Jelenlegi hely

Az óvodát szereti, csak ne kelljen benn aludnia

Kislányom szeptemberben kezdte az óvodát, októberben megpróbálkoztunk az ott alvással, ami nem sikerült, mert sokat sírt utánam. Akkor az óvónő megkért, ha tudom, hozzam el őt ebéd után még pár hétig, egészen novemberig el is hoztam. Újra megpróbáltuk az ott alvást, de a lányom sokat sírt még mindig, nem aludt, itthon is elkezdett többet hisztizni, hogy nem szeret az óvodában aludni, mert hiányzom neki. Aztán azt vettem észre hogy úgy játszik itthon a babáival, hogy "ha nem fejezed be, kiraklak a hidegbe". Kérdeztem, hogy az oviban is így beszélnek-e vele az óvónők, de azt mondta, nem (hozzáteszem, tőlünk ilyet nem hallhatott).
Előző héten már péntek délután elkezdte a  sírást, hogy ő hétfőn nem szeretne benn aludni, mert az egyik óvónéni azt mondja neki, ha sír utánam, hogy kiteszi a hidegbe és ő fél tőle. Ezek után beszéltem az óvónővel, aki ezt letagadta, és azt mondta, a gyerek miattam nem szokik be, mert én nem tudom őt elengedni és nem tud leválni rólam, mert érzi a szorongásomat. Délelőtt jól érzi magát benn, vannak barátai, az óvodát szereti, csak ne kelljen benn aludnia. Hogy tehetném könnyebbé a bennalvást neki?

Kedves Anyuka!

Nincs könnyű helyzetben így, hogy az óvónőkkel nem teljesen lehet együttműködni. Kettős a kommunikációjuk: azt javasolják, hogy maradjon otthon délutánra, de közben Önre tolják a felelősséget. A megoldás az lenne ideális esetben, ha olyan biztonságérzete alakulna ki a gyermeknek, amit egyszerre támogat otthonról, és szól arról, hogy Ön nélkül is emlékezteti valami arra, hogy szeretve van, és majd újra találkoznak (varázslatos tárgyak, amik megnyugtatják, emlékeztetik), de közben bent, az óvodában is megéli, hogy nincs egyedül, és kifejezheti rossz érzését, mert megnyugtatják, megvédik, gyengédek vele. Ez utóbbi nem hiszem, hogy megvalósul, ha a félelemkeltés, ijesztgetés és fenyegetés - nem hatékony, ellenben károkat okozó - módszerét használják. Persze ilyet bevallani nem fog, így a megoldásban sem működik a kérdőre vonás. Valahogy kislánya biztonságérzetét kell felerősíteni. Egy olyannal lehet próbálkozni, ha az óvónőket valamennyire be lehet vonni, hogy megjelent ez a félelem a kislányban, és talán nincs is valóságtartalma, nem hallott ilyet sose, de mindenképpen a megnyugtatás, a gondoskodás működik ennek a leküzdésekor, amit az óvónőknek kell meglépni. Jó, ha lehet vele valami megynyugtató, számára fontos baba, állatka, rongyi, stb., de éreznie kell, hogy a körülötte levő “nagy, erős felnőttek” megvédik. Ha ebbe nem bevonhatók az óvónők, akkor lehet, hogy érdemes egyelőre hanyagolni az ott alvást - persze ha erre van lehetőség. Mert ez a félelem spontán is enyhül, ahogy idősödik, most viszont plusz félelmek rakódnak mellé.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.