Jelenlegi hely

Tippek home office-ra

Ahol kisgyerek van, ott teljes a felfordulás, ahol nincs, ott is osztozni kell az eszközökön, a wifin, az íróasztalon

Normál keretek között hatékonyabb otthonról dolgozni, mert sok zavaró tényezőt ki lehet iktatni. Ez igaz, de csak akkor, ha bizonyos szabályokat lefektetünk és tartjuk magunkat hozzájuk. 

Szerző: 

Normál keretek között hatékonyabb otthonról dolgozni, mert sok zavaró tényezőt ki lehet iktatni - de mi a helyzet a „karantén office” idején, amikor még ha vannak is szabályok, az életünk fenekestül felfordul? Kápolnás Vera, az Office at Home alapítója, tanácsadó, tréner válaszolt a kérdéseinkre.

Többet dolgozunk a karanténban otthonról? Felmérések szerint igen. Ideális esetben ugyan lehet kevesebbet dolgozni ugyanolyan teljesítmény mellett, ha az irodai zavaró tényezőket kiiktatjuk, ha viszont bejönnek a képbe az otthoni zavaró tényezők, akkor könnyen átfordul a mérleg, és sokkal hosszabbak lesznek a napok, mintha az irodában ültünk volna. Home office-ban gyakori probléma a teljesítménykényszer, extra köröket futunk, hogy biztos mindenki boldog legyen, mindent jól csináljunk, emellett pedig a vezetők is hajlamosak úgy hozzáállni, hogy ha a munkavállaló otthonról dolgozik, akkor este tízkor is felhívják, vagy éppen kifogásolják, hogy otthon is kivette az ebédidőt. Ezeket a konfliktusokat elkerülendő mindenképpen kell egy jó konszenzus azzal kapcsolatban, hogy mit várunk a munkavállalótól.

A mostani körülmények között ténylegesen lassul a munka, efelől ne legyenek illúzióink. Ahol kisgyerek van, ott teljes a felfordulás, ahol nincs, ott is osztozni kell az eszközökön, a wifin, az íróasztalon. De még ha egyedül is él valaki, sok lelki tényező bejön, aggódik a szülőkért, magáért, figyeli a híreket stb. Aki valamennyire gyakorlott otthoni munkavégző, ez még annak is teljesen más helyzet, más kihívásokkal. Sok esetben a vezetők kezéből is kiesnek az eszközök, ők maguk sem tudják sokszor, hogy mi a dolguk az új helyzetben. Még nem körvonalazódtak az irányok, hogy mik a feladatok és prioritások, amiknek meg kell felelni.

Tapasztalatok szerint, ha valaki kifejezetten várta is a home office-t, pár hét eltelte után elkezdett erősödni benne a kétségbeesés, hogy mikor lesz már vége. Egyre több a negatív hang, mert sokan nem azt kapták, amit vártak, de fontos hangsúlyozni, hogy ez nem a hagyományos értelemben vett home office.

A fiatalok általában nehezebb helyzetben vannak, hiszen abba nőttek bele, hogy sok mindent el tudnak intézni online, így ők az idősebbek számára újdonságként ható plusz dolgoknak a pozitívumaiból sokkal kevesebbet éreznek, és inkább a bezártsággal társítják ezt az időszakot, amiben nehéz motivációt találniuk.

A teljes beszélgetés meghallgatható a MiPszi podcastjában.

Share

Ez is érdekelhet

Kérdés, hogy még meddig és egyáltalán: miért?

Több százezer külföldön élő magyar valószínűleg nem fog tudni hazatérni a családjához, a különböző országokban beveze

Érzelmileg – általában véve és kapcsolataikban egyaránt – alig-alig terhelhetők, ezzel egy időben viszont rendkívül s

A lelki gondokat nemcsak a testi adottságokkal való elégedetlenség okozhatja! Vannak, akik ruházatuk és hajviseletük miatt érzik kellemetlenül magukat, mert társaik ezekért...

A harmónia elillan, s a két ember már nem érti meg egymást, egyre inkább sodródnak a szétválás felé.

Amennyiben egy gyerek életéből hiányzik a feltétel nélküli, biztonságot nyújtó időszak, elképzelhető, hogy egész élet