Jelenlegi hely

Lottó

Megnyertem a hárommilliárdot? És nincs meg a szelvény?! Gratulálok!

Szelvények gondosan eltéve az „Egészségpszichológia” című, éppen akkor kölcsönzött könyvtári könyvbe. „De ezen kívül mi köze ennek a pszichológiához?”, kérdezed most, kedves Olvasó… Mivel már nem először fordultak elő velem, ezen lottós eset kapcsán gondoltam, hogy érdemes lenne papírra vetni az emlékezés-felidézés hétköznapi problémáival kapcsolatban felmerülő érdekességeket. Tehát lottó a könyvben. Vagyis mégsem, de akkor hova is tettem? Az idegbaj már csak akkor kezdett el kerülgetni, amikor már háromszor átkutattam a táskámat, a könyveket, az egész lakást, a munkahelyemet, az életemet…

 

Szerző: 
Cikkek: 

„Lottó, lottó, heti remény: fecni x-ekkel…”, így kezdődik korunk egyik népszerű együttesének slágere… „De közgazdász létedre hogyan lottózhatsz?” – ért a vád egy kedves ismerősömtől. Esély egy a kb. 5 milliárdhoz?... De az esély az esély, amit meg kell adni…

Így is tettem nemrég, mikor a hatoson több milliárd kecsegtetett. Feladva a szegedi állomás melletti lottózóban, szelvények gondosan eltéve az „Egészségpszichológia” című, éppen akkor kölcsönzött könyvtári könyvben. „De ezen kívül mi köze ennek a pszichológiához?”, kérdezed most, kedves Olvasó… Mivel már nem először fordultak elő velem, ezen lottós eset kapcsán gondoltam, hogy érdemes lenne papírra vetni az emlékezés-felidézés hétköznapi problémáival kapcsolatban felmerülő érdekességeket.

Tehát lottó a könyvben. Vagyis mégsem, de akkor hova is tettem? Az idegbaj már csak akkor kezdett el kerülgetni, amikor már háromszor átkutattam a táskámat, a könyveket, az egész lakást, a munkahelyemet, az életemet…

De mik is a számok? 11, 18, 26, 42, 43, 45. Hú, ez rémlik! Lehet, hogy most sikerült? Megnyertem a hárommilliárdot? És nincs meg a szelvény? Gratulálok! Cseppke lottózik…Megnyertem lottón a főnyereményt és nincs meg a szelvény?!

Ilyen nincs! Gondolkodj, gondolkodj! Szeged, lottózó, szelvény a könyvbe, könyv a táskába, vonatra fel, szelvény a könyvben, könyv a szekrénybe.

Szelvény nincs a könyvben, de nincs sehol. A föld nyelte el? Megette a tehén? Nem, biztosan valaki kivette, biztosan... Próba-szerencse. És nyert, de már hogyan adná vissza? Hát hülye lenne visszaadni. Hát ezt elk.rtuk!, így szól napjaink egyik jelmondata is...

Tehát még egyszer: szelvény a könyvbe, könyv a táskába, vonatra fel, szelvény a könyvben, könyv a szekrénybe. Aztán szelvény elővéve? Hogy megnézzük, nyertünk-e? De akkor meg hova téve?

Még egyszer: szelvény a könyvbe, könyv a táskába, vonatra fel, szelvény a könyvben, könyv a szekrénybe, szelvény elővéve, kitéve, holnapi megnézésre. De hol hagyva?

Még egyszer, még kétszer, még ezerszer... Na de hagyjuk már a fenébe ezt az egészet! Minden hibánkból csak tanulhatunk:

  1. Ha lottózol, tedd el a szelvényt egy fix helyre.
  2. Ha valamit elteszel egy olyan helyre, amiről már előre tudod, hogy ott az életben nem fogod megtalálni azt a valamit, akkor azonnal, de azonnal tedd el egy olyan helyre, ahol biztos meg fogod találni!

Napok múlnak, és én továbbra sem vagyok milliárdos. De mit is kezdenék én annyi pénzzel? Csak a gond lenne belőle, ugye? Jobb is, hogy elveszett a nyertes szelvény! De legalább ÉN nyertem!

Napok múlnak… Szelvény a könyvbe, könyv a táskába, vonatra fel, szelvény a könyvben, könyv a szekrénybe, szelvény elővéve, kitéve, holnapi megnézésre, szelvény biztos helyre eltéve, szelvény ne legyen szem előtt, szelvény betéve a fiókba, holnapi megnézésre…Azt hiszem a szelvény a fiókban van!

Már alig vártam, hogy munkából hazaérve belekukkanthassak a fiókba, hogy valóban ott lapul-e az én nyertes szelvényem. És igen! Ott lapult ő! A számokra persze már nem emlékszem (én egy amolyan megérzés vezette, vadul ikszelő lottózó vagyok), de mondanom sem kell kedves Olvasó, hogy egy árva találatom sem volt! (Naná! Majd megírnám akkor mindezt?)

Szóval mi is ebből a tanulság? Nekem az: ha nem emlékszel valamire pl. mi is a címe annak a jó könyvnek, amit egyszer olvastál? Gondolkodj, gondolkodj, járd körül a témát! Egyszer-kétszer-háromszor, amíg csak eleged nem lesz belőle, majd jegeld a témát, s meglásd, egyszer csak beugrik magától!

Jó módszer ez, már többször bevált (bár empirikusan még nem alátámasztott), csak kissé időigényes…

 

A pályamunka szerzője a Szegedi Tudományegyetem BTK negyedik évfolyamos hallgatója

Share

Ez is érdekelhet

A Szentháromság-szobor nemcsak a halálfélelem emlékműve, hanem a gyarlóságé is

Próbálunk elaludni, és hirtelen nem tudunk másra gondolni, mint a legnagyobb baklövéseinkre.

Ez persze alapvetően igaz, még ha nem is érezzük úgy, hogy az újabban sokat hangoztatott „egész életen át tanulás” a

Vannak, akikben szorongást kelt a gondolat, hogy az időskorral olyan gyógyíthatatlan betegségek alakulhatnak ki, mint például az Alzheimer-kór; vagy a fizikai képességek olyan...

Az idegsejtjeink közti kapcsolatot biztosító szinapszisokban működnek szervezetünk legbonyolultabb molekuláris gépeze

Az előhíváson alapuló teszt jelentősen lelassítja, sőt bizonyos körülmények között meg is állítja a felejtést.