Jelenlegi hely

Reggeli kálvária

Kislányom 3 éves, már egy éve jár családi bölcsődébe. A beszoktatás könnyen ment, viszont pár hónap elteltével elkezdett minden reggel sírni, hogy nem akar menni, nem szereti a bölcsit. Teljesen rapszodikus, hogy mikor milyen napjai vagy hetei vannak. Van pár hét, amikor nincs nagy sírás reggel és van pár hét, mikor üvölt. Napközben jól érzi magát, amikor megyek érte, boldogan meséli, mit játszott, kik a barátai. Itthon is mindig bölcsiset játszik. Igazából nem látom jelét, hogy bármi történne ott vele, ami miatt így kéne sírnia. Azt hittem, csak pár hét és helyrerázódik, de nem látom a kiutat ebből a reggeli kálváriából. Már teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy miért ilyen és hogyan segíthetnénk neki. Minden reggel egy keserves sírás elindulni és ott maradni. Mi lehet ennek az oka?

Kedves Dorka!

Kislánya sírása az elválásról szól, Önnek, Önöknek mutatja meg, hogy legszívesebben azért anyával, apával maradna. Mindeközben megéli annak a szabadságát is, hogy a családtól távol, gyerekekkel lehet, szabadon. Erre az életkorra jellemző, hogy egyszerre van bennük a kíváncsiság, a kortársakra való igény, de nagyon kötődnek még a szülőkhoz is. A reggeli sírás ennek a dilemmája, hogy mit is tegyen, mi is lenne neki jó. Kislányában nagy változást tud elérni, ha Önben, Önökben megszületik biztosan az érzés, és a tudat, hogy kislányuk jó helyen van, vigyáznak rá, jól érzi magát, jó lesz neki is, ha ott marad. Ezzel a magabiztossággal könnyebb otthagyni, és könnyebben éli meg a gyermek is, hogy elváljon. Emellett a háttérben lehet egy olyan félelme a kislányának, hogy “ha a bölcsiben ilyen jól érzi magát, vajon nem fognak-e haragudi rá otthon”. Mintha kizárná egymást az, hogy a bölcsiben jól érezze magát, és hogy szeressék a szülei. A kettő közül pedig egyértelmű, hogy az fontosabb, hogy a szüleit szereti, ezért sír az elindulásnál. Érdemes bátorítani a benti programokra, együtt eljátszani az ottani élvezetes időt, és hozzákötni azt is, hogy együtt milyen, együtt mi várható, és milyen szeretettel várják, mennyire örülnek neki. A játékban “gyakorolhatják” is az elválást, ahol a különböző szereplők különböző módon válnak el. Pl. Az egyik kislány lehet, hogy sír, de a kiscicának elég, ha anyukája ölelgeti egy percig elválás előtt, a kiskutya pacsit ad az apukájának, a nyuszi integet, stb. Így lesznek forgatókönyvei az eseményre, akár a gondozónő, akár a szülők reakcióira is. Így érettebbé tud válni az elválásra. 

Üdvözlettel

Standovár Sára      

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.