Jelenlegi hely

A munkafüggőség kialakulása, jellemzői

Sok tünetében hasonlít a többi függőséghez

Kik a munkafüggők? Mitől alakul ki? Hány embert érinthet ez Magyarországon? Ezekre kerestük a választ dr. Kun Bernadette-tel, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusával. 

Szerző: 

A magyar felnőttek 4 százaléka tartozik abba a rizikócsoportba, akiknél kialakulhat munkafüggőség. Ennek megállapítására a mérőeszközöket különböző elméletek és elővizsgálatok alapján alakították ki. „Olyan sokat dolgozom, hogy a környezetemben ezt sokan megszólják.” „Problémáim akadnak a társas kapcsolatokban, mert annyit dolgozom.” „Nem szeretem, ha mások végzik el a munkát helyettem.” „Mindig úgy érzem, hogy kifutok az időből.” Ez csak néhány azok közül a megállapítások közül, amelyekből ha többet is igaznak érez valaki, akkor potenciálisan kialakulhat nála a függőség. Mennyiben játszik mindebben szerepet a személyiség? A kutatások szerint három dolog mutat összefüggést a munkafüggőséggel: az alacsony önértékelés, a magas perfekcionizmus és a negatív affektivitás, azaz a negatívabb érzelmi világ. Kijelenthető azonban, hogy még ennek a három tulajdonságnak az együttállása sem elég ahhoz, hogy biztosan kialakuljon a munkafüggőség – viszont, ha ezek találkoznak egy olyan munkahellyel, ami ezt a perfekcionista működést támogatja, akkor sokkal könnyebben létrejöhet.

A munkafüggők általában jobban funkcionálnak, mint akár egy kemény ópiátfüggő, de mégsem tekinthető a kettő egyformán erős mentális zavarnak. Ettől még persze zavar, és foglalkozni kell vele, hiszen van az a szint, ami akadályozza az embert a boldog életben, szenved tőle. Sok tünetében viszont hasonlít a többi függőséghez, hiszen – bár nem olyan súlyos mértékben, mint heroin- vagy alkoholfüggőknél – jelentkeznek megvonási tünetek.

A munkafüggőségre jellemző, hogy a munka és az élet közötti konfliktusok sokkal nagyobbak és gyakoribbak, elégedetlenebbek a párkapcsolatukkal. Nehéz persze eldönteni, hogy az illető azért dolgozik sokat, mert nem jó a párkapcsolata és a munkába menekül, vagy éppenhogy mivel nagyon sokat dolgozik, az negatív hatással van a párkapcsolatára. Mind a két együttjárás igaz, de mitől lesz jobb a munkafüggőnek, ha egyedül van vagy ha párkapcsolatban? Az az egészséges, ha vannak egészséges társas kapcsolataink, még akkor is, ha a munkafüggő úgy érzi, jobb, ha hosszú távon nincs senkije, a lényeg, hogy békén hagyják. A család, a gyerekek hiánya előbb-utóbb jelentkezni fog, így hosszú távon ez nem megoldás. Szerencsés lenne, ha a munkafüggő úgy tudná mederben tartani a munkavégzést, hogy közben megmaradjanak a kapcsolatai.

A teljes beszélgetés a MiPszi podcastjában hallgatható meg.

Share

Ez is érdekelhet

Tehetünk-e arról, ha nincs bennünk elég szeretet? Vagy tehetünk bármit is azért, hogy legyen?

Azt állítjuk, hogy nincsen olyan személyiség, amelyiknek ajánlott vagy nem ajánlott vállalkozás indítása.

Az elsődleges cél nem önmaga bemutatása, hanem a másik érzékeny pontjainak becserkészése.

Az ilyen emberekre jellemző a grandiózus, egocentrikus gondolkodás, a kiváltságosság-tudat és a dominancia. Úgy gondolják, felsőbbrendűek másokhoz viszonyítva...

Az ábrándozás, fantáziálás, álmodozás teljesen hétköznapi jelenségek - de hogyan lehet megkülönböztetni a normál mértékű fantáziálást a patológiás álmodozástól? 

Általában a perfekcionista emberről azt feltételezzük, hogy kívül-belül rendben van: tökéletes a ruházata, lakásában