Jelenlegi hely

Ön hogyan figyel a saját testére?

Az ELTE testi tudatosságról szóló kutatása egyéni visszajelzési lehetőséggel
Részben „fejben dől el”, mit érzünk a testünkben

Hosszú ideje keressük a választ arra a kérdésre, vajon jót tesz-e, ha a testünkre figyelünk. A tudományos vizsgálatok vegyes eredményekkel szolgálnak...

Most részt vehet az ELTE testi tudatosságról szóló kutatásában és eredményéről egyéni visszajelzést kaphat.

Mi fán terem a testi tudatosság?

Napjainkban igen népszerű a testi tudatosság témaköre. Hallhatunk róla például a tudatos jelenléttel, a jógával és különféle testtel (is) dolgozó terápiás és önismereti módszerekkel kapcsolatban. Azonban tévedés lenne azt hinni, hogy csak azoknak szól ez a téma, akik jártasak az említett módszerekben. Hiszen mit is jelent ez a kifejezés? A kutatók a testi állapotok és folyamatok észlelését értik alatta. Ide sorolható például, amikor észrevesszük a légzésünk ritmusát vagy a végtagok helyzetét, de az is, amikor felfedezzük az érzelmek testi velejáróit. Például felfigyelhetünk rá, amikor ijedtünkben felgyorsult a szívverésünk, vagy megérezhetjük a szerelemmel járó testi érzeteket („pillangók vannak a gyomromban”).

Érdekes módon az érzékelő idegsejtektől a tudatig nem közvetlen út vezet. Az élettani változások mellett például az emlékek és az elvárások is szerepet kapnak a megjelenő érzet formálásában. Úgy is mondhatjuk, hogy részben „fejben dől el”, mit érzünk a testünkben.

Hosszú ideje keressük a választ arra a kérdésre, vajon jót tesz-e, ha a testünkre figyelünk. A tudományos vizsgálatok vegyes eredményekkel szolgálnak: a testi érzetekre irányuló megemelkedett figyelem lehet előnyös, de lehet negatív hatású az egészségre és a jóllétre nézve. A kutatók egy része feltételezi, hogy a testi tudatosságnak többféle módja, többféle testi figyelem létezik, és ezeket elkülönítve érthetjük meg a korábbi eredmények ellentmondásait. Van olyan elméleti modell, ami nyolc dimenziót különböztet meg, és kitér többek között a testérzetek tudatosításának képességére, valamint az ezekre adott érzelmi reakcióra, és a figyelmi kontrollra is.

Kutatásunkról röviden

Az utóbbi hónapok sokak életében változást hoztak. Kutatásunk célja többek között annak feltérképezése is, hogyan befolyásolják a koronavírus-helyzet sajátosságai s az ezzel kapcsolatos egyéni érzések, gondolatok, viselkedések a közérzetet és a testi tudatosságot. 

Igény szerint a kérdőív minden kitöltőjének egyéni visszajelzést adunk a testi tudatosság eredményéről az adott mérési szakasz lezárása utáni két héten belül.  Kérdőívünket kitöltve a fent említett nyolcdimenziós modellhez tartozó kérdőív alapján kaphat komplex képet saját testi tudatosságáról.

A vizsgálatban való részvétellel hozzájárul a testi tudatosságról szóló tudásunk mélyítéséhez, melyet ezúton is köszönünk!

IDE kattintva érheti el a kérdőívet és olvashatja el a kutatás részleteit.

 

Share

Ez is érdekelhet

Sok könyvet írtak már egy vállalkozás beindításáról. Ezek legtöbbje stratégiáról, tervezésről, finanszírozásról vagy marketingről szól. De ki foglalkozik a vállalkozás...

Megműtöm vagy nem műtöm meg? Örömet szerzek vagy lavinát indítok el? Etikus vagy nem etikus? A praxis mindennapi, állandó dilemmái ezek – állítja dr. Juhász Péter plasztikai...

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy csak akkor jutott eszünkbe, igazából mit is kellett volna válaszolnunk valakinek

Egy kapcsolat sikerét nagymértékben meghatározza, hogy a pár azonos szeretetnyelven beszél-e?

„Papíron” még gondolhatjuk is, hogy jogunk van elbaltázni a saját életünket, de sokan és sokszor mégsem érezzük ezt valóságos válasznak...

Gondoltál már arra, hogy amikor dühösen rákiabálsz valakire, valójában főnököddé teszed az indulatodat – indulatoddal