Jelenlegi hely

Lélekjelenlét?

Amerikai pilóták tesztje
Gyorsaság, pontosság, stratégiai megfontolás és erős koncentráció az adott pillanatra – csupán ennyi kell

Gyorsaság, pontosság, stratégiai megfontolás és erős koncentráció az adott pillanatra – csupán ennyi kell ahhoz, hogy az ember jól teljesítsen ezen a teszten. Pedig a józan ész és a tapasztalat szerint, egy helyzet vagy gyorsaságot, vagy pontosságot követelhet meg – mindkettőt nem ér.

Szerző: 
Cikkek: 

 Gyorsaság, pontosság, stratégiai megfontolás és erős koncentráció az adott pillanatra – csupán ennyi kell ahhoz, hogy az ember jól teljesítsen ezen a teszten. Pedig a józan ész és a tapasztalat szerint, egy helyzet vagy gyorsaságot, vagy pontosságot követelhet meg – mindkettőt nem ér. Ha felmerül egy probléma, akkor vagy azt vállaljuk, hogy megalapozott, részletes és valószínűleg jó reakciót adunk rá, vagy azt, hogy megoldjuk egy órán belül – de akkor ne kérjenek számon minőséget. Legalábbis ez lenne az ideális helyzet. Ebben az elcsépelt mai világunkban azonban más ritmusra járatják az agyunkat. Fontos a minőség, persze, de a lényeg, hogy villámgyorsan készüljön el. Egyszerű vagy helytelen választ bárki tud adni gyorsan, a nyerő (a sikeres, a főnök, stb.) viszont az lesz, aki képes a neki szegezett kérdésre nemcsak választ adni, de még jó is az a válasz. Megoldása nem tűzoltás, hanem tekintetbe veszi az erőforrásokat, a lehetőségeket és a jövőre vonatkozó terveket is.

Lehetséges az ilyen működés – agyi kapacitásunk teljes hadba állításával természetesen lehetséges. Ezt a tesztet is van, aki 10 percig képes csinálni. Ugyanígy a villámgyors és minőségi válaszadó is képes végrehajtani a neki szegezett feladatokat. Kérdés persze, hogy mi történik vele az után, hogy letelt a „10 perc” – utána mire lesz képes?

people.inf.elte.hu/csala_g/MultitaskingTest.htm

Share

Ez is érdekelhet

A Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait.

A szemfényvesztés, az illúziók és a varázslat egyidősek az emberiséggel: a fizikai világ törvényszerűségeinek látszól

Néhány hete egy tízéves szegedi diáklány, Szin Jázmin nagyszerű helyezést ért el a Németországban megrendezett mentális matematika junior-Európa-bajnokságon,...

Készült már néhány vizsgálat a tárgyban, de az eredményeik ellentmondásosak.

A kitartás az egyik legtöbbre tartott emberi tulajdonság, de korántsem csak a mi fajunkra jellemző.

Egy hosszú távú vizsgálat alapján egyáltalán nem olyan vészes a helyzet, mint ahogyan azt a korábbi kutatások alapján