Jelenlegi hely

Hogyan ne essen szét a napunk a folyamatos otthonlét során?

tartok egy hosszabb szünetet, kávézom, olvasgatok

Amikor a tanácsadó nem az ügyfélnél van és nem a kollégáival egyeztet, többnyire egyedül dolgozik: ír, olvas, az ablakon bámul kifele és közben gondolkodik. A tanácsadói munka előnye, hogy magam osztom be az időmet. Ez egyben felelősséggel is jár, nem szabad elúsznom. 

Évek óta használom az úgynevezett pomodoro-technikát, amit Francesco Cirillo agile-coach talált ki, s egy paradicsom alakú csörgőóráról nevezett el. A technika egyszerű, ám az alkalmazásához sok-sok önfegyelem kell. Az évek alatt viszont éppen az önfegyelem folyamatos fejlődése az igazi eredmény, nem is feltétlenül az elvégzett sok-sok feladat.

Hogyan működik? A munkaidőt négy, egyenként 25 perces szakaszra bontja. Ezeket a szakaszokat hívják „pomodoro”-nak. Mielőtt a jelzőórát elindítom, rögzítem magamnak, mivel fogok foglalkozni és hova akarok eljutni. Óra indul: innentől kezdve erre és csak erre a feladatra koncentrálok. Nincsen e-mail és facebook, nem veszek fel telefont sem, a bejövő hívások számára külön fenntartok egy időszakot a napban. Azt szeretném ugyanis, hogy azokkal, akik keresnek, érdemben, teljesen odafigyelve tudjak beszélni, és ne vigye el a fókuszt az, hogy más feladaton jár a fejem.

Az egyes „pomodorók” között 5 perces szünetet tartok. Ilyenkor szigorúan felállok, mozgok, például fekvőtámaszozok. A szünet leteltével újra rögzítem, mivel fogok foglalkozni és elindul egy újabb „pomodoro”, azaz 25 perces időszak. Négy pomodoro-szakasz után tartok egy hosszabb szünetet, kávézom, olvasgatok, másokkal kommunikálok.

Természetesen az egész napot nem lehet és nem is jó a pomodoro-technika keretében tölteni. Nem lehet örökké a saját önfegyelmünket pallérozni. Amikor viszont koncentráltan szeretnénk valamivel foglalkozni, segít bennünket, ha van valamiféle külső keret. A technikának számos pozitív mellékhatása van, olyan, amire először talán nem is számít az, aki elkezdi használni. A legfontosabb: arra sarkall, hogy az önmagunkkal kötött megállapodást tartsuk be. Ugye ismerjük azt, aki annak örül, ha nincsen internet a világ egy eldugott zugában: végre csak a kedvenc könyvének olvasásának szentelheti a napot. Felesleges csak ezért olyan helyre elbujdokolni, ahol nincsen net – elegendő a magunkkal kötött megállapodást betartani: azaz az adott napon csak a könyvet olvasni és nem mások posztjait vagy cicás képeit nézegetni.

 

Share

Ez is érdekelhet

Jelentkezés két kattintással!

Néha úgy hozza az élet, hogy költözés vagy más családi változások miatt egy gyermek új környezetbe kerül, ez pedig a legtöbb esetben megviseli őket.

Gyakori tünetei közé tartozik a menstruációs ciklus zavara vagy elmaradása, a nehezített teherbeesés, a petefészek po

Nem feltétlenül jelent betegséget, ha egy 2-3 hétig jól alvó, nyugodt csecsemő síróssá válik, és látszólag indokolatl

Milyen pszichés sajátosságai és következményei vannak a gazdi és a macska együttélésének?