Jelenlegi hely

Víruskultúra: 3 lépés távolság

A közegészségügyi felhívás arra figyelmeztet, hogy legfeljebb 2 méterre közelítsünk meg másokat

Köztudott, hogy mindenkit láthatatlan zónák, társadalmi buborékok vesznek körül. 

Nagyjából fél méter az intim terünk, ahova csak a hozzánk legközelebb állók léphetnek be – ezért érezzük annyira kellemetlennek, ha a buszon vagy egyéb zsúfolt helyen vadidegenekkel préselődünk össze. A következő zóna, a személyes tér külső határa testünktől úgy 1 méter 20 centiméterre húzódik; ebben a tartományban már kellemesen tudunk kommunikálni másokkal. Az e kérdéssel foglalkozó tudományterület, a proxemika kutatói azt is megállapították, hogy a zónák mérete kultúránként változó, például a mediterrán térségben kisebb, mint Skandináviában, Észak-Amerikában nagyobb, mint Dél-Amerikában.

És a koronavírus-járvány idején…?

A közegészségügyi felhívás arra figyelmeztet, hogy legfeljebb 2 méterre közelítsünk meg másokat, és ez három – jókora – lépés távolságot jelent. De talán nem is nagyon van szükség figyelmeztetésre, az emberek ugyanis már érezhetően feszengenek, ha el kell haladniuk egymás mellett az utcán, nem is beszélve arról, amikor percekig kell sorban állniuk a boltokban.

A járvány megváltoztatta a kulturális szabályokat, és – a betegségtől való félelem után – alighanem ez a vírus legnagyobb lélektani kártétele. Kicsit idegenné váltunk a saját világunkban: kellemetlenül érezzük magunkat megszokott életterünkben, kedves gesztusaink – például a kézfogás vagy az idős rokonaink meglátogatása – veszélyessé váltak. Olyan új kulturális szabályokat kell elsajátítanunk, melyek eleve nem tetszenek, mert nem illeszkednek emberi természetünkhöz, társas igényeinkhez.

1439-ben VI. Henrik angol király a pestisjárvány miatt betiltotta a csókot, pontosabban a szájrapuszit, ami akkoriban az üdvözlés elterjedt formája volt. A járvány elmúlt, de a tiltás valamit örökre megváltoztatott. Van, aki szerint akkor terjedt el az arcra adott puszi, mások szerint a rendelet az oka, hogy az angolok a mai napig is sokkal ritkábban puszilják meg egymást üdvözlésként, mint Európa más népei. Vajon milyen kulturális heg marad a mostani világjárvány után? Visszatérhetünk-e valaha abba a világba, amelyből a koronavírus kirekesztett bennünket?

 

Share

Ez is érdekelhet

Íme, néhány ötlet, hogyan találkozhatunk a természettel akkor is, amikor nincs lehetőségünk egy teljes, háromórás pro

Hallgasd meg a Jazzy Rádió dr. Kollár Jánossal, „A házasságok 7 hazugsága” című könyvünk szerzőjével készített beszélgetését!

A legtöbb munkavállalói panasz éppen a visszajelzés hiánya körül csoportosul: nincsen lezárása egy folyamatnak, hiány

Ha egy kisgyermek azt látja, hogy a szülőnek a biztonságot a mobilja jelenti, akkor hiába mondja neki anya vagy apa, hogy ne kütyüzzön, valószínűleg ő is nagyon akarja majd azt...

Ön gondolkodott már a szülői posztolás kockázatairól?  A gyerekekről való meggondolatlan posztolás súlyosan sértheti a magánélethez való jogukat, és sajnos gyakran alapot adhat...

A kétezres évek eleje óta a férfiaknál csaknem öt, a nőknél három évvel nőtt a születéskor várható élettartam