Jelenlegi hely

10 tipp, hogy nyugodt lelkiismerettel zárd az évet!

A régi hiedelmek szerint ilyenkor a lélek nyitottabb és érzékenyebb.

A téli napforduló ideális időpont arra, hogy a sötét és hosszú estén bekuckózz, és kissé magadba nézz.  

Szerző: 

De ha ma le is maradnál erről, az ünnepek alatt biztos lesz egy-két nyugodt napod, amit egy kis önmagadba fordulással tudsz tölteni. A téli napforduló magában hordozza a spirituális megtisztulás lehetőségét, a régi hiedelmek szerint legalábbis ilyenkor a lélek nyitottabb és érzékenyebb. A szeretet ünnepe közeledtével amúgy is jobban figyelünk a lelkiismeretünk belső hangjára, mint máskor, a rohanós hétköznapok forgatagában. Mit tehetünk ilyenkor, hogy nyugodt lélekkel zárjuk az idei évet, és tiszta lelkiismerettel kezdjünk bele az újba? Itt egy pár lelki gyakorlat:

  1. Ismerd el, hogy tévedtél. Van olyan terület, ahol még magadnak sem vallottad be, hogy valami hibát követtél el? Nos, itt az ideje, hogy színt vallj! Hidd el, felszabadító érzés lesz!
  2. Mondj köszönetet valakinek, aki nem is számít rá. A meglepett mosolya neked is jól fog esni!
  3. Mondd el a párodnak, hogy miért szereted. Még soha nem mondtad? Itt az ideje. Már többször megtetted? Akkor találj még valamit, amit eddig nem mondtál!
  4. Írj egy képzeletbeli levelet valakinek, akit elvesztettél. Ha szerencsés vagy, és nincs még ilyen közeli személy, akkor írj egy távolabbi ismerősnek vagy egy háziállatnak – olyan valakinek, aki már nincs közöttünk.
  5. Mondj igent valamire, amit eddig megtagadtál egy családtag vagy barát előtt. Az örömük kárpótolni fog!
  6. Kérj elnézést valakitől. Az elmúlt évben biztos volt valaki, akit megbántottál, akaratlanul is. Egyszerűen kérj elnézést. Nem kell magyarázkodnod. Csak mondd, hogy sajnálod.
  7. Adj egy finom süteményt egy hajléktalannak. Ne mondj semmit, csak add oda.
  8. Mondd el a szüleidnek vagy gyerekeidnek, hogy mennyire szereted őket!
  9. Ajándékozd meg magad valamivel, amire már régen vágytál. Lehet tárgyi ajándék, de lehet egy kis „saját idő” is.
  10. Írj magadnak egy levelet. Írd le, mit szeretsz magadban, írd le, mit szeretnél változtatni. Dicsérd meg magad valamiért. Írj úgy az életedről, az érzéseidről, mintha egy baráthoz beszélnél. Őszintén, mégis szeretettel.                                                                                                                                                                                                                                                                                                             (Fotó: Nagy Gyöngyi)

 

Share

Ez is érdekelhet

87 éves korában meghalt Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, aki a boldogság kutatásáról, a flow fog

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell

A jó szándékú kritika, a negatív tartalmú vélemény megfogalmazása és elfogadása fontos szerepet játszik kapcsolataink

A pszichológiában C. G. Jung honosította meg az árnyék fogalmát. Mit is jelent az analitikus pszichológiában a lélek sötét oldala, és mit lelkünk „fényes” oldala, a perszóna –...

Zólyomi Zsolt, a magyar „orr”, a francia Isipca parfümakadémián valaha diplomát szerzett egyetlen magyar

Talán nem igazán tudatosul bennünk, de az egy éve tartó világjárvány nemcsak a tehetetlenség, a kontrollvesztettség élményét hozta el, nem „csupán” társas kapcsolataink...