Jelenlegi hely

Könyvheti PszichoFesztivál

A rendezvény egyik kiemelkedő programja volt a Psychocafe

Az idei Ünnepi Könyvhét specialitásaként a pszichológiával kapcsolatos könyv- és folyóirat-kiadás kiemelt „vendégként” jelent meg. A könyvkiadók és kereskedők sátrai, az újdonságok és ritkaságok mellett három napon át izgalmas programokat is kínált a Mindennapi Pszichológia: volt itt táncterápia és babazene, jóga és toleranciatréning, Taekwon-do bemutató és kutyaterápia – valódi vásári hangulat, rövid előadások viselkedésünk mozgatórugóiról, gyermekpszichológiáról, párkapcsolatról, szexualitásról. A pódium-előadások mellett beszélgetések, dedikálás, gyermek- és felnőtt programok várták az érdeklődőket.

A könyv segít felfedezni a világot – a pszichológia segít megismerni önmagad… Június első hétvégéjén egyszerre léphettünk e két útra: lapunk, a PszichoFesztivál szervezője izgalmas utazásra invitálta a látogatókat, hogy megismerjük lelkünk működését, hogy képesek legyünk megküzdeni mindennapi bajainkkal, felfedezni a lehangolóban is felemelőt, megtalálni az élethez nélkülözhetetlen örömöt és elégedettséget – hogy megtaláljuk az utat ahhoz, „Hogyan lehetnénk boldogabbak?” Az idei Ünnepi Könyvhét specialitásaként a pszichológiával kapcsolatos könyv- és folyóirat-kiadás kiemelt „vendégként” jelent meg. A könyvkiadók és kereskedők sátrai, az újdonságok és ritkaságok mellett három napon át izgalmas programokat is kínált a Mindennapi Pszichológia: volt itt táncterápia és babazene, jóga és toleranciatréning, Taekwon-do bemutató és kutyaterápia – valódi vásári hangulat, rövid előadások viselkedésünk mozgatórugóiról, gyermekpszichológiáról, párkapcsolatról, szexualitásról. A pódium-előadások mellett beszélgetések, dedikálás, gyermek- és felnőtt programok várták az érdeklődőket tematikus sátrainkban lapunk szerzőivel és meghívott szakértőivel, akik között a tudományág kiváló képviselőit – gyakorlati szakembereket, kutatókat és egyetemi oktatókat – üdvözölhettünk.

E három nap is bizonyította: a pszichológia nem elvont, „félelmetes”diszciplína, hanem az élet szépségeinek, a boldog élet, a harmonikus kapcsolatok megteremtésének és megőrzésének tudománya is – és talán segített megtalálni az utat másokhoz s önmagunkhoz.

A rendezvény egyik kiemelkedő programja volt a Psychocafe, amelyet az érdeklődők első alkalommal láthattak a Könyvheti PszichoFesztiválon – a beszélgetés témája a változás volt, amely a meghívott vendégek, dr. Bagdy Emőke, Monspart Sarolta és Hardy Mihály életében nagy szerepet játszott. Az egyórás kerekasztal-beszélgetés során egyebek között szóba került, kinek mennyire fontos a megerősítés, mennyire nehezen dolgozták fel a kudarcokat. Mennyire természetes a mai jókedvük, s persze szó volt a változás más aspektusairól is. A 45 perces beszélgetést követően – melynek háziasszonya Veiszer Alinda volt – a vendégek helyet foglaltak egy-egy asztalnál, s a hallgatóság passzív figyelme aktív beszélgetéssé alakulhatott – sokan még órákkal később is egy kávé mellett vitatták meg az elhangzottakat. (Az ott készült fotókat megtekinthetik Galériánkban, a beszélgetés teljes anyagát a Mindennapi Pszichológia következő számában közöljük.) 

A szeptembertől havi rendszerességgel jelentkező Psychocafe olyan fórum kíván lenni, amely megteremti a megszólalás lehetőségét, az együttgondolkodás élményét. Módot ad a tapasztalat-, véleménycserére. Pezsgő szellemi műhely egy kávéházi miliőben…

 

Kepgaleria: 
Share