Jelenlegi hely

Szeretnék barátokat szerezni

Kilencedikes lány vagyok. Szeretnék társaságot, barátokat szerezni. Van egy igazán jó barátom, de keveset tudunk találkozni, így a normál napokon egyedül érzem magam, az osztályban valahogy nem igazán találtam igaz barátokat, persze nem vagyok rosszban velük, mégis egyedül érzem magam. Emiatt és más dolgok miatt néha hangulatingadozásaim is vannak. Gondolkoztam, hogy keressek valami új hobbit, ahol új társaságot találok, de nem igazán tudom, hogy hol kezdjem, úgy érzem, elvesztem, mert túl lassú voltam a körülöttem lévőkhöz képest. Szóval összegezve nemcsak társaságot akarok, hanem összeszedni magamat és boldognak lenni a napokon. Ehhez szeretnék segítséget kérni, hogy mihez kezdjek.

Kedves Boró!

Ezeket a kérdéseket nagyon sok korodbeli lány - és fiú - teszi fel. Véletlenül se hidd, hogy egyedül vagy ezekkel a kérdésekkel. Ez a harcos időszak pont erről szól: megtalálni, hogy ki is vagy igazán, és kik tudnak a társak lenni ebben, mikor a családtól egyre jobban távolodsz. Nagyon bátor dolog, hogy meg mered fogalmazni ezeket a dilemmákat, hiszen így tudsz válaszokat találni rá!

Első körben lehet, hogy mélyebbre mennék még az osztályban is. Azt írtad, hogy jóban vagy az osztálytársakkal, csak nem alakult ki mély barátság. Ez még alakulhat, ha te is bátrabb vagy. Járj nyitott szemmel, akár kicsit feszegetve a saját határaidat, hiszen a kudarcokból derül ki igazán, hogy mit is nem akarsz. Lehet, hogy az osztályon vagy iskolán belül is tudsz találni olyan elfoglaltságot, ami nyitás az új kapcsolatok felé. Akár kezdeményezz iskola utáni találkozást egy-két emberrel, és mélyítsd a kapcsolatot, hogy kiderüljön, tényleg nem ők a barátaid. Persze akár emellett is tudsz hobbit keresni. Kérdés, hogy mi az, amit szívesen csinálsz. Ha tudod, hogy a zene, vagy a rajz, vagy a dráma, vagy a sport, vagy éppen valami kézműves elfoglaltság a neked való, akkor fogsz tudni keresgélni, hogy merre menj. Ehhez akár használhatod a közösségi médiát is, speciális csoportokat. Csak merj utána a valóságba is átlépni.

Ha nehéz ezeket a kérdéseket megválaszolni, akkor kérj nyugodtan segítséget. Valószínűleg van az iskolában pszichológus, akivel akár egy pár találkozás is segíthet abban, hogy irányt találj. Megéri! Írj még, ha tovább formálódott a kérdésed, vagy egy következő lépés a kérdés!

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.