Jelenlegi hely

Szélsőséges hangulatingadozás

Mit lehetne kezdeni szélsőséges hangulatingadozásaimmal? 20 éves egyetemista lány vagyok. Jelenleg a párommal élek a fővárosban, távol a családomtól. Az iskola mellett dolgozom is. Korábban is érzékeltem hangulatingadozást, de mostanában ez egyre gyakoribb és szélsőségesebb. Szinte mániás állapotból percek alatt zuhanok át sírásba, depresszió-szerű állapot. Gyakran sírok, vigasztalhatatlanul. Annak ellenére, hogy szerencsés embernek tartom magam, ilyenkor elhatalmasodik rajtam a magány és kétségbeesés érzése, és semmilyen észérv nem húz ki ebből az állapotból.

Kedves Lilla!

Úgy, ahogyan távol van a családjától, távol tartja azt is, hogy megértse, miről szólnak az érzelemingadozásai, csak a lezajló folyamatról ír. De helyesbítek rögtön a megfogalmazáson – mert ez nem egy tudatos folyamat: nem engedi magához azokat az élményeket, amelyek a rossz hangulatot okozhatják. Ami viszont segíthet, az az, ha megérti, hogy a rossz hangulatok miből erednek. Mert csak akkor lesz képes tudatosan fékezni azt, hogy az éppen aktuálisan feljövő érzelmei teljesen uralni kezdjék az életét, félresöpörve minden mást.

Azt hiszem, az ifjúkor kezdetén sok szempontból hasznos lehet egy terápia: jelen esetben segíthet ebben a megértési folyamatban, de arra is rávilágíthat, hogy ki vagyok, mi hiányzik az életemből, jó helyen vagyok-e, ki a fontos, és ki nem, stb.

Arra biztatnám ezért, kedves Lilla, hogy merjen elkezdeni egy terápiát, mert úgy sejtem, hogy sok mindenben segítségére lehet.

Üdvözlettel: Majoros Andrea

 

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.