Jelenlegi hely

„A gyermek hordozásra vágyik”

Nem könnyű a környezet elvárásainak megfelelni, a saját döntéseket meghozni, szülőnek lenni

Van, akinek egyszerűen a praktikum diktálja, hogy babakocsi helyett (vagy mellett) más módját is válassza a közlekedésnek. Másoknak várandósságuk meghosszabbítása, ha magukhoz ölelhetik gyermeküket, és mindeközben még a napi teendők elvégzéséről sem kell lemondaniuk. Az idő előtt született csecsemőknek ugyanez egy további esély a felzárkózásra, szüleiknek pedig a szoros bőr-bőr kontaktus segítség az érzelmi, testi kötelék szorosabbra vonásában. Legyen így vagy úgy, mindannyian hordozzuk gyermekeinket, akár kendőben, kenguruban, vagy más eszközben… esetleg anélkül.

Szerző: 

 

Manapság egyre többet hallani a kötődésről, a kötődő nevelésről, a testközelség és a válaszkész gondozás jelentőségéről, hiszen Evelin Kirkilionis könyvének címét s szép gondolatát kölcsönvéve: „A gyermek hordozásra vágyik”. Hogy mit is takarnak pontosan ezek a fogalmak és milyen hatásuk van a szülőkre, a kisbabára, arról szakembereket és gyakorló szülőket egyaránt hallhatunk a Nemzetközi Babahordozó Hét magyarországi programsorozatán.

Van, akinek egyszerűen a praktikum diktálja, hogy babakocsi helyett (vagy mellett) más módját is válassza a közlekedésnek. Nem csoda, hisz akadálymentesítésben még messze alulmúljuk a többi európai országot, sok helyütt a lakásba szorulnak az édesanyák az első hónapokban, mert nem tudják egyedül megoldani a napi bevásárlást, ügyintézést. Másoknak várandósságuk meghosszabbítása, ha magukhoz ölelhetik gyermeküket, és mindeközben még a napi teendők elvégzéséről sem kell lemondaniuk. Az idő előtt született csecsemőknek ugyanez egy további esély a felzárkózásra, szüleiknek pedig a szoros bőr-bőr kontaktus segítség az érzelmi, testi kötelék szorosabbra vonásában. Legyen így vagy úgy, mindannyian hordozzuk gyermekeinket, akár kendőben, kenguruban, vagy más eszközben… esetleg anélkül. Mégis, érdemes tudni arról is, hogy ezek az eszközök nem egyformák és nem ugyanúgy használhatók. (Lásd. a programban: ortopédiai szempontok) Néhány éve még szűkös volt a kínálat, ma már a bőség zavarával küzdünk, s hozzáértőktől tanfolyamon tanulhatjuk a hordozás csínját-bínját.

A hét látványos „villámcsődülettel” veszi majd kezdetét: hordozókendő-lánccal az Erzsébet hídon. A fővédnök Bagdy Emőke, a nyitónapon mond beszédet, a többi napon pedig pszichológus, ortopéd szakorvos, hordozókendő tanfolyamvezető, neonatológus, gyógytornász, viselkedéskutató és szoptatási tanácsadó is elmondja, hogyan mutatkozik meg szakterületén a hordozás, a testközelben gondozás egy-egy aspektusa a gyakorlatban. Szülők beszámolóját is hallhatjuk majd saját tapasztalataikról, illetve arról, nekik miben, hogyan segített a hordozás. Megosztják a hallgatókkal élményeiket, hogyan élik meg a mindennapokban a csecsemő vagy a nagyobb gyermek testközelségre való igényeit, hogyan tudják egyeztetni a magukéval, és milyen praktikus ötleteik vannak mások számára. Fontos ugyanis, hogy ne csak sok oldalról szerzett információval, de közeli, életszerű tapasztalattal is rendelkezzünk arról, hogyan gondoznak egy kisbabát, milyen igényei vannak, azokat hogyan elégítik ki, és hogyan viselkedik.

Nagy értéke még ennek a megmozdulásnak, hogy a szervező édesanyák egymást is (és remélhetőleg majd újabb, hozzájuk csatlakozókat is) támogatják ebben a fontos időszakban. Nem könnyű a környezet elvárásainak megfelelni, a saját döntéseket meghozni, szülőnek lenni: jól jön a társas támasz, még ha ilyen közvetett formában is. Ez mindenkinek például szolgálhat és másokat is közösségteremtésre, női-anyai egymást támogatásra buzdíthat.

A Babahordozó Hét szervezői maguk is elkötelezett szülők, akik tavaly a Mamami internetes fórumán kezdték a munkát. Ebben az évben már az Ölelés Babahordozó Szakmai és Érdekvédelmi Egyesületbe (rövidebb nevén Ölbebaba) tömörülve, a Tavammal (Társaság az Anyaság és Várandósság Megszenteléséért) közösen szervezik a programokat és várnak minden érdeklődőt több helyszínen is, Budapesten és országszerte.

A Nemzetközi Babahordozó Hét (2009.szeptember 20-27.) részletes programja Programajánlónkban olvasható.

Kepgaleria: 
Share

Ez is érdekelhet

Hogyan éltük meg az utóbbi időszakot, sikerült jól hozzászokni a helyzethez?

A társas támogatás a várandósság idejétől kezdve a gyermek önállósodásáig elengedhetetlenül szükséges a mentális és fizikai egészség szempontjából egyaránt, érkezzen az a nő...

Normál keretek között hatékonyabb otthonról dolgozni, mert sok zavaró tényezőt ki lehet iktatni - de mi a helyzet

Az összezártságban kialakuló feszítettség változóan van jelen a családok életében.

Mindannyiunk feladata és felelőssége a pontos tájékozódás és tájékoztatás, de a jótékony hatásukon túl ne feledkezzünk meg a szavak félelemkeltő erejéről sem!

Mindez nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is fokozott terhet ró ránk, ezért a Magyar Pszichológiai Társaság szervez