Jelenlegi hely

Hogyan ne essen szét a napunk a folyamatos otthonlét során?

tartok egy hosszabb szünetet, kávézom, olvasgatok

Amikor a tanácsadó nem az ügyfélnél van és nem a kollégáival egyeztet, többnyire egyedül dolgozik: ír, olvas, az ablakon bámul kifele és közben gondolkodik. A tanácsadói munka előnye, hogy magam osztom be az időmet. Ez egyben felelősséggel is jár, nem szabad elúsznom. 

Évek óta használom az úgynevezett pomodoro-technikát, amit Francesco Cirillo agile-coach talált ki, s egy paradicsom alakú csörgőóráról nevezett el. A technika egyszerű, ám az alkalmazásához sok-sok önfegyelem kell. Az évek alatt viszont éppen az önfegyelem folyamatos fejlődése az igazi eredmény, nem is feltétlenül az elvégzett sok-sok feladat.

Hogyan működik? A munkaidőt négy, egyenként 25 perces szakaszra bontja. Ezeket a szakaszokat hívják „pomodoro”-nak. Mielőtt a jelzőórát elindítom, rögzítem magamnak, mivel fogok foglalkozni és hova akarok eljutni. Óra indul: innentől kezdve erre és csak erre a feladatra koncentrálok. Nincsen e-mail és facebook, nem veszek fel telefont sem, a bejövő hívások számára külön fenntartok egy időszakot a napban. Azt szeretném ugyanis, hogy azokkal, akik keresnek, érdemben, teljesen odafigyelve tudjak beszélni, és ne vigye el a fókuszt az, hogy más feladaton jár a fejem.

Az egyes „pomodorók” között 5 perces szünetet tartok. Ilyenkor szigorúan felállok, mozgok, például fekvőtámaszozok. A szünet leteltével újra rögzítem, mivel fogok foglalkozni és elindul egy újabb „pomodoro”, azaz 25 perces időszak. Négy pomodoro-szakasz után tartok egy hosszabb szünetet, kávézom, olvasgatok, másokkal kommunikálok.

Természetesen az egész napot nem lehet és nem is jó a pomodoro-technika keretében tölteni. Nem lehet örökké a saját önfegyelmünket pallérozni. Amikor viszont koncentráltan szeretnénk valamivel foglalkozni, segít bennünket, ha van valamiféle külső keret. A technikának számos pozitív mellékhatása van, olyan, amire először talán nem is számít az, aki elkezdi használni. A legfontosabb: arra sarkall, hogy az önmagunkkal kötött megállapodást tartsuk be. Ugye ismerjük azt, aki annak örül, ha nincsen internet a világ egy eldugott zugában: végre csak a kedvenc könyvének olvasásának szentelheti a napot. Felesleges csak ezért olyan helyre elbujdokolni, ahol nincsen net – elegendő a magunkkal kötött megállapodást betartani: azaz az adott napon csak a könyvet olvasni és nem mások posztjait vagy cicás képeit nézegetni.

 

Share

Ez is érdekelhet

Ha egy kisgyermek azt látja, hogy a szülőnek a biztonságot a mobilja jelenti, akkor hiába mondja neki anya vagy apa, hogy ne kütyüzzön, valószínűleg ő is nagyon akarja majd azt...

Ön gondolkodott már a szülői posztolás kockázatairól?  A gyerekekről való meggondolatlan posztolás súlyosan sértheti a magánélethez való jogukat, és sajnos gyakran alapot adhat...

A kétezres évek eleje óta a férfiaknál csaknem öt, a nőknél három évvel nőtt a születéskor várható élettartam

A sikeres alkalmazkodás során új képességekre tehetünk szert, nagyobb önismeretet és komoly sikerélményt nyerhetünk.

Kimaradt éveket, meg nem élt érzelmi évtizedeket nem lehet instant módon pótolni...

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is...