Jelenlegi hely

Pelusban nem akar oviba menni

Kislanyom 33 hónapos, novemberben kezdtük az ovit de még nem szobatiszta. Csak pelusba hajlandó pisilni, kakilni, oviba bugyiban megy, ott nem pisil egyaltalan, hanem amikor hazaérünk, kéri a pelust. Tegnap este 22 tól másnap du.14 óráig nem pisilt. Tanulóbugyit nem hajlandó felvenni, és pelusban nem akar oviba menni. Kérdesem: mit tehetnék, hogy ez a helyzet megoldodjon, illetve a vizelet visszatartása okozhat-e egészségügyi problémát?

Kedves Anyuka!

A vizeletvisszatartással kapcsolatos kérdésekben érdemes konzultálni a gyermekorvossal is, hogy pontosabb tájékoztatást adjon arról, milyen egészségügyi kérdéseket vet fel a helyzet. Az biztos, hogy jót nem tesz, ha túlzottan sokáig tartja vissza a vizeletét, mert terheli a hólyagot, a záróizmot. Azonban ez a képessége azt mutatja, hogy nagyon is szobatiszta, hiszen ő irányítja, hogy hova szeretne üríteni, csak épp ez nem egyezik a felnőttek, a társadalom elvárásával. Ha jól értem, akkor otthon, pelusban hajlandó pisilni. Nagy akaratról tanúskodik, amire pusztán ráparancsolni, erőltetni nem lehet. Mivel életkorilag is még abban az időszakban van, amikor ennek a formálódása történik, érdemes türelemmel, megértéssel és kreativitással felé fordulni. Nem akar pelusban menni oviban, tehát már érti, érzi, hogy ennek nincs már itt az ideje. Ezt a motivációt, hogy nagy ovis legyen, és hasonlítson a többiekre, ezt érdemes kihangsúlyozni. Akár jutalmazással, azonnali dicsérettel. Apró matricák, vagy felrajzolt napocskák is fel tudják villanyozni a gyerekeket, és látják a kézzel fogható eredményt, a fejlődést. Azt is érdemes lehet körüljárni, hogy miért nem akar a wc-be/bilibe pisilni. Elképzelhető, hogy egy általa választott szűkítő, vagy egy kis lépcső, amivel egyedül felléphet, vagy az óvodában ha kíséret nélkül/egy bizonyos személy kíséretében kimehet, akkor rávehető a pelus elhagyására. A kreativitás tényleg szükséges, hogy egy ilyen kisóvodás fantáziáját megértsék. A visszatartásban valószínűleg a dackorszakát jeleníti meg, vagyis a kontrollról, önállóságról szól. Ha ezeket megélheti másképp (pl. egyedül pisil, nem kell szólnia, stb.), akkor könnyebben ráállhat a változásra. “Csak” ehhez meg kell találni az egyéni megoldásukat, ami kislányánál működik.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.