Jelenlegi hely

Hipnózis a hajhullás kezelésében

A hat hónapos kezelést a 28 páciens közül 21 fejezte be - közülük 12 (azaz majdnem 60%!) esetében hajnövekedést figyeltek meg; négy olyan beteg haja teljesen visszanőtt, akik a kezelés előtt szinte egészen kopaszok voltak.

Cikkek: 

Ria Willemsen, a brüsszeli Akadémiai Kórház bőrgyógyásza és Johan Vanderlinen, a leuveni Katolikus Egyetemi Kórház pszichiátere 28 alopeciás, egyéb kezelésekre nem reagáló pácienssel végzett hipnózisos kezelést (közülük 4 alopecia totalisban szenvedett, vagyis hajuk teljesen kihullott). Eredményeiket a Klinikai és Kísérleti Hipnózis Nemzetközi Folyóirata 2008. nyári számában közölték. A két belga orvos úgy véli, hogy az alopeciában nagy szerepe van a mindennapos stressznek, illetve azalexitímiának, amely az érzelmek azonosításának nehézségét jelenti.

Ezt bizonyította az is, hogy pácienseik a pszichológiai jóllétet mérő SCL-90 kérdőív stressz, szorongás alskáláján nagyon magas pontszámot értek el. Ezért, miután részletesen megbeszélték a tüneteket és a betegség lehetséges okait, a hipnózis-üléseken lazító, relaxációs, önbizalom-erősítő szuggesztiókat alkalmaztak. Az alexitímiás betegeket pedig egy speciális technikával arra ösztönözték, hogy keressenek kapcsolatot testi érzéseik és érzelmeik (például a harag és a gyors szívverés, vagy az aggódás és a „gyomorszorító” érzés között).

Ez után következett a tulajdonképpeni kezelés. Először azt képzeltették el a páciensekkel, ahogy fejüket süti a meleg nap, fejbőrük átmelegszik, az erek pedig egyre több friss vért pumpálnak erre a területre. (A megnövekedett vérátáramlás fokozott mennyiségű friss oxigént és tápanyagot szállít a beteg helyre, így jótékonyan hat.) Ezt követően a páciensek olyan hipnotikus szuggesztiót kaptak, hogy egy kertben szorgoskodnak, elvetik a magocskákat a földbe, rendszeresen öntözik és gondozzák őket, s így sok új növény bújik ki a földből.

„Végül egy nagy, öreg fát kellett elképzelniük, amint megölelik a törzsét, és érzik a fa erejét. Azt szuggeráltuk a pácienseknek, hogy képzeljék el, amint részévé válnak ennek a fának, és érzik, ahogy gyökereik mélyen a földbe hatolnak, hogy hozzájussanak minden táplálékhoz, hogy olyan nagyra és erősre nőjenek, mint a fa. Arra hívtuk őket, hogy fedezzék fel azokat a tápanyagokat, amelyek segítségükre lehetnek – vitaminokat, ásványi anyagokat, frissítő vizet, de önbizalmat, önelfogadást is –, hogy olyan szép leveleket tudjanak növeszteni, mint a nagy, öreg fa.”

A hipnózis-kezelést a korábbi hagyományos, de sikertelen kezelési formák lezárása után alkalmazták – hat hónapon keresztül, 2-3 hetes időközökben. Arra kérték pácienseiket, hogy az ülések között minden héten legalább kétszer éljenek (a kúra elején az orvossal közösen begyakorolt) önhipnózissal is.

Az eredmények önmagukért beszélnek. A hat hónapos kezelést a 28 páciens közül 21 fejezte be, a hipnózisos kezelés hatására – noha a terápia fő célja nem ez volt – az SCL-90 kérdőív ismételt felvétele mindannyiuknál a stressz-pontszám jelentős javulását mutatta. A 21 páciens közül 12 (azaz majdnem 60%!) esetében hajnövekedést figyeltek meg; négy olyan beteg haja teljesen visszanőtt, akik a kezelés előtt szinte egészen kopaszok voltak. Dr. Willemsen és Dr. Vanderlinen 4 hónap és 4 év közötti időtartamban követték pácienseik állapotát: hét betegüknél (vagyis a kezelésben részt vett személyeknek pontosan az egyharmadánál!) a hajhullás azóta sem jelentkezett újra. Ahhoz képest, hogy a hipnózist a hajhullás és a hasonló betegségek kezelésében eddig nagyon korlátozott erejű gyógymódnak vélték, a két belga orvos eredménye igen jelentős hatásról tanúskodik.

 

 

Share

Ez is érdekelhet

Nem ritka, hogy a betegek saját magukban keresik a „bűnöst”, vagy épp a környezetük sugallja számukra, hogy ők tehetn

Ezek között a legkényelmetlenebbek a vírusfertőzés hosszú távú hatásaira vonatkoznak.

Amikor egy beteg az intenzívre kerül, úgy tűnhet neki, mintha egy másik bolygón lenne.

Sok helyzetet meg lehet oldani „házon belül”, ám ajánlatos külső szakemberhez fordulni, ha azt tapasztalja a család, hogy nem képes megoldani a felmerülő problémákat.

Századunk házikedvence - társállat státuszban - a legtöbb családban gyakorlatilag teljes jogú tagként beilleszthető

Az ábrándozás, fantáziálás, álmodozás teljesen hétköznapi jelenségek - de hogyan lehet megkülönböztetni a normál mértékű fantáziálást a patológiás álmodozástól?