Jelenlegi hely

Hipnózis a hajhullás kezelésében

A hat hónapos kezelést a 28 páciens közül 21 fejezte be - közülük 12 (azaz majdnem 60%!) esetében hajnövekedést figyeltek meg; négy olyan beteg haja teljesen visszanőtt, akik a kezelés előtt szinte egészen kopaszok voltak.

Cikkek: 

Ria Willemsen, a brüsszeli Akadémiai Kórház bőrgyógyásza és Johan Vanderlinen, a leuveni Katolikus Egyetemi Kórház pszichiátere 28 alopeciás, egyéb kezelésekre nem reagáló pácienssel végzett hipnózisos kezelést (közülük 4 alopecia totalisban szenvedett, vagyis hajuk teljesen kihullott). Eredményeiket a Klinikai és Kísérleti Hipnózis Nemzetközi Folyóirata 2008. nyári számában közölték. A két belga orvos úgy véli, hogy az alopeciában nagy szerepe van a mindennapos stressznek, illetve azalexitímiának, amely az érzelmek azonosításának nehézségét jelenti.

Ezt bizonyította az is, hogy pácienseik a pszichológiai jóllétet mérő SCL-90 kérdőív stressz, szorongás alskáláján nagyon magas pontszámot értek el. Ezért, miután részletesen megbeszélték a tüneteket és a betegség lehetséges okait, a hipnózis-üléseken lazító, relaxációs, önbizalom-erősítő szuggesztiókat alkalmaztak. Az alexitímiás betegeket pedig egy speciális technikával arra ösztönözték, hogy keressenek kapcsolatot testi érzéseik és érzelmeik (például a harag és a gyors szívverés, vagy az aggódás és a „gyomorszorító” érzés között).

Ez után következett a tulajdonképpeni kezelés. Először azt képzeltették el a páciensekkel, ahogy fejüket süti a meleg nap, fejbőrük átmelegszik, az erek pedig egyre több friss vért pumpálnak erre a területre. (A megnövekedett vérátáramlás fokozott mennyiségű friss oxigént és tápanyagot szállít a beteg helyre, így jótékonyan hat.) Ezt követően a páciensek olyan hipnotikus szuggesztiót kaptak, hogy egy kertben szorgoskodnak, elvetik a magocskákat a földbe, rendszeresen öntözik és gondozzák őket, s így sok új növény bújik ki a földből.

„Végül egy nagy, öreg fát kellett elképzelniük, amint megölelik a törzsét, és érzik a fa erejét. Azt szuggeráltuk a pácienseknek, hogy képzeljék el, amint részévé válnak ennek a fának, és érzik, ahogy gyökereik mélyen a földbe hatolnak, hogy hozzájussanak minden táplálékhoz, hogy olyan nagyra és erősre nőjenek, mint a fa. Arra hívtuk őket, hogy fedezzék fel azokat a tápanyagokat, amelyek segítségükre lehetnek – vitaminokat, ásványi anyagokat, frissítő vizet, de önbizalmat, önelfogadást is –, hogy olyan szép leveleket tudjanak növeszteni, mint a nagy, öreg fa.”

A hipnózis-kezelést a korábbi hagyományos, de sikertelen kezelési formák lezárása után alkalmazták – hat hónapon keresztül, 2-3 hetes időközökben. Arra kérték pácienseiket, hogy az ülések között minden héten legalább kétszer éljenek (a kúra elején az orvossal közösen begyakorolt) önhipnózissal is.

Az eredmények önmagukért beszélnek. A hat hónapos kezelést a 28 páciens közül 21 fejezte be, a hipnózisos kezelés hatására – noha a terápia fő célja nem ez volt – az SCL-90 kérdőív ismételt felvétele mindannyiuknál a stressz-pontszám jelentős javulását mutatta. A 21 páciens közül 12 (azaz majdnem 60%!) esetében hajnövekedést figyeltek meg; négy olyan beteg haja teljesen visszanőtt, akik a kezelés előtt szinte egészen kopaszok voltak. Dr. Willemsen és Dr. Vanderlinen 4 hónap és 4 év közötti időtartamban követték pácienseik állapotát: hét betegüknél (vagyis a kezelésben részt vett személyeknek pontosan az egyharmadánál!) a hajhullás azóta sem jelentkezett újra. Ahhoz képest, hogy a hipnózist a hajhullás és a hasonló betegségek kezelésében eddig nagyon korlátozott erejű gyógymódnak vélték, a két belga orvos eredménye igen jelentős hatásról tanúskodik.

 

 

Share

Ez is érdekelhet

Minél nagyobb a baj, annál nehezebb erőt merítenünk, annál nehezebb valóban támogató szavakat, gondolatokat találni a

Ha valaki statisztikát készítene arról, milyen gyakorisággal szerepelnek a köznyelvben a mentális zavarok megnevezései, a depresszió dobogós helyen végezne. Olyan sokféle...

A pszichoterápiától sokan a test élménytartományának feltárását, a saját testhez való viszonyulás javítását, a testsé

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata ér

A Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait.

Nem ritka, hogy a betegek saját magukban keresik a „bűnöst”, vagy épp a környezetük sugallja számukra, hogy ők tehetn