Jelenlegi hely

A csöndes mosoly titka

Bökdösd a pingvint!
Nem jelent hosszú távú megoldást – rövid távút sem –, de egy percnyi kikapcsolódást feszültségeink alól igen.

Nem tudom, ismerik-e azt az érzést, amikor a megbeszélésen már vibrál az ablaküveg a feszültségtől. Aztán hirtelen egy kollégában elpattan valami, és végre-valahára felemelkedik a hangerő, megjelennek a kevésbé elaborált, de annál egyenesebb kijelentések, az ember pedig megkönnyebbülve dől hátra és némi csöndes örömmel figyeli a dühöngőt.

Cikkek: 

Nem tudom, ismerik-e azt az érzést, amikor a megbeszélésen már vibrál az ablaküveg a feszültségtől, az ember rongyosra gyűrte az ujjait, de mégis valahogy kibírja, türelmes mosollyal az arcán. Aztán hirtelen egy kollégában elpattan valami, és végre-valahára felemelkedik a hangerő, megjelennek a kevésbé elaborált, de annál egyenesebb kijelentések, az ember pedig megkönnyebbülve dől hátra és némi csöndes örömmel figyeli a dühöngőt.

 

Hál’ Istennek, most sem neki kellett magára vennie ezt a hálátlan szerepet, ugyanakkor „kimondásra kerülnek” azok a dolgok, amelyeket ki kellett mondani. Ha megvártuk ezt a pontot és csak utána szállunk vitába, hangunk nem fog remegni, gondolataink nyugodtan tárulnak a csoport tagjai elé. Agressziónk, türelmetlenségünk vagy dühünk egy jó része ugyanis kiutat talált az említett kolléga kitörésén keresztül.

Amikor a TV és az agresszió kapcsolatát elemezték, felmerült a kérdés, hogy az erőszakos viselkedés megfigyelése felerősíti vagy éppen csökkenti a megfigyelőben rejlő agresszió szintjét. Gyors vita után ugyan az előbbi mellett döntött a szakma, de az utóbbi – „hidraulikus” – modell is rejt némi magyarázóerőt számunkra: még egy ilyen egyszerű játék során is érezhető, hogy amikor feltör az emberből a nevetés, nem csak jókedv szabadul fel. Szabadon nevetünk a feszültségen, amit munkánkkal vagy munkatársunkkal kapcsolatban érzünk. Nem jelent hosszú távú megoldást – rövid távút sem –, de egy percnyi kikapcsolódást feszültségeink alól igen. Legszebb öröm a káröröm ugyebár, főleg ha egy ilyen édes kis animációról van szó, amivel nem is kell együttérezni, lehet szabadon kajánnak lenni…

247onlinejatek.hu/jatek/1020/Bögdösd_a_Pingvint.html

Share

Ez is érdekelhet

A Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait.

A szemfényvesztés, az illúziók és a varázslat egyidősek az emberiséggel: a fizikai világ törvényszerűségeinek látszól

Néhány hete egy tízéves szegedi diáklány, Szin Jázmin nagyszerű helyezést ért el a Németországban megrendezett mentális matematika junior-Európa-bajnokságon,...

Készült már néhány vizsgálat a tárgyban, de az eredményeik ellentmondásosak.

A kitartás az egyik legtöbbre tartott emberi tulajdonság, de korántsem csak a mi fajunkra jellemző.

Egy hosszú távú vizsgálat alapján egyáltalán nem olyan vészes a helyzet, mint ahogyan azt a korábbi kutatások alapján