Jelenlegi hely

A vese betegségei mögött álló lelki okok

tökéletes munkamegosztásban dolgozik a szervezet minden egyes szervével

Egészségről és betegségről való gondolkodásunk hiedelmeken és az erre épített hagyományokon alapul. Ennek megfelelően választunk gyógymódokat. 

Miben hiszünk?

A fűből-fából főzött csodaszerekben, vagy a tablettává tömörített kémiai vegyületekben, netán a jó emberi kapcsolatok gyógyító erejében? Az évezredekben mérhető idő méltó módon igazolta a fenti gyógymódok létjogosultságát.

Vese: a test és a lélek takarítója

Nagyon kifejezőek a szervrendszerekhez-szervekhez köthető szólások. Valakinek „a veséjébe látni” annyi, mint mélyen beleolvasni a lelkébe, meglátni a rejtett gondolatokat, kifürkészni a szándékokat, félelmeket. A vese az elfojtott félelmek (visszatartott gondolatok, cselekvések, aggályok) „spirituális” szerve, köznapi értelemben egyfajta „szennyvíztisztító”.

Mi köze ennek az állításnak az orvosilag értelmezhető vesebetegségekhez?

A vese hitetlenül nagy dinamizmussal dolgozik. Naponta kb. 1500 liter vért áramoltat át magán, ebből mindössze napi 1-2 liter vizelet képződik. Ennek alapján el tudjuk képzelni, hogy mekkora gőzerő kell a visszaszíváshoz, szűréshez, és a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok termeléséhez. A vese nem „magánvállalkozóként” üzemel (és ezt nem  azért mondjuk, mert egy páros szervről beszélünk), hanem azért, mert tökéletes munkamegosztásban dolgozik a szervezet minden egyes szervével. A vese betegségei tehát nem különálló, csak a vesékre korlátozódó tüneteket eredményeznek, hanem elképzelhető, sőt jellemző, hogy előbb lesz valakinek szívpanasza vagy emelkedett vércukor-szintje, magas vérnyomása, mint vesefájdalma. Vigyázat, a vese állományának pusztulása nem jár fájdalommal! Negyvenöt éves kor fölött javasolt évente vesefunkció szűrésekre járni. A vese működőképessége az életkor előrehaladtával romlik.

Vizsgálandó paraméterek: GFR = glomeruláris filtrációs ráta, CN = karbamid nitrogen, kreatinin, Na = nátrium, K = kálium, vizelet általános és üledék    

A vese a szervezet egyensúlyi állapotáért felelős szerv, a homeosztázis fenntartója. Pillanatról-pillanatra követi a folyadék-, elektrolit- és hormonháztartás változásait. Fontos szerve a cukoranyagcserének (glukóz kiválasztása, inzulintermelés – ez a vesében is zajlik), fő színtere a Na, K anyagcserének és a vörösvértest-képzésnek (eritropoetin). A vese egyúttal a folyadékháztartás, -keringés szabályozó szerve (elégtelen működése következtében keringési panaszok alakulnak ki). Képzeljük el úgy a vesét, mint egy kb. 230 km hosszúságú összegabalyított érhálózatot, különböző funkciójú hártyákkal tagolva és tokkal körülvéve.

A vese egészsége az érrendszer egészségének függvénye.

Az érrendszer állapota határozza meg a vérnyomást, a keringést és a szervezet oxigénellátottságát. A végső kérdés az, hogy mennyire tud az ér tágulni? Ezt többek között az úgynevezett nitrogén-monoxid (NO), a szervezet egyik kulcsmolekulájának szintje határozza meg. A NO a szervezetben azonfelül, hogy vírus-, baktérium-  és tumorellenes hatást fejt ki, azonnali értágító hatással bír, ezért előszeretettel használják a szívgyógyászatban (pl.  nyelv alá adott nitroglicerin).

A vese betegségeinek kóroki tényezői között jelentős szerepe van a NO mellett egy a vesében termelődő L-arginin nevű aminosavnak. Hiányuk a vesebetegségek romlásához vezet. Mondhatjuk úgy is, hogy a gyógyulásért felelős tényezők. Pótlásuk kívülről bevitt készítményekkel is lehetséges, például herbafulvo esszenciával, de ha tehetjük, együnk minél több zöld leveles zöldséget, zellert, káposztát.

Fő a lelki aktivitás

A vese betegségeinek lelki okai között a felhalmozódó, tartós stresszhatások felelősek. A vese legnagyobb ellensége a lelki értelemben (is) vett tétlenség. A depressziós kórképek között magas a vesebetegségek előfordulása. Ne hagyjunk megoldatlan problémákat magunk után, ne halogassunk, hozzuk meg mielőbb a döntéseinket. Ha egyedül nem megy, kérjünk szakmai segítséget, és keressük a feszültségmentes élethelyzeteket (aktív pihenés, jóga, meditáció, tartalmas baráti beszélgetések)!

(PR cikk)

Share

Ez is érdekelhet

Sajnos, ősrégi jelenség, hogy a gyerekközösségekben vannak olyan „áldozatok”, akiket a többiek rendszeresen csúfolnak, megaláznak, fizikailag bántalmaznak, kiközösítenek.

Évtizedek óta tudjuk, hogy a média által sulykolt szépségideál kedvezőtlenül hat a saját testünkkel való elégedettségre, és ebből adódóan önértékelésünkre, lelki közérzetünkre...

A félelemre apellálás kifejezetten hatásos technika lehet a meggyőzésben.

Milyen az anyagi stabilitásunk, a megélhetésünk, a jövőnk, mit hagyományozhatunk gyermekeinkre? Ennek megfelelően biztonságot vagy bizonytalanságot élhetünk át.

Amikor az emberek úgy érzik, hogy nincs kontrolljuk az életüket szorongató történések felett, intenzív

Hogyan éltük meg az utóbbi időszakot, sikerült jól hozzászokni a helyzethez?