Jelenlegi hely

Nem bírja feldolgozni a múltamat

A páromat, akivel évekig munkatársak voltunk és úgy lettünk szeretők és aztán szerelmesek, nos, őt nagyon zavarja  a múltam, mert ugye mindent, de mindent tud rólam! Már harmadik éve lesz, hogy szerelmet vallottunk egymásnak, és az első évben voltak olyan dolgok, amiket ő nagyon félreértett (pl.napokig nem kívántam a szexet és egyszer csak egy vidéki munkából hazajövet lucskos volt az ágy, ő pedig azt hitte, megcsaltam). Hozzá kell tennem, én már szakítottam az előző párommal, mikor ő megjelent, hogy folytassuk, de tiszta lapokkal, viszont én az elmúlt 15 évben nagyon lazán éltem, és ezt mellette, vele, miatta és miattam, a kapcsolatunkért nőttem ki! Mert ő életem szerelme! A mai napig ha ágyneműt mosok és ő a szüleinél van, akkor is kiakad, meg ilyen dolgok  -  és nem érti meg, hogy nem csaltam őt meg sosem (előtte a párjaimat igen, de vele). Most ott tartunk, hogy el akar hagyni, mert nem bírja feldolgozni a múltamat! Mitévő legyek???? Kérjünk segítséget közösen egy párterapeuta személyében?

Kedves Anita 70!

A féltékenység oka sokféle lehet, az esetek nagy részében nem az adott kapcsolatból származik. A féltékeny ember önbizalma lehet alacsony, érhette sok csalódás, félhet, hogy nem elég jó a párjának. A korábbi kapcsolatok részleteinek beható ismerete nem könnyíti meg a helyzetet a párja számára, hiszen rendre tapasztalta, hogy Ön mikor, milyen okból csalt meg valakit. Különösen nehéz lehet, ha hasonló okok az Önök kapcsolatában is felmerültek. A szexuális problémák mögött sokan megcsalást sejtenek, pedig sokféle oka lehet.

Fontos az, amit a levelében leírt, hogy párja mellett változtatott életmódján. Hozzátenném, hogy a korábbi kapcsolatainknak is nagy szerepe van abban, milyenek lettünk, hogy a párunk megszeretett minket. A párterápia nagyon jó ötlet (online is elérhető), de lehet, hogy párjának egyéni terápiára is szüksége lehet a későbbiekben. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.