Jelenlegi hely

Nyomkodja az apja szemét

Másfél éves kisfiam nyomkodja az apja szemét. Először arra gondoltam, hogy azért csinálja, mert nem figyel rá, de akkor is előfordul, ha játszanak. Körülbelül egy hónapja csinálja, minden előjel nélkül. (Előtte a cicák szeméhez is hozzá akart nyúlni, de ez gondolom a
kíváncsisága miatt volt). Például apa ül a kanapén, tv-t néz, a kisfiunk felmászik mellé és nekiesik, vagy ülnek, játszanak valami játékkal - felé fordul és megpróbálja megnyomni a szemét. Eleinte csak nézte, hogyan reagál az apja, most már van, hogy nevet rajta. Hiába mondjuk neki, hogy fájdalmat okoz vele. Nekem is csinálta 2-3-szor, de nem annyira durván. Én csak néztem rá, más reakciót nem mutattam, így nekem nem csinája. Mivel sokszor csinálja, az apját lelkileg nagyon megviseli. Korábban sikított neki a kisfiam, mert látta rajta, hogy idegesíti. Amiatt is szóltunk neki, hogy ne csinálja, és egy idő után magától abbahagyta. Két dologra tudok gondolni: azért csinálja, mert játéknak fogja fel és a határait feszegeti, vagy amiatt, mert nagy a feszültség köztem és az apja között.
Mindenképpen szeretnék valami békés módszert találni rá, hogy leszoktassuk róla, mert félek, hogy fizikai sérülést okoz az apjának. Természetesen a lelki sérüléseket is szeretném elkerülni/helyrehozni.

Kedves Erika!

Nagyon jól látja a helyzetüket. Eleinte nyilván az érdeklődés vitte rá gyereket a szem nyomkodására, de mivel hamar észrevette, hogy ezzel szenvedést okoz, egyre inkább büntetésre használja. Talán azt érzi, hogy az apját kell büntetnie a feszültségek miatt, átérzi az Ön haragját a férje iránt, és ő is "beszáll" a feszült helyzetbe. A gyerekkel semmit nem kell csinálni, legfeljebb határozottan figyelmeztetni. A legfontosabb, hogy mielőbb rendezzék a kapcsolatukat a férjével, mert a gyerek számára ez egyre elviselhetetlenebb. Igénybe vehetnek mediációt (pl. a családsegítő szolgálatban ingyenesen) vagy párterápiát, mindez online is elérhető. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share