Jelenlegi hely

Hogyan ne essen szét a napunk a folyamatos otthonlét során?

tartok egy hosszabb szünetet, kávézom, olvasgatok

Amikor a tanácsadó nem az ügyfélnél van és nem a kollégáival egyeztet, többnyire egyedül dolgozik: ír, olvas, az ablakon bámul kifele és közben gondolkodik. A tanácsadói munka előnye, hogy magam osztom be az időmet. Ez egyben felelősséggel is jár, nem szabad elúsznom. 

Évek óta használom az úgynevezett pomodoro-technikát, amit Francesco Cirillo agile-coach talált ki, s egy paradicsom alakú csörgőóráról nevezett el. A technika egyszerű, ám az alkalmazásához sok-sok önfegyelem kell. Az évek alatt viszont éppen az önfegyelem folyamatos fejlődése az igazi eredmény, nem is feltétlenül az elvégzett sok-sok feladat.

Hogyan működik? A munkaidőt négy, egyenként 25 perces szakaszra bontja. Ezeket a szakaszokat hívják „pomodoro”-nak. Mielőtt a jelzőórát elindítom, rögzítem magamnak, mivel fogok foglalkozni és hova akarok eljutni. Óra indul: innentől kezdve erre és csak erre a feladatra koncentrálok. Nincsen e-mail és facebook, nem veszek fel telefont sem, a bejövő hívások számára külön fenntartok egy időszakot a napban. Azt szeretném ugyanis, hogy azokkal, akik keresnek, érdemben, teljesen odafigyelve tudjak beszélni, és ne vigye el a fókuszt az, hogy más feladaton jár a fejem.

Az egyes „pomodorók” között 5 perces szünetet tartok. Ilyenkor szigorúan felállok, mozgok, például fekvőtámaszozok. A szünet leteltével újra rögzítem, mivel fogok foglalkozni és elindul egy újabb „pomodoro”, azaz 25 perces időszak. Négy pomodoro-szakasz után tartok egy hosszabb szünetet, kávézom, olvasgatok, másokkal kommunikálok.

Természetesen az egész napot nem lehet és nem is jó a pomodoro-technika keretében tölteni. Nem lehet örökké a saját önfegyelmünket pallérozni. Amikor viszont koncentráltan szeretnénk valamivel foglalkozni, segít bennünket, ha van valamiféle külső keret. A technikának számos pozitív mellékhatása van, olyan, amire először talán nem is számít az, aki elkezdi használni. A legfontosabb: arra sarkall, hogy az önmagunkkal kötött megállapodást tartsuk be. Ugye ismerjük azt, aki annak örül, ha nincsen internet a világ egy eldugott zugában: végre csak a kedvenc könyvének olvasásának szentelheti a napot. Felesleges csak ezért olyan helyre elbujdokolni, ahol nincsen net – elegendő a magunkkal kötött megállapodást betartani: azaz az adott napon csak a könyvet olvasni és nem mások posztjait vagy cicás képeit nézegetni.

 

Share

Ez is érdekelhet

A major depresszió a mentális zavarok közé tartozik, mely a gyermekek 1-2 százalékát, a serdülők 4-8 százalékát, míg

Szűk pesti utcán találkoztam velük, a fiatal anyukával és 3-4 éves forma kisfiával - amikor beértem őket, talán már a

Ebben a helyzetben könnyen elveszítjük lelki egyensúlyunkat, mert nem tudunk menekülni előle.

Több százezer külföldön élő magyar valószínűleg nem fog tudni hazatérni a családjához, a különböző országokban beveze

Íme, néhány ötlet, hogyan találkozhatunk a természettel akkor is, amikor nincs lehetőségünk egy teljes, háromórás pro