Jelenlegi hely

Van-e okom féltékenykedni?

Férjem viselkedéséről szeretnék tanácsot kérni! Ha az egyik legjobb barátja feleségét folyamatosan dicséri, kedveskedik neki, van-e okom féltékenykedni? Ha náluk vagyunk, folyamatosan a hibáimat sorolja a nőnek - előttem -, míg meg nem unom, ők pedig beszélgetnek tovább kettesben. A csajon látom, hogy élvezi, én pl. a harmadik alkalommal legkésőbb leállítanám a férfit, hogy beszélje meg a feleségével, engem nem érdekel… Ha összeveszünk emiatt, máson nem nagyon szoktunk, a csaj munkahelyére megy beszélgetni órákat. Itthon is csak azt hallgatom, hogy a nő jól vezet, nekem jogsim sincs, a nő jól főz, én kemény babot, a nő jól neveli a gyerekeit, én nem. Legutóbb a vásáron találkoztunk vele, persze, hogy gyorsan elköszöntem tőle, a férjem megharagudott, hogy miért vagyok bunkó. Ő még beszélgetett volna vele. A nő folyton pletykál rólam, visszahallom. Férjem nem hajlandó megkérdezni, miért, mert az nem igaz, hogy pletykás a csaj. Sorolhatnám estig, miben jó ő és miben rossz én. Még egy példa: a csaj mindenhol azt mondja, azért vagyok terhes, hogy ezzel fogtam meg a férjemet, pedig ő tudja a legjobban, mennyit kinlódtunk, míg összejött. De a férjem szerint ez sem igaz. Pedig nem két ember mondta már. Azt mondta a férjem, kerdezzem meg én a csajtól, miért pletykál, ha pletykál, őt nem érdekli. Ha én azt mondom egy barátnőmnek, hogy ne jöjjön, mert rendetlenség van nálunk, bunkó vagyok, a csaj a múltkor nekem mondta, hogy ne menjek, férjem szerint igaza volt, mert szegénynek az az egy szabadnapja volt. Férjem szerint az én munkám semmi (ápolónő vagyok), a csaj szegény mennyit dolgozik (eladó). Nem érti meg, hogy nem arra vagyok féltékeny, hogy megcsalna, hanem arra, hogy többet jelent, fontosabb neki a csaj, mint én, a családja. Ezenkívül nagyon rendben lenne a kapcsolatunk, imádom őt. De már azon gondolkodom, elköltözöm, mert nekem így nem jó. Ön szerint mit tehetek? Hiába kérdezem, forditott helyzetbe ő mit tenne, csak nevet, hogy hisztis vagyok, szerinte csak az igazat mondja, mert ilyen vagyok. Ha máshová megyünk, kedves velem, itthon imád, csak ha ez a nő a közelében van, akkor ilyen. Meg ha a nő munkahelyén van vagy ismerősei körében, gondolom, hogy ezeket hallja vissza a nő. Nem lehet megbeszélni, olyankor itthagy és megy a nőhöz. Kértem, szakitsunk meg minden kapcsolatot vele, de neki jó barátja, azt mondja, és nem hajlandó. Tegnap annyit kértem tőle, hogy álljunk át a boltban másik pénztárhoz, ne ott fizessünk, ahol ez a nő van, de nem volt hajlandó. Tudom, hogy túlzásba viszem a hisztit, de így terhesen nem egyszerű ez nekem. Ön szerint mit tegyek? Igaza van a férjemnek? Nagy kérés,hogy ezt az egy embert nem akarom a közelében látni, de nem hajlandó ezt megtenni? Mi a véleménye a nő viselkedéséről? (Nem állítja le a férjem,hazugságokat pletykál.) Köszönöm!

Kedves Kérdező!

Ha a párja nem értékeli Önt, másokról viszont láthatóan jobb véleménnyel van, érthető, hogy féltékeny érzései támadnak, amire párja nagyon is reális okot ad. Fontos lenne a mélyére ásni, vajon miért nem tiszteli Önt eléggé a párja, illetve mi miatt nem vívja ki a párja tiszteletét?

Fontos lenne, hogy megfogalmazzák maguknak, ki mivel teszi boldoggá a másikat, mi az, amit egymástól kaphatnak meg és mi az, amit értékelnek egymásban? Hasznos lehet végiggondolni, hogy milyen szeretet-nyelven szeretik fogadni egymás törődését. Az együtt eltöltött minőségi idő, az érintés, a figyelmes szívességek és ajándékok, a meglepetések, a pozitív megerősítések, illetve a dicséret különböző mértékben lehet fontos az Önök számára.

Érdemes kideríteni, kinek mire van szüksége és ezekkel minél többet és gyakrabban táplálni egymást, hogy a kapcsolat erősödjön és pozitív érzésekkel töltekezzen. A párkapcsolati konfliktusok oka legtöbbször a nem működő kommunikáció, ez az oka annak, hogy félreértések és meg nem értések alakulnak ki. A párok nem érzékelik, hogyan hatnak egymásra, bagatellizálják és értetlenséggel fogadják egymás reakcióit, ami a meg nem értettség érzését erősíti és egy boldogtalan ördögi kör kialakulásához vezet.

Szükség lehet a problémák, szükségletek nyílt megfogalmazására, felvállalására, illetve a változás irányának és a konkrét, gyakorlati megvalósíthatóság formáinak kidolgozására.

Mit várok a másiktól, és mit tudok nyújtani számára? Hasznos lehet a különbözőségek, mint erőforrások felismerése a kapcsolatban, végül pedig a célok összehangolása.

A párterápia sokat segíthet a folyamat elindításában, segít újrakovácsolni a kapcsolati erőforrásokat, és támogatást nyújt a megújulásban.

 

Üdvözlettel:

E. Tóbiás Sára

 

 

pszichológus
Share