Jelenlegi hely

S

Salutogenikus szemlélet

Aaron Antonovsky amerikai szociológus 1979-ben közzétett elmélete a pozitív pszichológia egyik legfontosabb programpontja lett. Szerinte a pszichológiának nem elsősorban a betegségek okaival kellene foglalkoznia, hanem azzal, hogy milyen tényezők hatására lesz valakiből egészséges, a stresszel hatékonyan megküzdő személy. Úgy vélte, hogy e tényezők közül a „koherenciaérzék” (a világ egységben látása, a globális gondolkodás, az összefüggések felismerésének és megteremtésének képessége) a legfontosabb.

Share

Stigmatizáció

Megbélyegzés. Eredetileg azt jelentette, hogy valakin Krisztus szent sebei jelennek meg. Társadalomtudományi értelemben a stigma olyan tulajdonság, amit a többség bűnösnek, megvetendőnek, szégyenletesnek vagy undorítónak ítél, így az ilyen tulajdonsággal rendelkező személyt megbélyegzik, kirekesztik. Stigma lehet a kisebbségi származás, a krónikus betegség (pl. rák, AIDS), a fogyatékosság, a homoszexualitás, a vallás, a bőrszín, de bármi olyan tulajdonság, ami az illető társadalomban negatívnak, nemkívánatosnak minősül. A stigmatizáció következménye a kirekesztés. 

Share

Stressz

A szervezet olyan állapotát jelenti, amely az egyénnek a környezetével való interakciójából származik, viszonylag szélsőségesnek tekinthető, a fenyegetettség érzésére figyelmeztet, és amely a személy saját integritását és egészségét érinti. A kiindulópont a követelmények és a megküzdési kapacitás közti egyensúlyhiány felismerése. 

Share

Oldalak