Jelenlegi hely

Evészavarok és a divatszakma

A modelleknek a testük a munkaeszközük, s mindig tökéletes megjelenést várnak el tőlük.

A divatszakmában dolgozó modellek jelentős hányada tévesen érzékeli a saját testét, kisebb-nagyobb önpercepciós zavarokkal küzdenek – annak ellenére, hogy a legszebbnek tartott nők közé tartoznak. 

Szerző: 

Manapság egyre intenzívebb - a média által generált - nyomás éri a fiatal nőket (és már a férfiakat is) a tökéletes testalak elérése érdekében – mindez hozzájárul a nők önbecsülésének csökkenéséhez. Az evés- és testképzavarok szempontjából különösen veszélyeztetettek azok, akik a divatszakmában, illetve a szépségiparban dolgoznak.

A kutatás

Egy kutatás során a divatmodellek körében kialakuló evészavarok kockázati tényezőit vizsgáltuk. Célunk annak felmérése volt, hogy választott hivatásuk valóban károsan befolyásolja-e a modellek testi és lelki egészségét. A vizsgálatnak népegészségügyi vonzata is van, hiszen az evészavarok prevenciója szempontjából fontos kérdésekkel kapcsolatban adhat támpontokat.

A nemzetközileg heterogén (a magyaron kívül cseh, dél-afrikai, francia, japán, kanadai, karib-szigeteki, lengyel, szlovák, szlovén, USA-beli) célcsoport kiválasztása személyes ismeretségen alapult (a szerző korábban modellként dolgozott). Ez segíthette a válaszadás hitelességét. A szakma minél pontosabb megismerése érdekében az alanyok közt a modellek mellett divatügynökök, fotósok, sminkesek, egy stylist, valamint egy személyi edző is szerepelt.. A modellek olyan nők és férfiak voltak, akik minimum három évet töltöttek a divatiparban, s a nagy divatfővárosok meghatározó klienseinek dolgoztak.

A vizsgálat során 29 női és három férfimodell szolgáltatott adatokat. Emellett három ügynök, két divattervező, három fotós, egy sminkes, egy személyi edző és egy stylist válaszolt a kérdőíves kérdésekre.

A vizsgált női modellek alapvető adatai:

Életkor 17–31 év
Testmagasság 173–182 cm
Testtömeg 46–58 kg
Testtömegindex (BMI) 14,3–19,1
Csípőméret 86–95 cm

A kérdések kitértek a modellek gyerekkori véleményére a divatszakmáról, a család vélekedésére a választott karrierről, a saját testkép megítélésére, a kezdetben szükséges áldozatokra, a diétázási és sportolási magatartásra, különböző testsúlycsökkentő praktikákra, a szakmai kritikák kezelésére, az ügynökökkel való kapcsolatra, a jelenlegi méretkövetelményekre, a jövőbeli változtatás szükségességére és az ideális szépségre.

Milyennek látják magukat?

A válaszokból kiderült, hogy a divatszakmában dolgozó modellek jelentős hányada tévesen érzékeli a saját testét, kisebb-nagyobb önpercepciós zavarokkal küzdenek – annak ellenére, hogy a legszebbnek tartott nők közé tartoznak. Ez nem meglepő olyan környezetben, ahol a megítélés és a személyes érték szinte kizárólag a külsőségeken alapszik. A modelleknek a testük a munkaeszközük, s mindig tökéletes megjelenést várnak el tőlük.

Az a jelenség sem ritka, hogy mentális betegségben korábban nem szenvedő lányoknál jelennek meg kóros gondolatok az önpercepcióval, az evéssel és a testmozgással kapcsolatban. Ez szociokulturális okokra vezethető vissza: nagy szerepük van ebben az ügynököknek, a divattervezőknek, akik az egyre nagyobb teret nyerő karcsúságideált közvetítik.

A karcsúság megőrzése

A megkérdezettek beszámoltak arról is, hogy milyen módszerekkel igyekeznek karbantartani az alakjukat. Sokszor az egészségüket kockára téve igyekeznek megfelelni a szakmai követelményeknek. Gyakori az extrém mértékű kalóriamegvonás, nagyobb ételcsoportok teljes eliminálása az étrendből, vagy a túlzott testedzés. A legáltalánosabb módszerek közé tartozik a napi 500 kcal körüli energiabevitel, a kizárólag zöldségeken és gyümölcsökön alapuló diéta, esetleg sovány húsfélékkel, hallal kiegészítve – de nem ritka a hashajtók, diuretikumok használata és a vízböjtölés sem.

Többen elmondták, hogy nagyon tudatosan étkeznek, hogy a szükséges tápanyagokat és energiamennyiséget megadják a szervezetüknek, és nem szeretnének hiánybetegségekben szenvedni. Néhány modell azonban saját bevallása szerint semmit sem tesz annak érdekében, hogy a megfelelő méretekkel rendelkezzen, és bármit elfogyaszt, amit éppen szeretne.

Kapcsolatok, követelmények

A szakmai kritika rányomhatja a bélyegét a hétköznapokra, és a szociális kapcsolatok is romolhatnak a vágyott testalak megtartásának következtében. A megkérdezettek jelentős hányada nehezményezi a nem megfelelő ügynök–modell kapcsolatot, és nem érzik a megfelelő érdekképviseletet. Szerencsés esetben a modellek mögött valóban olyan szakmai team áll, amely a lehető legnagyobb támogatást nyújtja. A modellek általában nehéznek tartják a tőlük elvárt követelmények teljesítését, elfogadhatóbb egy olyan test reprezentálása, ami közelebb áll a természetes, de jól karbantartott alakhoz. Emellett a méretkövetelmények – főleg az elvárt csípőméret – szerintük korrigálásra szorulnak.

Anorexia, bulimia a modellek körében

A kutatás eredményei közül kiemelhető, hogy a 29 női modell közül hatnak időszakos bulimiás tünetei vannak (falásrohamok, önhánytatás). Négy személy klinikai súlyosságú anorexiában szenved, egy további modell pedig kimeríti a bulimia nervosa klinikai kritériumait. Az anorexiások testtömegindexe 13,9-15,3 közötti (a normális tartomány 18,5-25.0 között van). Három személy evészavara a modellkarrier előtt indult, kettőé a modellhivatás gyakorlása során kezdődött. 17 modell számolt be arról, hogy a divatszakma fokozta a testi túlaggódásaikat.

A modellek egészségét illetően nagy a divatszakma képviselőinek, a divattervezőknek, ügynökségeknek a szerepe és felelőssége. Például a csípőméretnek nem szabad meghaladnia a 90 cm-t, holott egy 180 cm testmagasságú  lány számára ez irreális elvárás lehet. Megdöbbentő az is, hogy az izmos sportolói alkat a modellszakmában nemkívánatos. Kifogásolható az az érv is, hogy a modellek csak “vállfának” kellenek, hogy ne rájuk szegeződjenek a tekintetek, hanem a ruhára.  

A média által közvetített karcsúságideál a modellhatás miatt hétköznapjaink részévé vált, és a fiatalok előtt követendő példaként szerepel a sokszor anorexiásnak tűnő testideál. A divatszakma irreális méretkövetelményeket állít mind a női, mind a férfi modellek elé, ennek elérése érdekében étkezési és sportolási szokásaik jelentős mértékben megváltoznak, sokszor egészségkárosító méreteket öltve. A divatszakma részvevői közül a modellek fokozott kockázatnak vannak kitéve az evészavarok szempontjából. Megfelelő képviselettel véleményük érvényesítése és igényeik kielégítése nélkülözhetetlen, hiszen ők a szépségipar meghatározó szereplői. Fontos megjegyezni, hogy a közösségi portálokon egyértelműen a változtatásra való igény figyelhető meg.

(Képünk illusztráció)

Bogár Nikolett
Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet

Share

Ez is érdekelhet

Az akaraterő egyfelől abban segít, hogy valamit megtegyünk - másfelől viszont abban, hogy valamit ne tegyünk meg.

Noha a magyarban nincs széles körben elterjedt kifejezés a jelenségre, nekünk is ismerős lehet.

A sikeres alkalmazkodás során új képességekre tehetünk szert, nagyobb önismeretet és komoly sikerélményt nyerhetünk.

Milyen az anyagi stabilitásunk, a megélhetésünk, a jövőnk, mit hagyományozhatunk gyermekeinkre? Ennek megfelelően biztonságot vagy bizonytalanságot élhetünk át.

Olyasmit is képesek vagyunk megszokni, ami józan ésszel elfogadhatatlan.

Az egészséges fejlődéshez és működéshez egész életünk folyamán szükségünk van az elismerésre.