Jelenlegi hely

Egészségesen és betegen is segíthet: HIPNOWORD

A módosult tudatállapot adta támogató lehetőségek mindenki számára elérhető módon
A most útnak indult applikáció bárhol és bármikor lelki támogatást, segítséget nyújt

Többségünk átélte már egy betegséghez kapcsolódóan a magány és a kiszolgáltatottság érzését – vagy saját maga, vagy egy hozzátartozója által. 

Minél nagyobb a baj, annál nehezebb erőt merítenünk, annál nehezebb valóban támogató szavakat, gondolatokat találni akár magunk, akár hozzátartozóink számára. Sajnos ezekben a helyzetekben csak keveseknek van lehetősége képzett és tapasztalt pszichoterápiás szakember segítségét igénybe venni.

A magyar pszichoterapeuta szakemberek fejlesztésének köszönhetően most útnak indult applikáció bárhol és bármikor lelki támogatást, segítséget nyújt mindenki számára elérhető módon.

Pszichés támogatás a testi betegségek gyógyításában

Az egészségügyi ellátórendszerben egyre több helyen válik a rendszer részévé a pszichés támogatás, a gyógyítás-gyógyulás folyamatának lelki aspektusból való megközelítése. Az erre való igény felismerése és a támogatás elfogadására, az együttműködésre való képesség, készség a betegek és hozzátartozóik egy részében adott és könnyen mozgósul. Másokat egy szocializációs és tanulási folyamat vezethet el oda, hogy képessé váljanak önmagukra, mint a test és lélek egységes egészére tekinteni, és ennek eredményeképpen a betegséget és a gyógyulást a test és lélek közös folyamataként elfogadni.

Ugyanakkor a pszichés támogatás adta lehetőségek elérhetősége az egész világon – hazánkban is – igencsak behatárolt az egészségügyi ellátás keretein belül. Ennek egyik fő oka a jól képzett szakemberek korlátozott száma.

Az elmúlt másfél évben a COVID által felerősödött egzisztenciális szorongások, az izoláció, az új online működési lehetőségek és módok, az internetes világ gyors behatolása  mindennapi életünk tevékenységeibe sokak számára rendkívüli pszichés megterhelést jelentett. Ezek mind a mai napig hatnak, jelen vannak – mind az egészségügyi ellátásban, mind az élet mindennapjaiban.

A lelki nehézségekkel kiemelten terhelt időszakban hiánypótló erőforrásként működhet minden olyan segítség, támogatás, ami megbízhatóan magas szakmai színvonalat képvisel, és az öngondoskodást erősíti vagy a nehéz helyzetben lévő hozzátartozó támogatását teszi lehetővé.

Hogyan válhat a pszichés támogatás széles körben elérhetővé a betegellátásban?

A fenti gondolatok, megfontolások jegyében indult útnak a HIPNOWORD Applikáció 2020 decemberében, okos eszközökre díjmentesen letölthető formában. Tematikusan csoportosított segítő, támogató hanganyagokat tartalmaz, melyek jelenleg két nagy fejezetre bomlanak.

 • A „Test és lélek egyensúlya” azoknak szól, akik szeretnének önmagukra, lelki folyamataikra figyelve, saját belső erőforrásaikhoz kapcsolódva regenerálódni, pihenni, ellazulni. Ugyanakkor ezek a szövegek segítik a belső munkát, ezáltal lehetővé teszik a fejlődést, növekedést is. E fejezetben kapott helyet a nők egészsége blokk, ami két hanganyagot tartalmaz: az egyik a szülésre való felkészülésben segít, a másik a fájdalmas menstruációnál jelentkező panaszok enyhítését szolgálja. Szintén ebben találhatóak a segítő foglalkozást végzők számára készült hanganyagok, segítségként a segítőknek.
 • A másik fejezetnek a „Gyógyulás” címet adtuk. Tematikusan csokorba szedett hanganyagai jelenleg a műtétek körüli időszak, a fájdalomcsillapítás, az onkológiai betegút állomásai, az MR- és a tüdőtükrözés vizsgálatokra való felkészülés, a COVID, az intenzív osztályon, a krónikus betegség és a hospice ellátás témakörében elérhetőek.

A hanganyagok és a felölelt témakörök folyamatosan bővülnek, terveinkben a betegellátás számos egyéb területe szerepel.

Mit tartalmaznak a hanganyagok?

Az alkalmazás szövegei egyrészt edukatív információkat tartalmaznak, másrészt  szuggesztív elemekből épülnek fel.

Az edukatív szövegrészek segítenek megérteni az aktuális egészségügyi helyzethez vagy beavatkozáshoz tartozó legszükségesebb információkat, amelyek ismerete növelheti a biztonságérzetet és a kompetens jelenlétet, együttműködést a beteg részéről.

A hanganyagok további részei olyan képekből, szimbolikus szövegekből, metaforákból állnak, amelyek lehetővé teszik mindenki számára, hogy saját egyedi módján haladjon azon a képzeleti úton, ami érzéseit megmozgatva, mobilizálva segíti őt saját támogató,  megküzdést erősítő képeinek, gondolatainak, élményeinek kimunkálásában és átélésében,  kapcsolódva az adott helyzethez vagy a betegséghez.

Hogyan segít bennünket a módosult tudatállapotban végzett belső munka?

Mindannyiunk számára ismert és természetes tapasztalat, hogy hangulatunk, kedélyállapotunk kisebb vagy nagyobb mértékben naponta többször is változik.

Az azonban sokkal kevésbé közismert, hogy tudatállapotaink ugyanúgy spontán és természetes módon változnak, váltakoznak,. Még az alváshoz sem kapcsolja a köztudat a módosult tudatállapot fogalmát, pedig az alvás napi szinten újra és újra átélt tudatállapot-változás. Az ébrenléten és alváson kívül számtalan más tudati állapotunk létezik, amit jelen kulturális, bio-pszicho-szociális környezetünkben nem tanulunk meg felismerni és beazonosítani. Jó támpont lehet tudatállapot-változásunk felismerése terén időérzékünk megváltozása. Pozitív módosult tudatállapotban ismerős érzés, hogy repül az idő, például ha egy szeretett személlyel közösen töltjük az időt, vagy éppen kedvenc hobbinknak szenteljük az időnket –negatív módosult tudatállapotban viszont vánszorogva, lassan múlik, amikor például szorongva, félelmekkel telve várakozunk valamilyen számunkra nem kívánatos helyzetre, hírre, tevékenységre, vagy számunkra nagyon gyötrelmes helyzetbe vagyunk beszorítva.

Természetesnek tekintjük, hogy törekszünk kellemes, örömteli vagy sikerélményekkel járó helyzeteket létrehozni– és ezzel tudattalanul törekszünk a pozitív módosult tudatállapot előállítására is. Mindazokat a helyzeteket pedig próbáljuk elkerülni, amik negatív tudatállapotba szippantanak bennünket, ezáltal korlátozva lelki, szellemi képességeinket, felnőtt működéseinkhez való hozzáférésünket. Kutatások bizonyítják, hogy stresszhelyzetben – ilyen például az egészségügyi ellátásba kerülés is – a figyelem beszűkül, az információfeldolgozás primitívebb formája kerül előtérbe, és szinte gyermeki módon, a félelem által felerősítve éljük át a fájdalmas vagy fenyegetőnek érzékelt eseményeket. Ezt az állapotot hívjuk spontán negatív transzállapotnak.

Tudatállapotaink azonban nemcsak spontán változhatnak, hanem ezt a változást elő is lehet idézni, segíteni lehet az előzővel ellentétes hatásokkal bíró pozitív transz kialakulását.

A HIPNOWORD szuggesztív szövegeinek hallgatása elősegíti a módosult tudatállapot kialakulását – vagy ha az már eleve fennáll, ami gyakori jelenség a kórházba kerülő betegeknél, segít a kialakult negatív transzállapotot pozitívba fordítani. Önmagában már egy másik ember támogató jelenléte is erőt,  biztatást, támogatást adhat – mint egy kinyújtott, segítő kéz, amit jólesik megszorítani –, még ha csak az applikációban, az emberi hangon és gondolatokon keresztül érhető is el. .

Hogyan használjuk a HIPNOWORD applikációt?

Két fontos szempontot emelnék ki. Az egyik a biztonságot szolgálja, a másik pedig a hatékonyságot.

 • A felhasználó, hallgató biztonsága érdekében kiemelten fontos, hogy a hanganyagokat stabilan ülve vagy fekve hallgassák.
 • A hatékonyság érdekében pedig javasoljuk a szövegek ismételt, többszöri meghallgatását.

Például egy műtétre készülve már a műtét előtti héttől kezdődően érdemes mindennap meghallgatni a műtétre való felkészülés anyagát, mert így nemcsak a tudatunknak lesz lehetősége befogadni a hallottakat, hanem a lelkünknek is elég időt biztosítunk arra, hogy a hallottak alapján kidolgozza és beépítse mindazt, ami aztán a későbbiekben segítségünkre lesz.

Igaz ez a többi szövegre is, hiszen képzeletünk, kreativitásunk az ismételt meghallgatások során megerősítheti az addig kialakultakat, mindig újabb és újabb részletekre irányíthatja figyelmünket, terjesztheti ki belső segítő folyamatainkat.

Kinek ajánljuk a HIPNOWORD-öt?

Három különböző felhasználói csoportot emelnénk ki.

 1. Először is ajánljuk mindenkinek, aki akár betegen, akár egészségesen szeretne lelki folyamataival együtt áramolva tenni jóllétéért, egészségéért, az önmagával való teljesebb és harmonikusabb együttlétért.
 2. Ezenkívül ajánljuk azok számára, akik beteg hozzátartozójuknak szeretnének szakmailag magas színvonalú, megbízható segítséget biztosítani azokban az időintervallumokban is, amikor támogató jelenlétük nem biztosítható a szeretett beteg számára.
 3. Szeretettel ajánljuk továbbá a szomatikus gyógyászatban dolgozó azon kollégák figyelmébe is, akik a gyógyítás bio-pszicho-szociális szemléletét magukénak érezve ilyen módon is szeretnék támogatni betegeiket a gyógyulás folyamatában.

 

Az ingyenes applikáció letölthető itt:

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. október–novemberi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • A tudás hatalom?

 • A nagy Ő nyomában

  „Álom vagy – vagy valóság?

 • „Egyedül maradtam - és most boldogabb vagyok”

 • Megbízom benned, de ugye adsz kódot a telódhoz?!

  „Alacsony önértékelés – kóros féltékenység?!

 • KÖRVONAL – „Valahogy mindig azt érzem, hogy a végén helyükre kerülnek a dolgok”

  „Beszélgetés dr. Tárnok Zsanettel

 • Légy önmagad!

  A Selbst titkai

 • A stílus maga a… mi is?

 • Legyetek (mindig) jók?

  Nárcisztikus szülők gyerekei – az anya szerepe

 • MIPSZICSKE – Gyakorlati útmutató szülőknek!

  „Szorong az iskolától – hogyan segítsünk gyermekünknek?

 • A jól (félre)ismert depresszió

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Ha valaki statisztikát készítene arról, milyen gyakorisággal szerepelnek a köznyelvben a mentális zavarok megnevezései, a depresszió dobogós helyen végezne. Olyan sokféle...

Fiatalos, még dolgozó, diplomás hatvanas nő (nevezzük Lilinek) jelent meg a mentálhigiénés tanácsadáson. 

Önhibánkon kívül hajlamosak lehetünk elbagatellizálni a problémát, holott egy-egy szó, csúnya nézés vagy játékból kik

Fontos megértenünk, hogy az iskolába járás elutasítása nem ugyanaz, mint az iskolakerülés

A Mentális Egészség Világnapját 1992 óta rendezik meg minden év október 10-én, a Lelki Egészség Világszövetsége kezde

A poszt-COVID-szindróma mentális tüneteiről szóló brosúrák olyan információkat és egyszerű technikákat tartalmaznak,