Jelenlegi hely

Szexuális problémák mögötti pszichés okok

Csökken az önbizalom, az általános motiváltság, a párkapcsolat romlik

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is lehetnek. 

Leggyakoribb szexuális zavarok

  • Szexuális vágy csökkenése: tartós szorongás, depresszióra való hajlam, tudatmódosító szerek használata (alkohol, kábítószerek)
  • A szexualitástól való averzió (viszolygás): többnyire traumatikus szexuális élmény, vagy pszichátriai megbetegedések következménye, tünete.
  • Nemi szervek biológiai válaszának csökkenése: nőknél a nedvesedés elmaradása, férfiaknál a pénisz merevedésének elégtelensége, vagy rövid ideig tartó merevedés. Lelki eredete a bűnösségérzés, erős szorongás, megszégyenülések emlékei, félelem a teherbeeséstől/teherbe ejtéstől, élettani háttere a különféle hormonhiányok, pl. tesztoszteron, neurológiai okok, mint például ingerületátviteli zavarok, szerotonin, dopaminhiány, időskori krónikus betegségek és az azokra alkalmazott gyógyszerek mellékhatásai (2-es típusú diabétesz, magasvérnyomás-betegség).
  • Hiányzó orgazmus: félelem az elutasítástól, nem tudatos ellenszenv a partner iránt, szerotonin-visszavételt gátló antidepresszáns gyógyszerek szedése.
  • Fájdalmas közösülés: leggyakoribb lelki okok az erős erkölcsi tiltások, a gyerekkori szexuális zaklatások, szégyenérzés.
  • Korai ejakuláció: a férfiak szexuális zavarainak 35 százaléka. Túl erős stresszhatások, félelem a kritikától, a nem-megfeleléstől, szorongást fokozó erős kontrollkésztetések.

A férfiak 50 százaléka erekciós zavarral fordul orvoshoz. A kivizsgálás első lépése a testi betegségek, gyógyszerszedés, droghasznált kiderítése. Ha a tünet az aktuális orvosi leletekkel nem magyarázható, szükség van a pszichés okok mielőbbi feltárására.

A nők 40 százaléka közösülés közben érzett genitális fájdalom miatt keresi fel a nőgyógyászát, urológusát.

A szexuális életet nehezítő panaszok visszahatnak a testi és lelki közérzetre. Csökken az önbizalom, az általános motiváltság, a párkapcsolat romlik, erősödik a bűntudat, az önhibáztatás és a partner hibáztatása.

A szexuális zavarokra jellemző, hogy sokáig rejtve maradnak önmagunk és a partner előtt is, orvoshoz, pszichológushoz pedig csak a legvégső elkeseredésünkben jutunk el. Csak a szexről ne beszéljünk! Illetve saját elégtelennek érzett szexuális életünkről…

Hogyan viszonyuljunk megfelelően a szexuális problémákhoz?

Ez is, mint minden más, gyerekkorban alakítható magatartás. Elengedhetetlen a nyílt kommunikáció – ha családon belül nem megy, akkor támaszkodjunk külső segítségre (oktatófilmek, iskolai felvilágosító előadások szorgalmazása).

A legalapvetőbb probléma az, hogy nem találjuk a szexualitással kapcsolatos helyes szavakat. Ettől zavarba jövünk, és inkább nem mondunk semmit. Találjuk meg egymás közt, családon belül a saját kifejezési módokat, amelyekkel hitelesen, szégyen nélkül tudunk kommunikálni.

Mindennél fontosabb azonban saját testünk elfogadásának képessége, (értékének elismerése, szeretése), az önmagunkkal való jó viszony. A legtöbb esetben itt kezdődnek a szexuális zavarok, azokkal a lelki okokkal, amelyeket gyerekkorunk óta cipelünk magunkkal. Ne várjuk meg, míg elszalad mellettünk az élet! Ne féljünk segítséget kérni!

(PR cikk)

Share

Ez is érdekelhet

Néha úgy hozza az élet, hogy költözés vagy más családi változások miatt egy gyermek új környezetbe kerül, ez pedig a legtöbb esetben megviseli őket.

Gyakori tünetei közé tartozik a menstruációs ciklus zavara vagy elmaradása, a nehezített teherbeesés, a petefészek po

Nem feltétlenül jelent betegséget, ha egy 2-3 hétig jól alvó, nyugodt csecsemő síróssá válik, és látszólag indokolatl

Milyen pszichés sajátosságai és következményei vannak a gazdi és a macska együttélésének?

A megfelelő étrend összefüggésbe hozható a COVID-19 által okozott súlyos akut tünetek megjelenésének mérséklésével is.