Jelenlegi hely

Nem tudok örülni igazán semminek

25 éves házas, újdonsült anyuka vagyok. Boldog, kiegyensúlyozott házasság. Egyvalami nagyon jellemző volt rám, hogy utáltam a rosszat a világban, a fájdalmat, mindenkit meg akartam menteni mikor kicsi voltam. Felnőttként is lázadok gondolatban az igazságtalanság ellen, és a mai napig fennmaradt a düh, hogy miért történik sok rossz és még el is kell viselni, holott nem kértem az életet! A halált sem tudtam sohasem elfogadni, pont az említettek miatt. 2 éve elveszítettem nagymamámat egyik pillanatról a másikra. Különleges ember volt és a kapcsolatunk is az volt. Azóta belül minden más, nem tudok örülni igazán semminek. A saját esküvőmön nem hatottak meg a kulcsmomentumok, de más helyzetekkel is így van. Vállaltunk családot szerelemből, de mintha csak tehernek érezném a fiamat is (nagyon sírós). Nem tudom igazán szeretni, pedig régen még a koldust is magamnál jobban szerettem. Hideg vagyok. Mit tegyek, hogy visszanyerjem a jó humorú, boldog, törtető önmagam?

Kedves Kriszta!

Úgy tűnik, halmozódtak a rossz élmények az életében, melyet nem tudtak kiegyensúlyozni az örömök. A gyász nem múlt el, és elvesztett valamit, valami különlegeset, ami nagymamájával való kapcsolatában rejtőzött. A feldolgozáshoz sokszor nem elég a hagyományos gyászév, néha mindent újra kell gondolni. Szülés után előfordulhat lehangoltság, rossz hangulat, amikor nem tud örülni gyermekének, talán néha még azt is érzi, hogy nem szereti kisfiát. Érzései miatt lelkiismeret-furdalást is érezhet, úgy véli, boldognak kellene lennie, ezt várja magától a világ, ezt sugallja a TV, a filmek, a környezete. Ettől lehet még lehangoltabb, borúsabb. A gyász és a szülés utáni lehangoltság erősítik egymást, amiatt lehet kedvetlen, örömtelen, borús. Állapota átmeneti, de magától nem múlik el. Javaslom, forduljon orvoshoz; a háziorvosa segítségével pszichiáterhez. Ha nem kap segítséget, akkor állapota rögzülhet, a gyógyulás elhúzódhat. A későbbiekben pszichológusra is szüksége lehet.

Van az életében valaki, aki arra tette fel az életét, hogy Önt szeresse, támogassa. Ő a férje. Ne hagyja ki az életéből, problémáiból. A gyógyulásban is segíteni fog. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.