Jelenlegi hely

A megalázottak és a megszomorítottak

Ki és miért tart ki bántalmazója mellett?
a külvilágnak elmagyarázhatatlan sebeit leginkább belül hordozza

A rejtett bántalmazást különösen nehéz érthetővé tenni a külvilág számára. A bántalmazó higgadt szavaira ugyanis a bántalmazott gyakran kétségbeeséssel és haraggal reagál. 

A rejtett bántalmazást különösen nehéz érthetővé tenni a külvilág számára. A bántalmazó higgadt szavaira ugyanis a bántalmazott gyakran kétségbeeséssel és haraggal reagál. A laikus szemlélőnek nem áll rendelkezésére a valóságot átvilágító röntgen, amely feltárná, hogy ami a felszínen selyemsál, az belül szögesdrót. Hogy a bántalmazót hidegen hagyják a tények, mert saját, kényelmes, önkényes, testreszabott „tényeket” alkalmaz. Ez az áldozatnak sem mindig teljesen világos, össze van zavarodva – bár néha megengedi magának, hogy tisztán lásson. Mivel a bántalmazás egy bonyolult magatartási és pszichológiai mintázat, csábítás nélkül nem jöhet létre. A pokolba vezető út is arannyal van kikövezve, legalább a kanyarig. Azután destruktív, játszmaszerű eljárások egész csokra jön, amelyeknek lényege, hogy a bántalmazó végül szinte uralja a másik elméjét, hogy engedelmes legyen és gyenge, bűntudatos és szégyennel teli, zavarodott és tehetetlen, és a külvilágnak elmagyarázhatatlan sebeit leginkább belül hordozza. A bántalmazók, legalábbis a tehetségesebbje (sajnos a patológia is lehet tehetség) kiválóan hitetik el a környezetükkel, hogy  ártatlanok, ők az agresszió elszenvedői. Ha azt halljuk valakitől, hogy megint egy eszement fickóval vagy egy  elmebeteg nővel hozta össze a sors, jusson eszünkbe, hogy előtte talán személyesen gondoskodott az adott ész „elmenéséről”... Sajnos mindig akad, aki hisz a bántalmazónak, és így a képviselőjévé válik. Őket hívják szárnyas majmoknak. Lehetnek ismerősök, rokonok, és lehetnek erkölcsi kivégzőosztagként működő kommentelők. Az elkövető keze közben tiszta marad, a szárnyas majmok helyette végzik el a hitelrontás piszkos munkáját.

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2021. 3. számában olvasható

 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. június–júliusi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • Téged is figyelnek!

  A „világfalu” árnyoldala

 • A számok tényleg nem hazudnak?

  Önvédelem a statisztikai adatokkal szemben

 • Vakfoltjaink reflektorfényben

  Segítenek vagy megbántanak az őszinte vélemények?

 • A megalázottak és a megszomorítottak

  Ki és miért tart ki bántalmazója mellett?

 • Apák és lányaik

 • Boldog Covid-nemzedék?

 • A hiszékenység nyomora

 • Futni valami elől – vagy futni valamiért?

  Gondolatok a futás népszerűségéről és a futásban rejlő erőről

 • A fehér és a fekete farkas

 • Nem csak a fülünkkel hallunk: a rejtett halláscsökkenés

 • Időgazdálkodás – tényleg csak egy technika?

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Mit kezdjünk a bennünk lévő két, látszólag ellentétes erővel? Mit kezdjünk az emelkedettebb és az alantasabb személyiségvonásainkkal?

Ahhoz, hogy egy nőnek egészséges önbizalma, stabil identitása és megfelelő önbecsülése legyen, elengedhetetlen az apától kapott értékelés és elismerés.

A jó szándékú kritika, a negatív tartalmú vélemény megfogalmazása és elfogadása fontos szerepet játszik kapcsolataink

A pszichológiában C. G. Jung honosította meg az árnyék fogalmát. Mit is jelent az analitikus pszichológiában a lélek sötét oldala, és mit lelkünk „fényes” oldala, a perszóna –...

Tehetünk-e arról, ha nincs bennünk elég szeretet? Vagy tehetünk bármit is azért, hogy legyen?

Azt állítjuk, hogy nincsen olyan személyiség, amelyiknek ajánlott vagy nem ajánlott vállalkozás indítása.