Jelenlegi hely

Önmagát ringatva, fejét ütögetve alszik el

22 hónapos kisfiam egy jó ideje háttal ülve, ringatva, a kiságy háttámlájába verve a fejét altatja magát. Eleinte, amíg nem ült, addig "kutyázva" tette ezt, a homlokát verve a kiságyba, de aztán
átváltott erre. Sajnos hiába próbáljuk, hogy tedd le a fejed, csukd be a szemed és alukálj, nem, ő ülve hintázik. Próbáltam mesét mondani, ott lenni mellette, de akkor meg álldogált az ágyban vagy ide-oda mászkált, így inkább kijövünk tőle, hadd altassa magát, ha így jó neki. De az utóbbi időben engem nagyon kezdett zavarni a dolog, fog valaha normálisan elaludni, mit lehetne tenni ennek érdekében? Vagy ha már nem rácsos ágyban alszik, ahol nem lesz háttámla, akkor majd leszokik róla? Szépen aludt babakora óta magától, és az éjszakát is átaludta igen hamar, ezért sem értem ezt a szokását. Kell kivizsgálás esetleg, ha igen milyen irányba kell elindulni?

Kedves Melinda!

Kisfia önaltatási, önnyugtatási szokása azt a kérdést vetette fel bennem, hogy vajon a metódus meliyk része lehet számára a fontos. Ami visszatérő, az a ringatás, mozgás, és a fej valamibe beütése. Amennyiben a ringatás a fontos, akkor szerintem teljesen érthető, normális működésről szól. Azok a gyerekek, akik nem egyedül alszanak el, általában a szülőjük kezében, ölében ringatva alszanak el. Ez valami hasonló lehet, csak egyedül így oldja meg. Ha maga a mozgás fontos számára, akkor olyan helyzetet lehetne teremteni neki, amiben mozgással el tud aludni: hintaszék, hinta, vagy bármi, amiben mozog. Hátha így a fej ütése kimarad a metódusból.

Amennyiben így is benne marad a rituáléban a fej beverése, akkor sem feltétlenül kóros dologra utal. Annyit biztosan jelez, hogy valamilyen testi ingerelést igényel. Érdemes kipróbálni, hogy ki lehet-e váltani valami mással: kezét üsse a párnába, vagy dobogjon az ujjával, stb., ami kevésbé okozhat fájdalmat vagy sérülést. Amúgy meg ha fennmarad, ha nem változtatható semmilyen irányba, akkor is érdemes várni, hogy spontán merre változtatja a rituáléját, elképzelhető, hogy már pár hónap alatt valami mást fejleszt ki, és feleslegessé válik az aggódás.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.