Jelenlegi hely

Tinilány felnőtt férfival

A lányom 15 éves, és együtt van egy 30 éves férfivel, és nem tudom, hogy hogy engedjem az ilyeneket, hogy ottalvás... meg sok olyat hallottam, hogy ez illegális, ha esetleg szexuális kapcsolatot létesítenek, és hogy ez pedofiliának számít, és szeretném tudni, hogy ez
hogy működik, mert mindenhol mást írnak!!

Kedves Aggódó Anyuka!

Kérdését kicsit más oldalról fognám meg: nem a pedofilia felől, hanem gyermeke veszélyeztetettségi felől. 18 éves koráig Ön/ök felel/nek lányukért, így fontos megérteni azt, hogy törvényileg mivel biztosítják az ő biztonságát. Ugyanis azt jól tudja, hogy a szexuális kapcsolat egy fiatalkorúval bűncselekménynek számít. Bizonyos életkor felett megkérdezik, hogy hozzájárult-e, így a büntetés enyhíthető, de mindenképpen a nagykorú felnőttek, így Ön is felelősségre vonható egy ilyen helyzetben. Gyermeke jelenleg ilyen szempontból veszélyeztetett helyzetben van, a gyermekjóléti szolgálat (Szociális Gondozó Központ néven találja meg) tud segíteni személyesen, ha szükség van rá.

Amit mindenképpen javasolnék, hogy beszéljen lányával, akár úgy, hogy külső szakember is jelen van, ha szükséges. Ugyanis ő valószínűleg nagyon felnőttnek és nagyon boldognak éli meg magát, így ellenállással reagál majd valószínűleg bármilyen tiltásra. A törvény azonban nem véletlenül védi a gyerekeket: egy 30 éves - elvileg - érett férfival szemben nagyon kiszolgáltatott és befolyásolható. Nem egészséges szexuális kapcsolatba kerülhet, pusztán éretlensége miatt. Ez viszont kihat későbbi párkapcsolataira, szexuális életére. Önnek, mint törvényes gondozójának felelőssége mègvédeni őt, mivel Ön jobban rálát a helyzetre, komplexebben tud gondolkodni. Ez lehet, hogy azzal jár, hogy ellentétbe kerülnek az érdekeik, és feszült lesz a kapcsolatuk egy ideig. De messzebbről kell nézni ezt az egész helyzetet, hisz tulajdonképpen egy bűncselekménytől menti meg gyermekét. Amennyiben annyira érett a kapcsolatuk, akkor meg várjon a fiatalember, míg legálissá és egészségessé válik az együttlét. Addig egy tinilánnyal van dolguk, nem pedig egy nővel! Ezt vegye figyelembe! Ha szükséges, akkor szaksegítséget bevonva!

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.