Jelenlegi hely

Digitális jegygyűrű?

A Facebook kapcsolati státusz olyan helyzetekben is elérhető, amikor egyik fél sincs jelen.

Vajon szerelmesebbek-e azok, akik kiposztolják a Facebook kapcsolati státuszukat? Vagy ez inkább a féltékenységgel áll összefüggésben? Egy magyar kutatás szerint mindkettő igaz – a kutatók arra keresték a választ, vajon a Facebook kapcsolati státusz értelmezhető-e „digitális jegygyűrűként”? 

A Facebook hajnalán Mark Zuckerberget, az alapítót egyik barátja megkérdezte, vajon nem tudja-e, hogy az általa kiszemelt lánynak van-e barátja, randizik-e valakivel. Mark erre azt mondta, hogy az emberek nem rohangálnak a nyakukban egy táblával, ami megmondja, hogy már foglaltak-e vagy sem. Ahogy kiejtette ezeket a szavakat, rájött, hogy az előkészületben lévő Facebook minderre nagyszerű lehetőséget adna. A gondolat annyira megihlette, hogy papucsban átszaladt a kampuszon a kollégiumi szobájába, hogy leprogramozza ezt a funkciót.

Azóta eltelt több mint 10 év és a kapcsolati státusz jelentősége igencsak kinőtte magát. Az Egyesült Államokban manapság a párkapcsolat érettségi szintjét mutatja. A „Facebook official” azt jelenti, hogy a felek a kapcsolati státusz kiposztolásának időpontjára merik felvállalni összetartozásukat az ismerőseik előtt – ez az idő átlagosan 5,6 hónap.

Egy magyar kutatás eredményei szerint azok, akik nyilvánossá teszik a Facebookon azt, hogy kapcsolatban vannak egyrészt féltékenyebbek, másrészt szerelmesebbek, mint azok, akik együtt vannak, de még ezt nem posztolták ki. A „Facebook official” kifejezi az elköteleződést a másik fél iránt és arra is szolgál, hogy távol tartsa azokat, akik szemet vetettek a pár egyik tagjára. Így a Facebook kapcsolati státusz egyfajta digitális jegygyűrűként is értelmezhető, mely a publikus online kifejeződése az összetartozásnak.

Orosz G, Szekeres Á, Kiss ZG, Farkas P and Roland-Lévy C (2015) Elevated romantic love and jealousy if relationship status is declared on Facebook. Front. Psychol. 6:214. doi: 10.3389/fpsyg.2015.00214

 

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2015. 3. számában olvasható

 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. augusztus–szeptemberi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • Mindenért az anya a hibás?

  „Elég jó” és „elég rossz szülők” – a terápia tükrében

 • Illúziók fogságában

 • Mi az, ami még értékes?

 • KANAPÉ

  „Nem kell mindig mindent tudni”

  Interjú dr. Németh Dezsővel

 • Csodagyerekek

 • Nagyi, a szuperhős

  „Egy humán „rejtély” evolúciós magyarázata

 • A rendes ember mítosza

 • Transzgenerációs minták a párkapcsolatban

 • Mérgező pozitivitás ¬– avagy hello kittys ragtapasz a lábtörésre

 • A kóros nárcizmus a személyiségzavarok erdejében

 • Szorongás: rosszból is megárt a sok

 • VRelaxáció – avagy a semmittevés művészete

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

A nagymamák kulcsfontosságú szerepet játszanak az unokák fizikai és pszichés jóllétét – és végső soron túlélését – illetően. 

Megműtöm vagy nem műtöm meg? Örömet szerzek vagy lavinát indítok el? Etikus vagy nem etikus? A praxis mindennapi, állandó dilemmái ezek – állítja dr. Juhász Péter plasztikai...

Kiderült az is, hogy az ember a nemek közti 8%-os élettartam-különbséggel még a kiegyensúlyozottabb fajok közé tartoz

Irwin D. Yalom szerint a haláltól való szorongás alapmotivációnk, „ösztönszinten hat – beépült minden apró sejtünkbe – és az élet minden mozzanatát befolyásolja”, csak...

Hogyan reagáltak elődeink azokban az évszázadokban, amikor a járványok kiváltó okairól és az ellenük való hatékony fe

A tetoválást viselők nagy része sokáig győzködi magát arról, hogy jó döntés volt magára varratnia az adott mintát.