Jelenlegi hely

Rejtélyes tünetek

Mennyibe kerül a szomatizáló betegek ellátása?
Ezek a betegek több kivizsgáláson esnek keresztül

Számtalan beteg jelenik meg nap mint nap a háziorvosi rendelőkben gyakori panaszokkal (mint például: fejfájás, mellkasi fájdalom, fáradtságérzet), amelyeket hiába vizsgálnak ki alaposan, az okok nem tisztázódnak. E betegek ellátása igen költségesnek bizonyul, ami azért is nagyon meglepő lehet, mivel a legtöbb esetben a tünetek mögött nincs semmiféle szervi károsodás. Akkor hát miért ilyen drága mulatság az ellátásuk? 

Szerző: 

Orvosilag értelmezhetetlen tünetek („medically unexplained symptoms”). A mai napig rengeteg tudományos cikk él ezzel a megnevezéssel, amikor olyan tünetekről van szó, amiket nem valamelyik szerv rendellenes működése idéz elő. Ez arra utal, hogy nagyon sok orvos valóban nem tud mit kezdeni az ilyen betegekkel, ugyanis hiába vizsgálják ki őket alaposan, és esetleg írnak fel nekik gyógyszereket valamely vizsgálati eredményben mutatkozó minimális eltérésre hivatkozva, állapotuk többnyire egyáltalán nem javul. Ma azokat a betegségeket, amelyeket ilyen tünetek kísérnek, leginkább szomatizációsnak szoktuk nevezni, és ezek hátterében többnyire valamilyen traumatikus élmény, illetve nagyfokú stressz áll. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy azok a páciensek, akik ilyen tünetekkel fordulnak orvoshoz, nem szimulálnak (legalábbis nagy többségben nem), vagyis a tüneteik valósak és ennek következtében valóban ellátásra szorulnak. Azonban, ha az ilyen betegeket ugyanúgy próbálják ellátni, mint azokat, akik tényleges testi elváltozástól szenvednek, az egyrészt nem vezet a beteg állapotának javulásához, másrészt az ellátás nemhogy ugyanannyi, de jelentősen több orvosi költséggel jár.

Felmerülhet a kérdés: egyáltalán milyen gyakori az, hogy ilyen betegek jelennek meg az orvosi rendelőkben? Erre vonatkozóan több kutatás is próbált már becslést adni. Egy 2001-2002-ben csaknem 1500 személy közreműködésével végzett vizsgálat során azt tapasztalták, hogy a betegek több mint 20 százaléka, vagyis átlagosan legalább minden ötödik páciens érkezik szomatizációból eredő panaszokkal. Újabb kutatások ennél még messzebb mennek, és azt állítják, hogy valójában minden második beteg tüneteit elsősorban szomatizációs betegség okozza. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden második ember az orvosi rendelőkben teljesen mentes a testi bajoktól, hanem, hogy ha van is testi baja, azt a szomatizációs betegsége nagyban felerősíti.) Ennek fényben nem meglepő, hogy ha ilyen nagy számban képviseltetik magukat a szomatizációs betegségektől szenvedők, akkor, ha ellátásuk egyénenként drágább, mint a nem szomatizáló betegeké, az összesen rájuk fordított orvosi költségek már igen magasra rúghatnak.

Na de miért van az, hogy az ilyen betegekre egyenként is több orvosi költség jut? Az első érv, ami ennek magyarázatául szolgálhat, hogy az ilyen betegek lényegesen gyakrabban vesznek igénybe orvosi szolgáltatásokat. Ez teljesen érthető, hiszen az a beteg, aki annak ellenére, hogy fájdalmai vannak, nem kap választ arra, mi okozza ezeket, jó eséllyel nem nyugszik ebbe bele, s újra és újra kísérletet tesz az okok tisztázására. A fentebb már említett kutatás során azt tapasztalták, hogy az ilyen betegek többször jelentek meg a háziorvosi rendelőkben, az egyes szakágak specialistáinál, illetve a sürgősségi ellátásban egyaránt. Másrészt érthető módon ezek a betegek több kivizsgáláson is esnek keresztül, hiszen akármilyen vizsgálatot végeznek el rajtuk, az eredmények mindannyiszor negatívak lesznek. Ráadásul igen gyakran végeznek rajtuk elég költséges vizsgálatokat is (pl.: koponya CT).  Sokszor maguk a páciensek kérnek újabb vizsgálatokat, mivel nem szívesen fogadják el azt a magyarázatot, hogy a tüneteiket nem valamilyen testi betegség okozza. Ugyanis, ha az derülne ki róluk, hogy valamilyen „lelki problémától” szenvednek, azt ismerőseik esetleg úgy értékelnék, hogy ők nem egészen normálisak.  Az ismétlődő orvosi látogatások és vizsgálatok következtében ráadásul az ilyen betegek gyakrabban mennek betegszabadságra, illetve nem javuló állapotuk következtében a munkavégzésük is akadályozott lehet.

Mindezek következtében az általam már többször emlegetett, az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás becslései szerint a teljes orvosi költségek 16 százaléka adódik pusztán a szomatizációs betegségekből. Ez a pénz jelenti azt a többletköltséget, ami az ilyen betegek szomatizáló voltából következik (vagyis nagyjából 16 százalékkal lett volna kevesebb az akkori orvosi kiadások összege abban az esetben, ha azonos számú beteget kell ellátni, de közöttük egyik beteg problémája sem szomatizációból ered). Csak érzékeltetésül: ez abban az évben (2002) körülbelül 256 milliárd dollárnak felelt meg, ami majdnem kétszerese annak az összegnek, amit ugyanezen évben cukorbetegek kezelésére fordítottak.

Összességében úgy gondolom, hogy sok más ok mellett a pénzügyi vonatkozások tekintetében is érdemes külön figyelmet fordítani a szomatizációs betegségek minél hamarabb történő felismerésére, és az ilyen helyzetek megfelelő kezelésére.

 

Felhasznált irodalom:

Arthur J. Barsky, MD; E. John Orav, PhD; David W. Bates, MD: „Somatization Increases Medical Utilization and Costs Independent of Psychiatric and Medical Comorbidity”, Archives of General Psychiatry 62 (August 2005), 903–910. https://sci-hub.se/https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/208854

Rózsa Sándor: A mindennapi testi tünetek pszichológiája és mérésének módszertana (PhD  doktori értekezs tézisei, Budapest: ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, 2009) http://pszichologia.phd.elte.hu/vedesek/2009/Tezisek_Rozsa_S_2009.pdf

Pilling János: Orvosi kommunikáció a gyakorlatban (Budapest: Medicina, 2018)

 

Share

Ez is érdekelhet

Gyakori tünetei közé tartozik a menstruációs ciklus zavara vagy elmaradása, a nehezített teherbeesés, a petefészek po

Nem ritka, hogy a betegek saját magukban keresik a „bűnöst”, vagy épp a környezetük sugallja számukra, hogy ők tehetn

Egy tünet, egy furcsa testi érzés és máris rákeresünk az interneten a lehetséges okokra. Hétköznapi reakció, ám sokszor több szorongást okoz, mint amennyit eloszlat,

Mit tehet a szülő, ha gyermeke, főként kamaszkorú lánya azon kesereg, hogy túlsúlyos – és valóban az? 

Mit tehetünk, milyen módszerek állnak rendelkezésünkre, ha egészségünket meg akarjuk tartani?

A vese betegségeinek lelki okai között a felhalmozódó, tartós stresszhatások felelősek.