Jelenlegi hely

Valami nem jó bennem

Nagy problémám van önmagammal. Egy börtönviselt ember vagyok. Két éve élek külföldön normális életet. Az első másfél évben minden tökéletes volt ebben az országban, csakhogy egy párkapcsolatra vágytam. Kb. fél évvel ezelőtt megtalált a szerelem. De egyszerűen valami nem jó bennem. Apró kis semmiségeken kiborulok és nagyon agresszív vagyok ilyenkor, a dühömet a páromon adom ki szó szerint. Miután megláttam, mit tettem vele, azután magamban is kárt teszek. Mondtam a páromnak, fejezzük be, mert jobbat érdemel, de ő ennek ellenére is ragaszkodik hozzám. Nem tudom, mit tegyek? Egy idegen országban a nyelvtudás hiányában nehéz egy pszichológushoz fordulni segítségért. De a legjobban a páromat féltem, mert minden alkalom egyre rosszabb. Kérlek, adjatok valami ötletet, hasznos tippeket.

Kedves Uram!

Nem írta, hogy miért került börtönbe, de a levele alapján az indulatkezelésével lehetnek súlyos problémák. Egy ilyen állapotnak vannak fokozatai, de a tapasztalat az, hogy egyrészt meg kell vizsgálni a tünet mögött lakozó személyiséget is, másrészt súlyos tünetek esetén a jó tippek kevésnek szoktak bizonyulni. Bizonyára nehéz idegen országban, de sok magyar kolléga dolgozik külföldön. Érdemes lehet utánajárni, hogy a közelében dolgozik-e magyar nyelven pszichológus. Ha nem, akkor érdemes tudni, hogy egyre több szakember vállal online tanácsadást. Természetesen ez nem helyettesíti a személyes jelenléten alapuló terápiát, de többet tud adni, mint pár jó tipp. Illetve, ha a tünetek súlyosak, előbb pszichiáter szakorvossal érdemes beszélni, aki gyógyszeresen meg tudja támogatni a folyamatot.

Ezzel együtt példaértékű, hogy saját korlátait felismerve jelzett a párjának, hogy érzései ellenére, őt féltve, legyen vége a kapcsolatnak. Talán ő is fog tudni Önnek segíteni megtalálni a megfelelő segítséget.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.