Jelenlegi hely

Szerezd meg most!

Azonnali kielégülés és komfortzóna
Az azonnali kielégülésre való törekvés emberi lényünk egyik alapvető oldala

Fogott már diétába azért, hogy egészségesebben éljen és leadjon pár kilót, de kezdeti lendülete alábbhagyott, mert nem tudott ellenállni az édességek és a finom, de hizlaló ételek csábításának? Rácsodálkozott már arra, hogy a mai tinédzserek mintha hozzánőttek volna a számítógépükhöz és az internethez, ahol intenzív virtuális társasági életet élnek, de csak ritkán mennek át a barátaikhoz? És arra, hogy miért száll fel az emberek többsége a tömött villamosra akkor is, amikor száz méterrel mögötte jön egy másik, amin bőven van hely? 

Szerző: 

A fenti, jól ismert jelenségek hátterének egyik kulcseleme az azonnali kielégülésre való törekvés, mely emberi lényünk egyik alapvető oldala. Evolúciós örökségünk, mely történetünk kezdetén túlélésünket segítette, mai világunkban kiteljesedésünk, elégedettségünk, lelki békénk és egészségünk veszélyeztetője.

Jobban járunk, ha a veszélyek mellett legalább annyi figyelmet szentelünk lehetőségeinkre is, ezért fogalmazzuk át az  előző mondatot: az önmegvalósításunk, boldogságunk felé vezető úton az azonnali kielégülést akaró oldalunk egy „kapuőr”, akit legyőzve előrébb jutunk célunk felé.

Az evolúciós pszichológia szempontjai segítenek megértenünk, miért épült be mélyen agyműködésünkbe – és így viselkedésünkbe – az azonnali kielégülésre való hajlamunk.

Ha a táplálkozás példáját nézzük, az ősi, civilizáció előtti viszonyok között a megszerzett táplálék elfogyasztásának halasztása veszteségekkel és kockázatokkal járt, ugyanis a fogyasztás késleltetésének mértékével arányosan nő a kockázata annak, hogy egy rivális fajtárs vagy csoport felbukkanjon és megkaparintsa élelmünket. Hasonló a helyzet a szexuális lehetőségekkel, vagy veszély esetén a menedéket adó helyek elfoglalásával – a késlekedés ilyenkor a szaporodási vagy túlélési esélyeket fenyegeti.

Az azonnaliság belső követelése markánsan rányomja bélyegét társadalmunkra. Gyorséttermekben (gyorsan felszívódó ételeket) eszünk, ha okostelefonunkon 3-4 másodpercnél tovább töltődik egy alkalmazás, keresünk egy gyorsabbat, a webáruházak 24 órán belüli szállításra törekednek, hogy gyorsaságukkal több fogyasztót vonzzanak magukhoz. Az autó, a kiszolgálás, a javítás, a diéta, a szolárium stb. akkor jó, ha gyors – vagy turbó. Áruházláncok olyan alkalmazásokat terveznek, melyek egy keresett árucikk helyét jelzik a vásárlónak az üzletben – megelőzve, hogy a keresésben türelmét vesztve átmenjen egy másik boltba.

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2015. 2. számában olvasható

 

 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. augusztus–szeptemberi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • Mindenért az anya a hibás?

  „Elég jó” és „elég rossz szülők” – a terápia tükrében

 • Illúziók fogságában

 • Mi az, ami még értékes?

 • KANAPÉ

  „Nem kell mindig mindent tudni”

  Interjú dr. Németh Dezsővel

 • Csodagyerekek

 • Nagyi, a szuperhős

  „Egy humán „rejtély” evolúciós magyarázata

 • A rendes ember mítosza

 • Transzgenerációs minták a párkapcsolatban

 • Mérgező pozitivitás ¬– avagy hello kittys ragtapasz a lábtörésre

 • A kóros nárcizmus a személyiségzavarok erdejében

 • Szorongás: rosszból is megárt a sok

 • VRelaxáció – avagy a semmittevés művészete

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

A nagymamák kulcsfontosságú szerepet játszanak az unokák fizikai és pszichés jóllétét – és végső soron túlélését – illetően. 

Megműtöm vagy nem műtöm meg? Örömet szerzek vagy lavinát indítok el? Etikus vagy nem etikus? A praxis mindennapi, állandó dilemmái ezek – állítja dr. Juhász Péter plasztikai...

Kiderült az is, hogy az ember a nemek közti 8%-os élettartam-különbséggel még a kiegyensúlyozottabb fajok közé tartoz

Irwin D. Yalom szerint a haláltól való szorongás alapmotivációnk, „ösztönszinten hat – beépült minden apró sejtünkbe – és az élet minden mozzanatát befolyásolja”, csak...

Hogyan reagáltak elődeink azokban az évszázadokban, amikor a járványok kiváltó okairól és az ellenük való hatékony fe

A tetoválást viselők nagy része sokáig győzködi magát arról, hogy jó döntés volt magára varratnia az adott mintát.