Jelenlegi hely

Szeretném visszakapni a régi önmagam

Egy évvel ezelőtt teljesen megváltozott az életem,a szüleim elváltak 5 éve, és apukám nevelt bennünket. Volt egy párkapcsolatom, amibe minden energiámat és az egész életemet belefektettem, de aztán egyszercsak jött a változás, hogy anyukám fog tovább gondoskodni rólunk, összetörtem teljesen, bele se mertem gondolni, mit fogok ezután kezdeni. Itt kellett hagyjam a barátaimat, a szerelmemet és legfőképp a családomat. 2 hónap elteltével szakítottunk a barátommal, és aztán jött a hír, hogy megcsalt, ez még jobban megviselt, teljesen bezárkóztam, nem akartam ismerkedni senkivel, nem akartam barátokat szerezni és újrakezdeni mindent, mert úgy éreztem, nincs elég erőm hozzá. Végül eljutottam arra a pontra, hogy a házból sem akartam kimenni és semminek nem láttam értelmét, csak
feküdtem egész nap az ágyamban és járt az agyam folyamatosan, csak aludni akartam, nem ettem, lefogytam. Szeretném végre visszakapni a régi önmagam, a családom és magam miatt is. Mit tehetek ennek érdekében?

Kedves Ifjú Hölgy!

Úgy tűnik, hogy egyszerre minden fontos kapcsolatát elveszítette, édesapját, az ottani családját, szerelmét, barátait. Most édesanyjával él, de nem tud ehhez a helyzethez alkalmazkodni. Nem tudom, hogy hány éves, miért ilyen kiszolgáltatott a szülei döntésének. Leveléből nem látom, hogy utánajárt volna, miért is történtek ezek a dolgok Önnel. Miért változott meg az elhelyezése az édesapjától az édesanyjához, kinek a döntése volt ez és miért? Tudnia kell, hogy ha idősebb, mint 14 éves, akkor Ön is beleszólhat az elhelyezésbe, és a hatóságnak, a szüleinek ezt figyelembe kell venni. Próbáljon tájékozódni az okokról, kérdezze meg a szüleit, s ha vannak, akkor a testvéreit is. A legnehezebb mindig a kiszolgáltatottság, ha úgy történnek Önnel a dolgok, hogy nem beszélik meg Önnel, nem kérdezik meg a véleményét, nem készítik fel a változásra. Barátja ugyanilyen csalódott lehetett, hogy hirtelen elveszítette Önt, talán emiatt keresett vigasztalást. Nehéz lehet hűnek maradni, ha nem lehet tudni, hogy miért történt az elszakadás, és meddig tart.

Riasztó, hogy ennyire visszahúzódott, de ez nem segít. Nem tudom, hogy milyen kapcsolata van a szüleivel, tud-e segítséget kérni tőlük, észreveszik-e, hogy baj van Önnel. Ha rájuk nem számíthat, akkor talán a nagyszülei, más rokonai segíthetnek. Ha senkit nem tud megkérni, akkor forduljon a helyi gyermekjóléti szolgálathoz, ott meghallgatják, és megpróbálják támogatni. Oda önállóan is bemehet és biztosan fogadják, ott Ön a legfontosabb.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share