke pszichológussal, Monspart Sarolta tájfutó világbajnokkal és Hardy Mihály médiaszakemberrel.

A beszélgetés a Mindennapi Pszichológia 2010. 4. számában olvasható

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. október–novemberi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • A tudás hatalom?

 • A nagy Ő nyomában

  „Álom vagy – vagy valóság?

 • „Egyedül maradtam - és most boldogabb vagyok”

 • Megbízom benned, de ugye adsz kódot a telódhoz?!

  „Alacsony önértékelés – kóros féltékenység?!

 • KÖRVONAL – „Valahogy mindig azt érzem, hogy a végén helyükre kerülnek a dolgok”

  „Beszélgetés dr. Tárnok Zsanettel

 • Légy önmagad!

  A Selbst titkai

 • A stílus maga a… mi is?

 • Legyetek (mindig) jók?

  Nárcisztikus szülők gyerekei – az anya szerepe

 • MIPSZICSKE – Gyakorlati útmutató szülőknek!

  „Szorong az iskolától – hogyan segítsünk gyermekünknek?

 • A jól (félre)ismert depresszió

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Ehelyett azt javasolják, hogy a releváns információk összegyűjtése után ne foglalkozzunk tovább a témával – vagy akár

A globális vírusjárványra adott reakciók valóságos aranybányát jelentenek azoknak, akik az esztelen néze

A rejtett bántalmazást különösen nehéz érthetővé tenni a külvilág számára.

Mindenki által ismert lélektani alapigazság, hogy a gyermekkori élmények, tapasztalatok – legyenek pozitívak vagy neg

Miért – és mikor – zavar minket az, ha megfigyelnek? Mi takargatnivalónk van a világ előtt?

A szingli szó hallatán sokan a nagyvárosban élő, diplomás, anyagilag független, 30-as, 40-es éveikben járó nőkre gond